MENU
klinika

Ja çfarë nënkupton ky problem

Sa serioze është stenoza e valvulës aortale?

01.05.2023 - 10:38

Si të trajtoni stenozën e valvulës së aortës pa kirurgji?

Kur valvula e aortës në zemër ndalon hapjen e duhur dhe çon në stenozë të valvulës aortale, ju mund të merrni opsionin tradicional të trajtimit të njohur si operacioni i zëvendësimit të valvulës aortale.

Por nëse shpresoni të shmangni operacionin, ekipi i kujdesit shëndetësor mund të ndihmojë në përcaktimin nëse mund të jetë e mundur të kryhet një procedurë minimalisht invazive duke përdorur kateterë dhe prerje të vogla.

Trajtimi i stenozës së valvulës së aortës pa kirurgji mund të ulë mundësinë e komplikimeve kirurgjikale, të lehtësojë shërimin dhe madje të zgjasë jetën e dikujt me sëmundje të zemrës. Por ky opsion trajtimi nuk është gjithmonë i mundur.

Sa serioze është stenoza e valvulës aortale?

Stenoza e valvulës së aortës është ndër problemet më të zakonshme të valvulave, duke prekur rreth 20% të të rriturve të moshuar. Është gjithashtu një nga sëmundjet më serioze të zemrës. Nëse nuk trajtohet në mënyrë efektive, stenoza e valvulës aortale mund të çojë në:

  • aritmi (ritme të parregullta të zemrës)
  • infrakt
  • infeksionet e zemrës, të cilat mund të çojnë në endokardit

Megjithatë, me riparimin ose zëvendësimin në kohë të valvulës aortale, funksioni i shëndetshëm i zemrës shpesh mund të rikthehet dhe mundësia e komplikimeve zvogëlohet në mënyrë drastike.

A mund ta trajtoni stenozën e valvulës aortale pa kirurgji?

Medikamentet nuk mund të kurojnë stenozën e valvulës së aortës, por mjeku mund të përshkruajë barna për të menaxhuar simptomat ose për të zvogëluar efektin në zemër. Kjo është veçanërisht e vërtetë në rastet e lehta që nuk prodhojnë asnjë simptomë dhe nuk krijojnë ndonjë problem të rëndësishëm të qarkullimit ose zemrës.

Disa medikamente përfshijnë:

Ka disa opsione që mjeku mund të marrë parasysh:

Medikamentet për presionin e gjakut: Beta-bllokuesit ose bllokuesit e kanaleve të kalciumit mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut.

Holluesit e gjakut: Holluesit e gjakut si Coumadin mund të jenë të nevojshëm.

Antiaritmikët: Ndonjëherë përshkruhen medikamente për të menaxhuar ritmin e zemrës, të quajtura antiaritmikë.

Ndërsa medikamentet mund të zvogëlojnë disa nga rreziqet e komplikimeve, ato nuk do të kurojnë ose zgjidhin stenozën e valvulës.

Nëse riparimi ose zëvendësimi i valvulës së aortës është i nevojshëm, ekzistojnë dy opsione kryesore që nuk përfshijnë prerjen e kraharorit për kirurgji në zemër të hapur: valvuloplastika me balonë dhe zëvendësimi i valvulës aortale transkateterike.

Valvuloplastika me balon

Kjo procedurë zakonisht bëhet për të rinjtë – veçanërisht foshnjat dhe fëmijët – stenoza e të cilëve shkaktohet nga një hapje e ngushtuar sipër ose poshtë valvulës. Mund të ndihmojë gjithashtu në zbutjen e simptomave për të rriturit që nuk mund të kenë lloje të tjera të zëvendësimit të valvulave.

Me valvuloplastikën me balonë, mjeku fut një kateter të pajisur me një tullumbace të pa fryrë në majë në një enë gjaku dhe e drejton atë në zemër. Baloni më pas fryhet, duke zgjeruar hapjen e valvulës.

Procedura ndonjëherë është një masë e përkohshme për individët të cilëve përfundimisht do të zëvendësohet valvula e tyre aortale.

Zëvendësimi i valvulës së aortës transkateterike (TAVR)

Një tjetër procedurë më pak invazive quhet zëvendësimi i valvulës aortale transkateterike (TAVR). Kjo është një procedurë e bazuar në kateter që kryhet për të zëvendësuar valvulën stenotike.

TAVR u krye për herë të parë në 2002 si një nga opsionet e para jokirurgjikale për trajtimin e stenozës së rëndë të valvulës aortale. Një studim i vitit 2018 sugjeroi se numri i procedurave TAVR është rritur në mënyrë të qëndrueshme me kalimin e viteve, me rezultatet duke u përmirësuar gjatë rrugës.

Gjatë një procedure TAVR, kateteri futet ose në arterien femorale në ijë (qasja transfemorale) ose përmes një prerjeje të vogël në gjoks dhe në një arterie të madhe afër zemrës (qasja transapike).

Zëvendësimi përbëhet nga një tub rrjetë fleksibël i bërë nga nikeli, titani ose materiale të ngjashme, dhe fletëpalosje të bëra zakonisht nga indet e valvulës së zemrës nga një lopë ose derr. Valvula e palosur drejtohet në valvulën e aortës dhe më pas hapet, duke zënë hapësirën e valvulës origjinale të ngurtë dhe të trashë.

Pasi mjeku të jetë i sigurt se valvula e re është vendosur mirë dhe funksionon pa ndonjë rrjedhje apo probleme të tjera, kateteri tërhiqet dhe prerja mbyllet, nëse është e nevojshme.

Kohëzgjatja e qëndrimit në spital është përgjithësisht më e vogël se me operacionet e tjera të zemrës, me disa pacientë me rrezik më të ulët që mund të largohen nga spitali një ditë pas procedurës.

Mund t’ju këshillohet të ndaloni aktivitetin e mundimshëm për rreth 10 ditë.

Në disa pacientë, qasje të tjera përmes arteries subklaviane ose gjoksit mund të preferohen për shkak të konsideratave të ndryshme anatomike.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN