MENU
klinika

Çfarë do të thotë kjo për ekonominë globale?

“The Economist”: Migrimi masiv, sapo ka filluar!

29.05.2023 - 18:31

Vitin e kaluar 1.2 milion njerëz u shpërngulën në Britani – pothuajse me siguri numri më i madh ndonjëherë. Migrimi neto në Australi është aktualisht dyfishi i normës para pandemisë Covid-19. Shifra ekuivalente e Spanjës së fundmi ka arritur një nivel më të lartë të të gjitha kohërave. Gati 1.4 milionë njerëz në rrjet pritet të shpërngulen në Amerikë këtë vit, një e treta më shumë se përpara pandemisë. Në vitin 2022, migrimi neto në Kanada ishte më shumë se dyfishi i rekordit të mëparshëm. Në Gjermani ishte edhe më i lartë se gjatë “krizës së emigracionit” të vitit 2015. Bota e pasur në tërësi është në mes të një bumi të paprecedentë migracioni. Popullsia e saj e lindur jashtë po rritet më shpejt se në çdo moment të historisë.

Çfarë do të thotë kjo për ekonominë globale? Jo shumë kohë më parë dukej sikur shumë vende të pasura ishin kthyer me vendosmëri kundër migrimit masiv. Në vitin 2016, britanikët votuan për Brexit-in dhe më pas amerikanët për Donald Trump – të dy projektet politike kishin një brez të fortë anti-migrant. Në valën globale të populizmit që pasoi, politikanët nga Australia në Hungari premtuan të godasin emigracionin. Më pas kovidi mbylli kufijtë. Migrimi u ndal, apo edhe u përmbys, pasi njerëzit vendosën të ktheheshin në shtëpi. Midis 2019 dhe 2021 popullsia e Kuvajtit dhe Singaporit, vende që zakonisht pranojnë shumë emigrantë, ranë me 4%. Në vitin 2021, numri i emigrantëve nga Australia tejkaloi numrin e emigrantëve në vend për herë të parë që nga vitet 1940.

Në disa vende, rritja e migrimit ka rikthyer një ndjenjë normaliteti. Fuqia punëtore e huaj e Singaporit kohët e fundit u kthye në nivelin e saj para pandemisë. Në vende të tjera ndihet si një ndryshim drastik. Konsideroni Newfoundland dhe Labrador, provinca e dytë më e vogël e Kanadasë për nga popullsia. Shtëpia e gjatë e njerëzve me prejardhje irlandeze-katolike – me thekse të ngjashme – migrimi neto në provincë po shkon me më shumë se 20 herë më shumë se norma para pandemisë. St John’s, kryeqyteti, dikur mjaft homogjen, ndihet më shumë si Toronto sa herë që e vizitoni. Heart’s Delight, një fshat i vogël rural, tani ka një furrë buke ukrainase, Borsch. Qeveria provinciale po krijon një zyrë në Bangalore për të ndihmuar në rekrutimin e infermierëve.

Të ardhurit e rinj në Newfoundland janë një mikrokozmos i atyre gjetkë në botën e pasur. Shumë qindra ukrainas kanë mbërritur në ishull – një pjesë e vogël e miliona atyre që janë larguar nga vendi që nga pushtimi i Rusisë. Indianët dhe nigerianët gjithashtu duket se janë në lëvizje në një numër të madh. Shumë flasin anglisht. Dhe shumë prej tyre tashmë kanë lidhje familjare në vendet më të pasura, veçanërisht në Britani dhe Kanada.

Një pjesë e rritjes së migrimit është për shkak se njerëzit po kompensojnë kohën e humbur. Shumë migrantë morën viza në vitin 2020 ose 2021, por e bënë udhëtimin vetëm pasi u hoqën kufizimet e kovid. Megjithatë, popullsia e botës së pasur me origjinë të huaj – mbi 100 milion – tani është mbi prirjen e saj para krizës, duke sugjeruar se diçka tjetër po ndodh.

Natyra e ekonomisë post-pandemike është një pjesë e madhe e shpjegimit. Papunësia në botën e pasur, me 4.8%, nuk ka qenë aq e ulët në dekada. Shefat janë të dëshpëruar për staf, me vende të lira pune pranë nivelit më të lartë të të gjitha kohërave. Kështu, njerëzit nga jashtë kanë arsye të mira për të udhëtuar. Lëvizjet e monedhës mund të jenë një tjetër faktor. Një paund britanik blen më shumë se 100 rupi indiane, krahasuar me 90 në 2019. Që nga fillimi i vitit 2021, monedha mesatare e tregjeve në zhvillim është nënçmuar me rreth 4% kundrejt dollarit. Kjo u mundëson migrantëve të dërgojnë më shumë para në shtëpi se më parë.

Shumë qeveri po përpiqen gjithashtu të tërheqin më shumë njerëz. Kanadaja ka një objektiv të qartë për të mirëpritur 1.5 milion banorë të rinj në 2023-2025. Gjermania dhe India kohët e fundit nënshkruan një marrëveshje për të lejuar më shumë indianë të punojnë dhe të studiojnë në Gjermani. Australia po rrit periudhën kohore që disa studentë mund të punojnë pas diplomimit nga dy në katër vjet. Britania ka mirëpritur banorët e Hong Kongut që kërkojnë të ikin nga shtypja kineze – mbi 100,000 kanë mbërritur. Shumë vende e kanë bërë të lehtë hyrjen për ukrainasit. Edhe ato vende deri tani armiqësore ndaj migracionit, duke përfshirë Japoninë dhe Korenë e Jugut, po shohin më të favorshëm ndaj të huajve, ndërsa kërkojnë të kundërshtojnë ndikimin e plakjes së popullsisë.

Ekonomitë që mirëpresin shumë migrantë priren të përfitojnë në planin afatgjatë. Vetëm shikoni Amerikën. Populli i huaj sjell me vete ide të reja. Në Amerikë emigrantët kanë rreth 80% më shumë gjasa se njerëzit e lindur në vend që të themelojnë një firmë, sipas një studimi të fundit nga Pierre Azoulay i Institutit të Teknologjisë në Massachusetts dhe kolegëve të tij. Hulumtimet sugjerojnë se migrantët ndihmojnë gjithashtu në ndërtimin e lidhjeve tregtare dhe investuese midis vendit të tyre dhe atij pritës. Një grumbull i punëtorëve të rinj gjithashtu ndihmon në gjenerimin e më shumë të ardhurave nga taksat.

Disa ekonomistë shpresojnë gjithashtu se vala e migrimit do të ketë përfitime më të menjëhershme. “Imigrimi i lartë është i dobishëm për Fed-in pasi përpiqet të qetësojë tregun e punës dhe të ngadalësojë inflacionin”, thotë Torsten Slok i Apollo Global Management, një menaxher asetesh, duke shprehur një pikëpamje të përbashkët. Argumente të tilla mund të jenë paksa shumë optimiste. Të kesh më shumë njerëz rrit ofertën e punës, e cila të gjitha të tjerat e njëjta zvogëlon rritjen e pagave. Por efekti është shumë i vogël. Ka pak shenja se vendet që pranojnë më shumë emigrantë kanë tregjet më të lira të punës. Në Kanada, për shembull, paga është ende në rritje me rreth 5% nga viti në vit.

Emigrantët rrisin gjithashtu kërkesën për mallra dhe shërbime, të cilat mund të rrisin inflacionin. Në Britani, të ardhurit e rinj duket se po i rrisin qiratë në Londër, e cila tashmë kishte një furnizim të kufizuar të banesave. Një efekt i ngjashëm është i dukshëm në Australi. Vlerësimet e publikuara nga Goldman Sachs, një bankë, nënkuptojnë se norma aktuale e emigracionit vjetor të Australisë prej 500,000 njerëzve po rrit qiratë me rreth 5%. Qiratë më të larta ushqehen me një indeks të përgjithshëm më të lartë të çmimeve të konsumit. Kërkesa nga emigrantët mund të shpjegojë gjithashtu pse, pavarësisht nga normat më të larta të hipotekave, çmimet e banesave në shumë vende të pasura nuk kanë rënë shumë.

Gjatë vitit të ardhshëm, migrimi mund të ulet paksa. Do të marrë fund pas-pandemisë; tregjet e punës në botën e pasur po lirohen ngadalë. Megjithatë, ka arsye për të besuar se nivelet e larta historikisht të të ardhurve të rinj do të mbeten të ngritura për ca kohë. Politika më mirëpritëse e qeverisë është një faktor. Më e rëndësishmja, migrimi sot lind migrimin nesër, pasi të ardhurit e rinj sjellin fëmijë dhe partnerë. Shumë shpejt kthesa kundër emigrantëve të botës së pasur në fund të viteve 2010 do të duket si një lajthitje.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Përfaqësuesi i Bankës Botërore për Shqipërinë

“Mungesa e punëtorëve po minon rritjen e kompanive”

Rritja e kredisë, më e vogël se në vitin 2021

Bankat, edhe inflacioni i lartë po kalon pa shumë “dhimbje”


Me sytë nga importi, dërgesat e emigrantëve dhe investimet e huaja

(Pa)varësia ekonomike e Shqipërisë

Gjiri Persik përgatitet për përfundimin e prodhimit të naftës!

Centrali më i madh të energjisë diellore në botë

Grupmosha që vuan nga deficite të mëdha në arsim

Mësimi gjatë gjithë jetës, shqiptarët më dobët në rajon!