MENU
klinika

Në cilat raste funksionon?

Trajtimi i dhimbjes me nxehtësi dhe të ftohtë

28.05.2023 - 13:11

Terapia e nxehtësisë ndihmon në përmirësimin e rrjedhjes së gjakut në zonën ku aplikohet nxehtësia. Është më e mira për dhimbjen ose ngurtësimin e muskujve. Terapia e ftohtë ndihmon në uljen e inflamacionit. Është më e dobishme kur përdoret për lëndime akute dhe dhimbje.

Ne trajtojmë çdo gjë, nga artriti tek muskujt e tërhequr deri te inflamacioni me pako akulli ose jastëkë ngrohjeje. Trajtimi i dhimbjes me nxehtësi dhe të ftohtë mund të jetë jashtëzakonisht efektiv për një sërë kushtesh dhe lëndimesh të ndryshme dhe lehtësisht i përballueshëm.

Pjesa e ndërlikuar është të dish se cilat situata kërkojnë të nxehtit dhe cilat të ftohtit. Ndonjëherë një trajtim i vetëm do të përfshijë edhe të dyja.

Si rregull i përgjithshëm, përdorni akull për lëndime ose dhimbje akute, së bashku me inflamacion dhe ënjtje. Përdorni nxehtësinë për dhimbjen ose ngurtësimin e muskujve.

Terapia e nxehtësisë

Si funksionon?
Terapia e nxehtësisë funksionon duke përmirësuar qarkullimin dhe rrjedhjen e gjakut në një zonë të caktuar për shkak të rritjes së temperaturës. Rritja e temperaturës së zonës së prekur qoftë edhe pak mund të qetësojë shqetësimin dhe të rrisë fleksibilitetin e muskujve. Terapia e nxehtësisë mund të relaksojë dhe qetësojë muskujt dhe të shërojë indet e dëmtuara.

Llojet
Ekzistojnë dy lloje të ndryshme të terapisë me nxehtësi: nxehtësia e thatë dhe nxehtësia e lagësht. Të dy llojet e terapisë me nxehtësi duhet të synojnë për “të ngrohtë” si temperaturë ideale në vend të “të nxehtë”.

Nxehtësia e thatë (ose “terapia e nxehtësisë së kryer”) përfshin burime si jastëkët e ngrohjes, paketat e ngrohjes së thatë dhe madje edhe saunat. Kjo nxehtësi aplikohet lehtë.

Nxehtësia e lagësht (ose “nxehtësia e konvekcionit”) përfshin burime si peshqirë të zier me avull, pako me ngrohje me lagështi ose banja të nxehta. Nxehtësia e lagësht mund të jetë pak më efektive, si dhe të kërkojë më pak kohë aplikimi për të njëjtat rezultate.

Mund të aplikohen edhe trajtime profesionale të terapisë me nxehtësi. Nxehtësia nga një ultratinguj, për shembull, mund të përdoret për të ndihmuar dhimbjen në tendinit.

Kur aplikoni terapi termike, ju mund të zgjidhni të përdorni trajtim lokal, rajonal ose të gjithë trupit. Terapia lokale është më e mira për zona të vogla dhimbjeje, si një muskul i ngurtë. Ju mund të përdorni pako të vogla xhel të ngrohur ose një shishe me ujë të nxehtë nëse dëshironi të trajtoni vetëm një dëmtim lokalisht. Trajtimi rajonal është më i miri për dhimbje ose ngurtësi më të përhapur dhe mund të arrihet me një peshqir të zier me avull, një jastëk të madh ngrohjeje ose mbështjellës të nxehtësisë. Trajtimi i plotë i trupit do të përfshinte opsione si sauna ose një banjë e nxehtë.

Kur nuk duhet të përdoret?
Ka raste të caktuara kur terapia me nxehtësi nuk duhet të përdoret. Nëse zona në fjalë është ose e mavijosur ose e fryrë (ose të dyja), mund të jetë më mirë të përdorni terapi të ftohtë. Terapia e nxehtësisë gjithashtu nuk duhet të aplikohet në një zonë me një plagë të hapur.

Njerëzit me kushte të caktuara paraekzistuese nuk duhet të përdorin terapinë e nxehtësisë për shkak të rrezikut më të lartë të djegieve ose komplikimeve për shkak të aplikimit të nxehtësisë. Këto kushte përfshijnë:
diabeti
dermatiti
sëmundjet vaskulare
tromboza e venave të thella
skleroza e shumëfishtë (MS)

Nëse keni sëmundje të zemrës ose hipertension, pyesni mjekun përpara se të përdorni terapinë e nxehtësisë. Nëse jeni shtatzënë, konsultohuni me mjekun përpara se të përdorni sauna ose vaska.

Aplikimi i terapisë së nxehtësisë
Terapia e nxehtësisë është shpesh më e dobishme kur përdoret për një kohë të gjatë, ndryshe nga terapia e ftohtë, e cila duhet të jetë e kufizuar.

Ngurtësia ose tensioni i vogël shpesh mund të lehtësohet me vetëm 15 deri në 20 minuta terapi termike.

Dhimbjet e moderuara deri të forta mund të lehtësohen nga seancat më të gjata të terapisë me nxehtësi si banja e ngrohtë, që zgjasin nga 30 minuta deri në dy orë.

*Terapia e të ftohtit

Si funksionon?
Terapia e ftohjes njihet edhe si krioterapia. Ajo funksionon duke reduktuar rrjedhjen e gjakut në një zonë të caktuar, e cila mund të zvogëlojë ndjeshëm inflamacionin dhe ënjtjen që shkakton dhimbje, veçanërisht rreth një kyçi ose tendoni. Mund të zvogëlojë përkohësisht aktivitetin nervor, i cili gjithashtu mund të lehtësojë dhimbjen.

Llojet
Ka një sërë mënyrash të ndryshme për të aplikuar terapinë e ftohtë në një zonë të prekur. Opsionet e trajtimit përfshijnë:
pako akulli ose pako xhel të ngrirë
sprej me ftohës
masazh me akull
banja me akull

Llojet e tjera të terapisë së ftohtë që ndonjëherë përdoren përfshijnë:
kriostretching, i cili përdor të ftohtin për të reduktuar spazmat e muskujve gjatë shtrirjes
kriokinetika, e cila kombinon trajtimin e ftohtë dhe stërvitjen aktive dhe mund të jetë e dobishme për ndrydhjet e ligamenteve
dhomat e terapisë së ftohtë të të gjithë trupit

Kur nuk duhet të përdoret?
Njerëzit me çrregullime shqisore që i pengojnë ata të ndjejnë ndjesi të caktuara nuk duhet të përdorin terapinë e ftohtë në shtëpi, sepse ata mund të mos jenë në gjendje të ndiejnë nëse dëmtohet. Kjo përfshin diabetin, i cili mund të rezultojë në dëmtim nervor dhe ulje të ndjeshmërisë.

Ju nuk duhet të përdorni terapi të ftohtë për muskujt ose kyçet e ngurtësuara.

Terapia e ftohtë nuk duhet të përdoret nëse keni qarkullim të dobët.