MENU
klinika

Ja sa efektive është

Zgjidhja për mielomën e shumëfishtë? Terapia me rrezatim!

27.05.2023 - 08:35

Terapia me rrezatim është një opsion trajtimi që përdoret për të lehtësuar simptomat e sëmundjes së kockave të lidhura me mielomën dhe për të trajtuar plazmocitomat solitare (tumoret e formuara nga qelizat plazmatike jonormale).

Terapia me rrezatim (RT) është një lloj i zakonshëm i trajtimit të kancerit që funksionon duke përdorur valë ose grimca me energji të lartë për të dëmtuar ADN-në në qelizat e kancerit. Trajtimi i pengon këto qeliza të rriten dhe ndahen, gjë që i bën ato të vdesin.

Është vlerësuar se deri në 50% e njerëzve me kancer marrin RT si pjesë e planit të tyre të trajtimit. Në disa situata, RT përdoret në trajtimin e mielomës së shumëfishtë.

Si përdoret rrezatimi për trajtimin e mielomës së shumëfishtë?

Mjekët përdorin RT për të lehtësuar simptomat e mielomës së shumëfishtë dhe për të parandaluar komplikimet që mund të ndodhin nga sëmundja e kockave.

Trajtimet që fokusohen në lehtësimin e simptomave dhe përmirësimin e cilësisë së jetës quhen “kujdes paliativ”.

Plazmocitoma solitare

RT përdoret gjithashtu zakonisht për të trajtuar plazmocitomat solitare. Plazmocitomat solitare ndodhin kur qelizat anormale të plazmës formojnë një tumor, shpesh në një kockë.

Ndryshe nga mieloma e shumëfishtë, në të cilën janë të pranishëm shumë tumore, njerëzit me plazmocitoma solitare kanë vetëm një tumor të vetëm. Është vlerësuar se 65% deri në 84% e plazmocitomave solitare në kockë përparojnë në mielomë të shumëfishtë në 10 vjet.

Si është të marrësh terapi me rrezatim për mielomë të shumëfishtë?

RT-ja e përdorur për mielomën e shumëfishtë quhet “terapia me rreze të jashtme (RT) “, i cili përdor një makinë për të drejtuar rrezatimin në vendin që do të trajtohet. Ky është një trajtim lokal, që do të thotë se ka për qëllim vetëm një zonë specifike të trupit.

Ku mund ta marr terapinë me rrezatim?

RT me rreze të jashtme jepet në një spital ose qendër trajtimi të kancerit. Terapia është zakonisht një procedurë ambulatore, që do të thotë se ju ktheheni në shtëpi ndërmjet trajtimeve.

Sa shpesh marr terapi me rrezatim?

RT jepet në një seri fraksionesh në krahasim me një dozë, e cila ndihmon në kufizimin e dëmtimit të qelizave të shëndetshme që janë afër vendit të trajtimit.

Shumë njerëz marrin rreze të jashtme RT një herë në ditë pesë ditë në javë, zakonisht nga e hëna deri të premten. Pushimi për fundjavën lejon kohë që qelizat e shëndetshme të rikuperohen.

Cilat janë trajtimet e tjera për mielomën e shumëfishtë?

Përveç RT, trajtime të tjera të mundshme për mielomë të shumëfishtë përfshijnë:

  • kimioterapia, e cila përdor barna për të penguar rritjen dhe ndarjen e qelizave të kancerit
  • transplanti i qelizave staminale në të cilin qelizat në palcën e eshtrave shkatërrohen dhe më pas zëvendësohen me qeliza staminale të shëndetshme
  • terapi e synuar, e cila përdor barna që synojnë shënues specifikë në ose mbi qelizat e kancerit
  • imunoterapia, e cila ndihmon sistemin imunitar të përgjigjet ndaj mielomës dhe mund të përfshijë:
  • antitrupat monoklonale
  • Barnat imunomoduluese (IMiD)
  • Terapia me qeliza T CAR
  • kortikosteroidet, të cilët kanë efekte antitumorale për mielomën e shumëfishtë
  • bisfosfonatet, të cilat ndihmojnë në ngadalësimin e dëmtimit të kockave të lidhura me mielomën
  • kirurgji për të hequr plazmocitomat solitare ose për të mbështetur kockat e dobësuara

Nëse RT rekomandohet si pjesë e planit tuaj të trajtimit të mielomës së shumëfishtë, ju do ta merrni atë nëpërmjet RT me rreze të jashtme. Specifikat e terapisë RT, të tilla si doza e rrezatimit dhe numri i seancave, do të varen nga situata specifike e pacientit.

RT mund të ketë disa përfitime për mielomën e shumëfishtë, por është gjithashtu i lidhur me një sërë efektesh anësore. Nëse RT rekomandohet si pjesë e planit të trajtimit të mielomës së shumëfishtë, mund të keni një bisedë të hapur me një mjek për përfitimet dhe të metat e saj.