MENU
klinika

Cilat janë!?

10 shtetet më të reja në botë

04.06.2023 - 21:54

Aktualisht, 196 vende njihen në mbarë botën. Shumë vende kanë ekzistuar për një kohë të gjatë, por vende të reja ende po shfaqen në epokën moderne. Në fakt, të gjitha vendet më të reja në botë në këtë listë janë vetëm disa dekada të vjetra. Në vitin 2021, vendi më i renditur dhe më i ri në këtë listë festoi 10 vjetorin e themelimit të tij.

Pothuajse çdo vend në këtë listë u formua kur ata shpallën pavarësinë e tyre nga një komb në pushtet aty pranë. Disa kanë lulëzuar që nga fitimi i sovranitetit, ndërsa të tjerët po luftojnë për ta kompensuar atë.

Më poshtë janë 10 vendet më të reja në botë:

Sudani i Jugut
Viti i Pavarësisë: 9 korrik 2011
Kryeqyteti: Juba
Lloji i qeverisë: Republika Kushtetuese Federale Presidenciale
Popullsia: 12,778,250 (Përllogaritja e vitit 2022)
Kosova
Viti i Pavarësisë: 17 shkurt 2008
Kryeqyteti: Prishtina
Lloji i Qeverisë: Republikë Unitare Parlamentare Kushtetuese
Popullsia: 1,770,436 (2022)
Një shtet tjetër që ka shpallur pavarësinë në dekadat e fundit është Kosova, zyrtarisht Republika e Kosovës. Kosova shpalli pavarësinë nga Serbia fqinje më 17 shkurt 2008. Megjithatë, Serbia nuk e njeh Kosovën si shtet të pavarur dhe vetëm 97 nga 193 (50.26%) shtete anëtare të Kombeve të Bashkuara e kanë njohur zyrtarisht Kosovën.

Kosova u sundua nga disa perandori, duke përfshirë romakët, bizantinët, bullgarët, serbët dhe osmanët, gjatë periudhës antike. Kosova ka përjetuar rritje të fuqishme ekonomike nga institucionet financiare ndërkombëtare në dekadën e fundit.

Serbia
Viti i Pavarësisë: 5 qershor 2006
Kryeqyteti: Beograd
Lloji i Qeverisë: Republikë Unitare Parlamentare Kushtetuese
Popullsia: 7,221,365 (2022)
Mali i Zi
Viti i Pavarësisë: 2 Qershor 2006
Kryeqyteti: Podgorica
Lloji i Qeverisë: Republikë Unitare Parlamentare Kushtetuese
Popullsia: 627,082 (2022)
Timori Lindor
Viti i Pavarësisë: 20 maj 2002
Kryeqyteti: Dili
Lloji i Qeverisë: Republikë Unitare Gjysmë-Presidente Kushtetuese
Popullsia:1,341,296 (2022)
Palau
Viti i Pavarësisë: 1 tetor 1994
Kryeqyteti: Ngerulmud
Lloji i qeverisë: Republika Kushtetuese Unitare Presidenciale nën një Demokraci Jopartizane
Popullsia: 18,055 (2022)
Eritrea
Viti i Pavarësisë: 27 Prill 1993
Kryeqyteti: Asmara
Lloji i qeverisë: Republikë Unitare Presidenciale Njëpartiake nën një Diktaturë totalitare
Popullsia: 3,684,032 (2022)
Republika Çeke
Viti i Pavarësisë: 1 janar 1993
Kryeqyteti: Praga
Lloji i Qeverisë: Republikë Unitare Parlamentare Kushtetuese
Popullsia: 10,500,207 (2022)
Sllovakia
Viti i Pavarësisë: 1 janar 1993
Kryeqyteti: Bratislava
Lloji i Qeverisë: Republikë Unitare Parlamentare Kushtetuese
Popullsia: 5,643,453 (2022)
Kroacia
Viti i Pavarësisë: 25 qershor 1991
Kryeqyteti: Zagreb
Lloji i Qeverisë: Republikë Unitare Parlamentare Kushtetuese
Popullsia: 4,030,358 (2022)