MENU
klinika

Në krye të listës? Vendet e vogla si ne

190 vendet më të pasura të botës, ku renditet Shqipëria?

06.06.2023 - 11:17

Termi “vendi më i pasur” është një term i gjerë.

Por vendi më i pasur me prodhimit e brendshëm bruto më të lartë për frymë në vitin 2023 është Luksemburgu.

Ky komb europian, me një popullsi prej vetëm 600 mijë banorësh, ka një GDP për frymë prej rreth 127 mijë dollarë.

Fondi Monetar Ndërkombëtar ka matur PBB-në e çdo kombi në tokë. Vendet e vegjël si Luksemburgu, Katari, Singapori, etj kryesojnë.

Që nga viti 2022, vendet me GDP-në më të lartë janë:

Luksemburgu
Irlanda
Norvegjia
Zvicra
Katar
Singapor
Shtetet e Bashkuara
Islanda
Australi
Danimarka

Shqipëria renditet e 101-ta me një PBB për frymë të shprehur në dollarë prej 6.369 dollarë.

Renditja e grupit të vendeve nga 82 në 101, ku ndodhet Shqipëria, PBB për frymë (në USD):

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Vende që kanë performuar më mirë dhe më keq

“The Economist”: Fituesit ekonomikë të vitit 2022