Me kaq shumë shije dhe varietete, nuk është çudi që të keni mall për sallam. Por a është e sigurt të hahet gjatë shtatzënisë? Përgjigja e shpejtë është po, ju mund të shijoni sallamin në mënyrë të sigurt kur jeni shtatzënë. Thënë kështu, ka disa rregulla ushqimore që duhet të ndiqni për të siguruar që ju dhe fëmija të mos sëmureni.
Përpara se ta konsumoni, është e rëndësishme të dini se ekzistojnë katër lloje kryesore të sallamit. Të gjitha janë bërë me mish të bluar që është i përzier me erëza të ndryshme, yndyrë, kripë dhe mundësisht konservues ose mbushës. Përzierja e mishit më pas futet në një shtresë të përshtatshme (shpesh të bërë nga zorrët e kafshëve) ose nganjëherë shtypet në formë pete.
Suxhuk i freskët bëhet nga mishi i papjekur që është ose i copëtuar, i bluar ose pure. Shembujt përfshijnë sallamin italian, chorizo meksikan, bratëurst, dhe salcicet.
Suxhuk i gatuar paraprakisht, siç nënkupton edhe emri, është bërë nga mishi i puresë që është gatuar para ose pas mbushjes në zorrë.
Suxhuk i tymosur është një lloj tjetër i sallamit të gatuar që tymoset mbi një zjarr që digjet ngadalë.
Suxhuk i kuruar është ajo që mund të shihni shpesh në një dërrasë ushqimesh. Është bërë me mish të freskët që është i kripur dhe më pas lihet të thahet në ajër për javë ose muaj. Shembujt përfshijnë chorizo spanjolle dhe sallam Genoa.
Pra, çfarë është e sigurt?
Çdo lloj sallami që është i sapo gatuar është i sigurt për t’u ngrënë, me kusht që ta hani sa është ende i nxehtë dhe jo pasi të ketë qëndruar jashtë për një kohë. Ju gjithashtu duhet t’i kushtoni vëmendje temperatures:
Për sallamin e bërë me mish qengji, derri, viçi ose viçi, synoni për një temperaturë gatimi prej 71,1°C.
Për varietetet e bëra me gjeldeti ose pulë, synoni për pak më të nxehtë (73,8°C).
Kjo do të thotë që salsiçet tuaja të preferuara të freskëta dhe salcicet e gatuara/të tymosura, janë të sigurta, me kusht që të keni ndjekur këto udhëzime të sigurisë ushqimore.
Kur sallami nuk është i sigurt gjatë shtatzënisë?
Mishrat e përpunuar mund të përmbajnë E. coli, i cili është një bakter që mund të shkaktojë sëmundje ushqimore. Ndërsa përdorimi i kripës, acidit laktik dhe përbërësve të tjerë shpesh vret bakteret, njerëzit me rrezik të lartë (përfshirë shtatzënat dhe fëmijët) është më mirë t’i përmbahen mishit të trajtuar me nxehtësi.
Me të gjitha llojet e sallamit, shqetësimi është ngrënia e mishit të papjekur ose të kontaminuar që mund të çojë në sëmundje të shkaktuara nga ushqimi. Edhe mishi i gatuar paraprakisht, mund të strehojnë baktere si Listeria dhe nuk duhet të hahen pa u gatuar në mënyrë adekuate.
Një shqetësim tjetër me mishin është një parazit i quajtur Toxoplasma gondii që mund të shkaktojë një infeksion të quajtur toksoplazmozë.
Rreth 50 për qind e infeksioneve të toksoplazmozës shkaktohen nga ngrënia e ushqimeve si mishi i papjekur. Mishi i derrit, qengji dhe dreri janë veçanërisht të larta në listën e rrezikut, prandaj kujdesuni me salçiçet e bëra me këto mishra ose shmangni ato fare.