MENU
klinika

Ja kur e sugjerojnë mjekët

A mund ta diagnostikojë kaneri CT kancerin e prostatës?

08.06.2023 - 08:08

Mjekët zakonisht nuk përdorin skanime CT për të diagnostikuar kancerin e prostatës, por ndonjëherë i përdorin ato për të parë nëse kanceri është përhapur në inde të tjera.

Shkalla e mbijetesës së kancerit të prostatës priret të jetë shumë e lartë kur kanceri zbulohet përpara se të përhapet në pjesët e largëta të trupit..

Mjekët përdorin një sërë testesh për të diagnostikuar dhe monitoruar kancerin e prostatës. Një tomografi e kompjuterizuar (CT) përdoret ndonjëherë për të parë nëse kanceri është përhapur në struktura të tjera në legenin.

Por skanimet CT zakonisht nuk përdoren për të diagnostikuar kancerin e prostatës. Kjo është për shkak se llojet e tjera të imazheve, të tilla si skanimet MRI mund të krijojnë një pamje më të mirë të indeve të ndryshme në prostatë.

A shfaqet kanceri i prostatës në një skanim CT?

Skanimet CT janë një seri rrezesh X që krijojnë një imazh 3D të pjesës së brendshme të trupit. Ato zakonisht përdoren për të:

  • diagnostikuar kushtet
  • udhëzojnë testet dhe trajtimet
  • monitoruar se si një gjendje po ndryshon

Mjekët zakonisht nuk përdorin skanime CT për të diagnostikuar kancerin e prostatës sepse prostata në përgjithësi nuk shfaqet mirë në imazhet e krijuara nga skanimi. Më shpesh, mjekët i përdorin ato për të përcaktuar nëse kanceri i prostatës është përhapur në nyjet limfatike ose struktura të tjera në legen.

Mjekët gjithashtu ndonjëherë kombinojnë një skanim CT me një lloj tjetër imazherie, të quajtur skanim PET. Gjatë një skanimi PET, një substancë që lëshon një sasi të vogël rrezatimi injektohet në trup, në mënyrë që mjekët të shohin se si funksionon një pjesë e caktuar e trupit tuaj. Kombinimi i këtyre dy llojeve të skanimeve quhet skanim PET-CT.

Një lloj skanimi CT përdor një substancë radioaktive që synon një proteinë specifike, të quajtur antigjeni i membranës specifike të prostatës (PSMA), i prodhuar nga prostata. Ky lloj skanimi quhet skanim PSMA PET-CT.

Është një lloj imazhi shumë i saktë që mund t’u tregojë mjekëve nëse kanceri i prostatës është përhapur në pjesë të largëta të trupit. Kanceri që është përhapur në indet e largëta quhet kancer metastatik i prostatës.

Në një studim të vitit 2020, studiuesit në Australi zbuluan se skanimet PSMA PET-CT ishin më të sakta në diagnostikimin e kancerit metastatik të prostatës sesa teknika standarde e skanimeve CT dhe skanimeve të kockave.

A është skanimi CT ose skanimi MRI më i mirë për diagnostikimin e kancerit të prostatës?

Një skanim CT në përgjithësi nuk kryhet për të diagnostikuar kancerin e prostatës. MRI jep rezolucion më të mirë dhe mund të zbulojë më mirë parregullsitë e prostatës. Skanimet CT aktualisht konsiderohen të pamjaftueshme për të diagnostikuar dhe monitoruar kancerin e prostatës, sipas një studimi të vitit 2021.

Përdorimi në rritje i inteligjencës artificiale për analizimin e rezultateve të imazhit mund t’i bëjë skanimet CT një opsion të zbatueshëm për vizualizimin e kancerit të prostatës në të ardhmen.

Në studimin e vitit 2021, studiuesit gjetën disa prova se skanimet CT me ndihmën e inteligjencës artificiale mund të jenë në gjendje të diagnostikojnë me saktësi kancerin e prostatës. Megjithatë nevojiten më shumë kërkime.

Skanimet CT kanë disa përparësi ndaj skanimeve MRI. Ata priren të jenë dukshëm më të shpejtë, më të disponueshëm dhe më të lirë pasi teknologjia është më pak e shtrenjtë.

Skanimet CT nuk përdoren përgjithësisht për të diagnostikuar kancerin e prostatës, por mjekët ndonjëherë i përdorin ato për të kërkuar shenja që kanceri është përhapur në struktura të tjera në legenin. Skanimet CT kombinohen gjithashtu me skanimet PET për të kërkuar shenja se kanceri është përhapur në pjesët e largëta të trupit.

Testi më i saktë imazherik për të diagnostikuar kancerin e prostatës është një MRI. skanim Mjekët përdorin skanime MRI për të përcaktuar nëse duhet të bëni një biopsi dhe për të udhëhequr biopsinë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN