MENU
klinika

Ruhuni!

A shkakton diabeti osteoporozë? Ja si ndikon

08.06.2023 - 08:17

Diabeti dhe Osteoporoza: Si lidhen?

Diabeti dhe osteoporoza janë sëmundje shoqëruese që prekin njëri-tjetrin. Diabeti mund t’ju vendosë në një rrezik më të lartë për zhvillimin e osteoporozës dhe nëse keni osteoporozë, mund ta bëjë më të vështirë menaxhimin e diabetit.

Diabeti mellitus dhe osteoporoza janë dy gjendje që mund të prekin njerëzit në të njëjtën kohë. Lidhja midis këtyre dy kushteve është e ndërlikuar, por ato nuk shkaktojnë njëra-tjetrën.

Të kesh diabet rrit rrezikun për osteoporozë dhe të kesh osteoporozë mund ta bëjë më të vështirë menaxhimin e diabetit. Ky artikull do të shpjegojë më shumë se si lidhen të dy kushtet dhe çfarë mund të bëni për t’i menaxhuar më mirë të dyja.

A mundet diabeti të shkaktojë osteoporozë?

Diabeti nuk shkakton osteoporozë.

Megjithatë, të kesh diabet – veçanërisht diabeti i tipit 1 – rrit rrezikun e zhvillimit të osteoporozës.

Kjo është për shkak se njerëzit me diabet të tipit 1 shpesh kanë densitet kockor më të dhe një rrezik më të lartë për fraktura, po aq sa një normë shtatëfish më e lartë për disa kocka të thyera për ata me diabet të tipit 1 midis 20 dhe 60 vjeç.

Faktorët që rrisin ose ulin rrezikun e frakturave të kockave përfshijnë:

  • kohëzgjatja e kohës që keni pasur diabet
  • menaxhimin e sheqerit në gjak, veçanërisht nëse jeni më të prirur për ulje të sheqerit në gjak
  • nëse merrni insulinë apo jo, pasi kjo mund të lidhet me ulje të sheqerit në gjak që çojnë në rrezik më të lartë.

Çfarë efekti ka diabeti në kocka?

Diabeti mund të prekë kockat në disa mënyra.

Diabeti i tipit 1 dhe i tipit 2 mund të rrisin funksionin e osteoklasteve, por ul funksionin e osteoblasteve, duke çuar në humbje të përshpejtuar të kockave, osteopeni dhe osteoporozë. Sheqeri i lartë kronik në gjak nxit prodhimin e faktorit stimulues të kolonisë së makrofagëve (MCSF), i cili degradon më tej densitetin kockor.

Dendësia e kockave zvogëlohet gjithashtu si rezultat i prodhimit të avancuar të produkteve përfundimtare të glikacionit (AGEs). AGE-të janë proteina ose lipide që glikohen pas ekspozimit ndaj sheqernave, si glukoza shtesë në qarkullimin e gjakut të njerëzve me diabet. Këto janë zakonisht të përhapura në vaskulaturën diabetike, duke kontribuar në ndikim të ulët ose fraktura të brishta të kockave. Disa ndërlikime të diabetit, duke përfshirë dobësinë e muskujve, problemet e shikimit, sheqerin e ulët në gjak dhe neuropatinë në këmbë mund të çojnë në një rritje të rënieve dhe të rezultojnë në fraktura.

Si masa e ulët kockore ashtu edhe historia e frakturave rrisin rrezikun e zhvillimit të osteoporozës më vonë në jetë.

Si ndikon osteoporoza në diabet?

Pasja e osteoporozës mund të ndikojë në diabet në disa mënyra.

Ju mund të keni më shumë gjasa të thyeni kockat nëse jeni subjekt i rënieve të shpeshta, gjë që mund të jetë e rrezikshme nëse keni probleme me shikimin nga diabeti ose përjetoni sheqer të ulët në gjak.

Për më tepër, osteoporoza mund ta bëjë më të vështirë aktivitetin e rregullt fizik, gjë që mund ta bëjë menaxhimin e sheqerit në gjak më stresues dhe zhgënjyes.

Merrni në konsideratë bisedën me mjekun nëse keni osteoporozë. Ata mund të sugjerojnë strategji që mund t’ju ndihmojnë.

A ka medikamente që mund të merrni?

Ka disa medikamente që janë miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për njerëzit që kanë osteoporozë dhe diabet.

Bisfosfonatet janë trajtimi i rekomanduar i linjës së pare për terapinë e osteoporozës tek njerëzit me diabet. Për njerëzit me diabet që janë të moshuar ose kanë funksion të dëmtuar të veshkave, denosumab është një ilaç i preferuar.

Në njerëzit me osteoporozë të rëndë, mund të merren parasysh agjentët anabolikë.

Konsideroni të konsultoheni me mjekun përpara se të filloni ndonjë regjim të ri trajtimi ose përpara se të merrni ndonjë mjekim nëse keni osteoporozë dhe diabet.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nëse keni probleme me kockat...

7 super ushqimet e osteoporozës

Sa prej jush e gjejnë veten tek historia e Maries?

“Ndoshta ishte kortizoni që dëmtoi kockat e mia”