MENU
klinika

E pabesueshme!

AI mund të parashikojë lindjen e parakohshme që në javën e 31-të

07.06.2023 - 08:40

Rreth 10% e të gjithë foshnjave të lindura në SHBA në vitin 2021 ishin të parakohshme – që do të thotë se ata u lindën më herët se 37 javë të shtatzënisë, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Lindjet e parakohshme përbëjnë gjithashtu rreth 16% të vdekjeve të foshnjave. Tani, studiuesit nga Universiteti i Uashingtonit në St. Louis, Misuri, po kërkojnë të përmirësojnë këto shanse përmes përdorimit të inteligjencës artificiale.

Ata zhvilluan një model të të mësuarit të thellë që mund të parashikojë lindjet e parakohshme duke analizuar aktivitetin elektrik në mitrën e gruas gjatë shtatzënisë – më pas ata testuan modelin në një studim që u botua në revistën mjekësore PLOS One. Arye Nehorai, profesor i inxhinierisë elektrike në Universitetin e Uashingtonit tha për Fox News Digital:

Çështja kryesore është se është e mundur të merren të dhënat që në javën e 31-të dhe të parashikohet lindja e parakohshme deri në javën e 37-të. Inteligjenca artificiale/mësimi i thellë mësoi automatikisht veçoritë më informuese nga të dhënat që janë të rëndësishme për parashikimin e lindjes së parakohshme.

Për më tepër, gjetjet tregojnë se lindja e parakohshme është një gjendje fiziologjike jonormale, jo vetëm një shtatzëni që ka ndodhur që të përfundojë herët, tha Nehorai. Gjatë studimit, studiuesit kryen elektrohisterograme (EHG), të cilat përdorin elektroda në bark për të regjistruar aktivitetin elektrik në mitër.

Ata morën regjistrime të këtyre rrymave elektrike nga 159 gra shtatzëna që ishin të paktën 26 javë dhe “trajnuan” modelin e AI mbi ato të dhëna. Ata i kombinuan këto të dhëna me informacione mjekësore si mosha dhe pesha e gruas, pesha e fetusit dhe çdo gjakderdhje e përjetuar në tremujorin e parë ose të dytë.

Gati 19% e grave në studim lindën para kohe. Në teori, të dhënat nga ato gra mund të përdoren si pikë referimi për parashikimin e lindjes së parakohshme. Ata i kombinuan këto të dhëna me informacione mjekësore si mosha dhe pesha e gruas, pesha e fetusit dhe çdo gjakderdhje e përjetuar në tremujorin e parë ose të dytë.

Gati 19% e grave në studim lindën para kohe. Në teori, të dhënat nga ato gra mund të përdoren si pikë referimi për parashikimin e lindjes së parakohshme. Është e vështirë të thuhet se sa kohë mund të kalojë para se ky lloj testi të bëhet gjerësisht i disponueshëm, thanë studiuesit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Eksperti amerikan: SHBA e ka humbur garën

“Kina do të dominojë inteligjencën artificiale”