MENU
klinika

Antikoagulantët e lupusit

Kujdes nga këta antitrupa, shkaktojnë mpiksje gjak

03.06.2023 - 12:51

Antikoagulantët e lupusit (LA) janë një lloj antitrupi i prodhuar nga sistemi imunitar i trupit. Ndërsa shumica e antitrupave sulmojnë sëmundjet në trup, LA-të sulmojnë qelizat e shëndetshme dhe proteinat qelizore.

Ato sulmojnë fosfolipidet, të cilat janë përbërës thelbësorë të membranave qelizore. LA-të shoqërohen me një çrregullim të sistemit imunitar të njohur si sindroma antifosfolipide.

Cilat janë simptomat e antikoagulantëve të lupusit?

*LA-të mund të rrisin rrezikun e mpiksjes së gjakut. Megjithatë, antitrupat mund të jenë të pranishëm dhe të mos çojnë në mpiksje.

Nëse zhvilloni një mpiksje gjaku në një nga krahët ose këmbë, simptomat mund të përfshijnë:

 • ënjtje në krahun ose këmbën e prekur
 • skuqje ose njollë në krah ose këmbë
 • vështirësi në frymëmarrje
 • dhimbje ose mpirje në krah ose këmbë

Një mpiksje gjaku në zonën e zemrës ose mushkërive mund të shkaktojë:

 • dhimbje gjoksi
 • djersitje e tepruar
 • vështirësi në frymëmarrje
 • lodhje, marramendje ose të dyja
 • Mpiksja e gjakut në stomak ose veshka mund të çojë në:
 • dhimbje barku
 • dhimbje kofshe
 • të përziera
 • diarre ose jashtëqitje me gjak
 • ethe

Mpiksjet e gjakut mund të jenë kërcënuese për jetën nëse nuk trajtohen menjëherë.

*Abortet spontane

Mpiksjet e vogla të gjakut të shkaktuara nga LA mund të komplikojnë një shtatzëni dhe të shkaktojnë abort. Abortet e shumta mund të jenë një shenjë e LA, veçanërisht nëse ato ndodhin pas tremujorit të parë.

*Kushtet e lidhura

Përafërsisht gjysma e njerëzve me sëmundjen autoimune lupus kanë gjithashtu LA.

Si trajtohen antikoagulantët e lupusit?

Jo të gjithë ata që marrin një diagnozë të LA kërkojnë trajtim. Nëse nuk keni simptoma dhe nuk keni pasur mpiksje gjaku më parë, mjeku mund të përshkruajë asnjë trajtim për momentin, për sa kohë që ndiheni mirë.

Planet e trajtimit do të ndryshojnë nga individi në individ.

Trajtimet mjekësore për LA përfshijnë:

Medikamente për hollimin e gjakut

Këto medikamente ndihmojnë në parandalimin e mpiksjes së gjakut duke shtypur prodhimin e vitaminës K nga mëlçia, e cila lehtëson mpiksjen e gjakut. Holluesit e zakonshëm të gjakut përfshijnë heparinën dhe ëarfarinën. Mjeku gjithashtu mund të përshkruajë aspirinë. Ky medikament pengon funksionin e trombociteve në vend që të shtypë prodhimin e vitaminës K.

Nëse mjeku ju përshkruan hollues gjaku, gjaku do të testohet periodikisht për praninë e antitrupave të kardiolipinës dhe beta-2 glikoproteinës 1. Nëse rezultatet e testit tregojnë se antitrupat janë zhdukur, mund të jeni në gjendje të ndërprisni mjekimin. Megjithatë, kjo duhet të bëhet vetëm pas konsultimit me mjekun.

Disa njerëz me LA duhet të marrin vetëm hollues gjaku për disa muaj. Njerëz të tjerë duhet të qëndrojnë në mjekimin e tyre për një kohë të gjatë.

*Steroidet

Steroidet, si prednizoni dhe kortizoni, mund të pengojnë prodhimin e antitrupave LA nga sistemi imunitar.

*Shkëmbimi i plazmës

Shkëmbimi i plazmës është një proces në të cilin një makinë ndan plazmën tuaj të gjakut – që përmban LA – nga qelizat e tjera të gjakut. Plazma që përmban LA zëvendësohet nga plazma, ose një zëvendësues i plazmës, që është pa antitrupa. Ky proces quhet edhe plazmaferezë.

*Ndërprerja e barnave të tjera

Disa medikamente të zakonshme mund të shkaktojnë LA. Këto medikamente përfshijnë:

 • pilula kontraceptive
 • ACE frenuesit
 • kininë

Bisedoni me mjekun për çdo mjekim që po merrni për të përcaktuar nëse mund të shkaktojë LA.

*Ndryshimet e stilit të jetesës

Ka ndryshime të thjeshta në stilin e jetës që mund të bëni, të cilat gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni LA-të, pavarësisht nëse jeni duke marrë apo jo medikamente për gjendjen tuaj.

*Bërja e rregullt e ushtrimeve

Ushtrimet dhe lëvizjet rrisin qarkullimin e gjakut. Kjo do të thotë se ndihmon gjithashtu në parandalimin e mpiksjes së gjakut. Gjeni mënyrën tuaj të preferuar të ushtrimeve dhe bëjeni rregullisht. Nuk duhet të jetë e mundimshme. Thjesht një shëtitje e mirë çdo ditë mund të stimulojë rrjedhjen e gjakut.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN