MENU
klinika

Rreziqet që sjell

Çfarë është artroskopia e gjurit?

04.06.2023 - 12:41

Artroskopia e gjurit është një teknikë kirurgjikale që mund të diagnostikojë dhe trajtojë problemet në nyjen e gjurit. Gjatë procedurës, kirurgu do të bëjë një prerje shumë të vogël dhe do të vendosë një kamerë të vogël – të quajtur artroskop – në gju. Kjo u lejon atyre të shohin pjesën e brendshme të nyjës në një ekran. Më pas kirurgu mund të hetojë një problem me gjurin dhe, nëse është e nevojshme, ta korrigjojë problemin duke përdorur instrumente të vegjël brenda artroskopit.

Artroskopia diagnostikon disa probleme të gjurit, të tilla si një menisku i grisur ose një patellë e gabuar (kapaku i gjurit). Mund të riparojë edhe ligamentet e kyçit. Ka rreziqe të kufizuara për procedurën dhe perspektiva është e mirë për shumicën e pacientëve. Koha e rikuperimit dhe prognoza do të varen nga ashpërsia e problemit të gjurit dhe kompleksiteti i procedurës së kërkuar.

Pse më duhet artroskopia e gjurit?
Mjeku mund t’ju rekomandojë që t’i nënshtroheni një artroskopie të gjurit nëse jeni duke përjetuar dhimbje në gju. Ai mund të ketë diagnostikuar tashmë gjendjen që shkakton dhimbjen tuaj, ose mund të urdhërojë artroskopinë për të ndihmuar në gjetjen e një diagnoze. Në secilin rast, një artroskopi është një mënyrë e dobishme për mjekët për të konfirmuar burimin e dhimbjes së gjurit dhe për të trajtuar problemin.

Kirurgjia artroskopike mund të diagnostikojë dhe trajtojë lëndimet e gjurit, duke përfshirë:
këputje të ligamenteve të kryqëzuara të përparme ose të pasme
menisku i shqyer (kërc midis kockave në gju)
patella që është jashtë pozicionit
copa kërci të grisura që janë të lirshme në kyç
heqja e një cisti të Baker-it
fraktura në kockat e gjurit
sinoviumi i fryrë (mbështjellësi në nyje)

Cilat janë rreziqet që lidhen me një artroskopi të gjurit?

Ka rreziqe që lidhen me çdo lloj operacioni, megjithëse ato janë të rralla. Çdo operacion ka rreziqet e mëposhtme:
gjakderdhje e tepërt gjatë procedurës
infeksion në vendin e operacionit
vështirësi në frymëmarrje të shkaktuara nga anestezia
reaksion alergjik ndaj anestezisë ose ilaçeve të tjera të administruara gjatë operacionit

Ekzistojnë gjithashtu rreziqe specifike për artroskopinë e gjurit, të tilla si:
gjakderdhje brenda nyjës së gjurit
formimi i një mpiksje gjaku në këmbë
infeksion brenda artikulacionit
ngurtësi në gju
lëndim ose dëmtim i kërcit, ligamenteve, meniskut, enëve të gjakut ose nervave të gjurit

Si është rikuperimi pas një artroskopie të gjurit?
Ky operacion nuk është shumë invaziv. Për shumicën e njerëzve, procedura zgjat më pak se një orë në varësi të procedurës specifike. Me shumë mundësi do të shkoni në shtëpi në të njëjtën ditë me ndërhyrjen. Ju duhet të përdorni një pako akulli në gju për disa ditë. Akulli do të ndihmojë në reduktimin e ënjtjes dhe minimizimin e dhimbjes.

Në shtëpi, duhet të keni dikë që të kujdeset për ju, të paktën ditën e parë. Mundohuni ta mbani këmbën lart dhe vendosni akull mbi të për një ose dy ditë për të reduktuar ënjtjen dhe dhimbjen. Ju gjithashtu do të duhet të ndryshoni veshjen. Mjeku ose kirurgu do t’ju tregojnë se kur t’i bëni këto gjëra dhe për sa kohë. Ju ndoshta do t’ju duhet të shihni kirurgun për një takim pasues disa ditë pas procedurës.

Mjeku do t’ju japë një regjim ushtrimesh që duhet të ndiqni në shtëpi për të ndihmuar në rikuperimin e gjurit , ose do t’ju rekomandojë një terapist fizik për të parë derisa të jeni në gjendje të përdorni gjurin normalisht. Ushtrimet janë të nevojshme për të ndihmuar në rivendosjen e gamës së plotë të lëvizjes dhe për të forcuar muskujt. Me kujdesin e duhur, perspektiva juaj pas kryerjes së kësaj procedure është e shkëlqyer.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Disa këshilla, përveç regjimit ushqimor!

100 lloje artriti/ Çfarë të hani për ta parandaluar?