MENU
klinika

Njihuni me simptomat dhe trajtimin

Çfarë është limfedema e shkaktuar nga obeziteti?

04.06.2023 - 12:37

Limfedema, një gjendje që ndodh kur lëngu limfatik grumbullohet shumë shpejt në trup, mund të jetë rezultat i obezitetit.

Një indeks i masës trupore (BMI) prej 30 ose më i lartë kualifikon një person si obez.

Limfedema është një gjendje që ndodh kur trupi grumbullon lëngun limfatik më shpejt sesa mund ta kullojë atë. Kjo mund të çojë në ënjtje dhe parehati dhe ta bëjë të vështirë për ju lëvizjen. Limfedema mund të jetë sfiduese për t’u trajtuar dhe ndonjëherë çon në komplikime të rënda.

Disa njerëz lindin me limfedemë (në atë rast, quhet limfedemë parësore), por ju gjithashtu mund ta zhvilloni atë më vonë në jetë (limfedema dytësore). Njerëzit me obezitet janë në rrezik të zhvillimit të limfedemës së shkaktuar nga obeziteti.

Le të hedhim një vështrim më të afërt në lidhjen midis obezitetit dhe limfedemës.

A mund të shkaktohet limfedema nga obeziteti?
Sistemi limfatik është përgjegjës për qarkullimin e lëngjeve limfatike në të gjithë trupin dhe më pas për t’i derdhur përsëri në qarkullimin e gjakut. Lëngu limfatik është një substancë ujore që përmban qelizat e bardha të gjakut që trupi përdor për të luftuar infeksionet dhe sëmundjet.

Nyjet limfatike janë pjesë e sistemit limfatik, siç janë bajamet, shpretka, palca e eshtrave dhe inde të tjera të specializuara.

Lëndimi ose dëmtimi i këtij sistemi mund të shkaktojë bllokime që pengojnë limfën të qarkullojë siç duhet. Në vend që të përthithet nga nyjet limfatike, lëngu grumbullohet në pjesë të tjera të trupit.

Limfedema mund të jetë një gjendje gjenetike. Ajo shoqërohet gjithashtu me komplikime nga kanceri ose trajtimi i kancerit dhe me obezitetin.

Kur limfedema shoqërohet me obezitet, quhet limfedema e shkaktuar nga obeziteti.

Simptomat e limfedemës së shkaktuar nga obeziteti
Simptoma më e zakonshme e limfedemës është ënjtja. Ju mund të përjetoni ënjtje në çdo pjesë të trupit, por shpesh ndodh në gjymtyrë (duart, krahët dhe këmbët).

Ënjtja mund të jetë asimetrike – për shembull, mund të prekë vetëm një krah ose këmbë.

Ënjtja mund të ndodhë gjithashtu në zonat e mëposhtme të trupit:
organet gjenitale
ijë
fytyrë
qafa
goja
gjiri
gjoks
sup
legen

Në limfedemën e shkaktuar nga obeziteti, ënjtja prek më shpesh krahët dhe këmbët.

Pjesët e trupit me ënjtje mund të ndihen të plota ose të rënda dhe mund të përjetoni siklet, të tilla si dhimbje ose ndjesi shpimi gjilpërash, në ato zona. Gjithashtu, lëkura mund të ndihet më e shtrënguar në ato zona dhe kjo mund të ndikojë në gamën tuaj të lëvizjes.

Çfarë e shkakton limfedemën e shkaktuar nga obeziteti?
Lidhja e saktë midis obezitetit dhe limfedemës nuk është kuptuar plotësisht.

Obeziteti mund të rrisë stresin në sisteme të ndryshme në trup dhe është lidhur me një rrezik në rritje të shumë kushteve shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, goditjen në tru dhe disa lloje kanceri.

Ndërsa mekanizmi i saktë është ende duke u hulumtuar, ekspertët përgjithësisht pajtohen se mbipesha mund të tendos sistemin limfatik. Kjo mund të zvogëlojë funksionin e tij dhe, në disa raste, ta dëmtojë atë deri në atë pikë sa të shfaqet limfedema.

Trajtimi i limfedemës së shkaktuar nga obeziteti
Trajtimi parësor për limfedemën e shkaktuar nga obeziteti është humbja e peshës. Kjo mund të ndihmojë në ngadalësimin ose ndalimin e përparimit të ënjtjes.

Megjithatë, humbja e peshës mund të komplikohet nga fakti se ënjtja mund ta bëjë të vështirë lëvizjen.

Opsionet kirurgjikale mund të ndihmojnë në reduktimin e disa simptomave të limfedemës së shkaktuar nga obeziteti, por obeziteti shoqërohet gjithashtu me një rrezik të shtuar të komplikimeve kirurgjikale. Prandaj, kirurgët zakonisht rekomandojnë humbjen e peshës për të ulur BMI-në në një prag të caktuar përpara se të bëjnë operacion.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga menaxhimi i peshës tek sasia e kripës

10 hapa për një zemër të shëndetshme!

Studimi i fundit kinez thotë se...

A janë “ngjitëse” sëmundjet e zemrës?