MENU
klinika

Gjithçka që duhet të dini!

Çfarë janë simptomat vazomotore?

04.06.2023 - 12:47

Shumica e grave përjetojnë simptoma vazomotore (VMS) në vitet që çojnë në menopauzë (e njohur edhe si perimenopauzë). Simptomat vazomotore njihen më gjerësisht si ndezjet e nxehta (ose episodet e nxehta) dhe djersitjet gjatë natës.

Ashpërsia e VMS ndryshon nga gruaja në grua. Në disa raste, VMS mund të ndikojë shumë në cilësinë e jetës. Ju mund të jeni në gjendje të menaxhoni VMS në shtëpi, por nëse simptomat janë të rënda, bisedoni me një mjek për trajtimet që mund të ndihmojnë.

Cilat janë simptomat vazomotore?
Simptomat vazomotore konsiderohen si simptoma klasike të menopauzës. Ato përfshijnë ndezje të nxehta dhe djersitje gjatë natës.

Simptomat vazomotore mendohet se shkaktohen nga ndryshimet në nivelet e hormoneve që ndikojnë në mënyrën se si trupi kontrollon temperaturën e tij. Mënyra e saktë se si këto ndryshime hormonale shkaktojnë VMS nuk është kuptuar plotësisht.

Gjatë një ndezjeje të nxehtë, trupi e ndjen se është shumë nxehtë dhe dërgon një sinjal të ekzagjeruar në pjesën tjetër të trupit për të zgjeruar enët e gjakut dhe për të djersitur në përpjekje për t’u ftohur.

Si ndihen simptomat vazomotore?
Ndezjet e nxehta ndjehen si valë të papritura nxehtësie në trup. Fytyra dhe qafa mund të skuqen. Ju mund të djersitni shumë, veçanërisht në pjesën e sipërme të trupit. Gishtat mund t’ju dhembin dhe zemra mund të rrahë më shpejt se zakonisht.

Çdo ndezje e nxehtë mund të zgjasë nga 30 sekonda deri në 10 minuta. Nxehjet quhen djersitje natën kur ju bëjnë të djersitni tepër gjatë natës.

Kur fillojnë dhe kur mbarojnë simptomat vazomotore?
Simptomat vazomotore fillojnë në vitet që çojnë në menopauzë, e njohur edhe si perimenopauzë ose tranzicioni i menopauzës.

Menopauza është një pikë kohore 12 muaj pas menstruacioneve të fundit të një gruaje. Shumica e grave fillojnë permenopauzën nga mesi deri në fund të të 40-tave të tyre, por është e mundur të filloni në fillim të të 40-tave ose në fund të të 30-tave.

Nxehjet e nxehta dhe djersitjet gjatë natës zgjasin mesatarisht për rreth 7 vjet. Por ato mund të zgjasin për më shumë se 14 vjet.

Hulumtimet sugjerojnë se pirja e duhanit ose obeziteti ose mbipesha mund të rrisë kohëzgjatjen e afsheve të nxehta. Gratë e zeza gjithashtu mund të përjetojnë VMS më të shpeshta dhe të rënda.

Çfarë shkakton simptoma vazomotore?
Simptomat vazomotore lidhen me mënyrën se si trupi kontrollon temperaturën e tij. Çdo gjë në mjedis ose ushqimet që ju ngrohin mund të shkaktojnë ndezje të nxehtë.

Aktivizuesit e zakonshëm të VMS përfshijnë:
ushqime pikante
pije të nxehta
kafeinë
alkoolit
stresi
Moti i nxehtë

Cili është trajtimi më i mirë për simptomat vazomotore?
Trajtimi për VMS varet nga ashpërsia e simptomave. Ju mund të jeni në gjendje të menaxhoni simptomat me ndryshime në stilin e jetës, si shmangia e shkaktarëve dhe mbajtja e dhomës së gjumit të freskët gjatë natës.

Nëse VMS-ja është e rëndë ose ndodh shpesh, mjeku mund të rekomandojë terapi hormonale. Terapia hormonale nuk është e përshtatshme për të gjithë, pasi shkakton efekte anësore. si rritja e rrezikut të sulmit në zemër, goditjes në tru, kancerit të gjirit dhe demencës.

Ilacet kundër depresionit, si paroxetine (Paxil), të dhënë në doza të ulëta, mund të ndihmojnë gjithashtu me VMS.