MENU
klinika

Kini kujdes!

Çfarë mund të bëni dhe çfarë jo, pas operacionit të kataraktit

08.06.2023 - 08:11

Ka disa kufizime pas operacionit të kataraktit, të tilla si mbajtja e syve të mbuluar dhe të thatë, mos vozitja dhe shmangia e pluhurit. Brenda disa ditësh ose javësh, ka të ngjarë të ktheheni në aktivitetet tuaja tipike.

Nëse jeni duke planifikuar për një operacion të ardhshëm të kataraktit, mjeku do të japë informacion mbi çdo kufizim që do t’ju duhet të ndiqni pas operacionit dhe për sa kohë.

Këto kufizime janë të vendosura për ta mbajtur syrin sa më të sigurt dhe të shëndetshëm që të jetë e mundur gjatë shërimit. Shumë njerëz shërohen brenda 2-8 javësh pas operacionit të kataraktit dhe mund të rifillojnë aktivitetet e tyre tipike.

Sa kohë duhet të pushoni pas operacionit të kataraktit?

Krahasuar me operacionet e tjera, shërimi nga operacioni i kataraktit është shpesh i shpejtë. Ju do të shkoni në shtëpi në të njëjtën ditë me operacionin. Do të keni një fashë dhe një mburojë plastike mbi sy. Mund të jeni në gjendje të hiqni mburojën një ditë pas operacionit, por ka të ngjarë që do t’ju duhet ta mbani atë për disa javë ndërsa flini.

Ju mund të përjetoni disa simptoma të syve ndërsa anestezia kalon, të tilla si:

 • ashpërsi
 • lotim
 • vizion i paqartë ose i dyfishtë
 • sy të gjakosur

Brenda disa ditësh, mund të vëreni se shikimi është përmirësuar. Gjithashtu mund të jeni në gjendje të rifilloni shumicën e aktiviteteve tuaja të përditshme me disa masa paraprake.

Ndoshta do të dëshironi të pushoni ditën kur do të bëni operacionin, por ka të ngjarë të ndiheni shumë më mirë ditën tjetër.

Çfarë masash paraprake duhet të ndiqni pasi të jeni në shtëpi pas operacionit të kataraktit?

Pas operacionit të kataraktit, do t’ju duhet të shmangni disa aktivitete për disa ditë deri në një muaj ose më shumë. Mjeku mund t’ju japë një fletushkë që shpjegon se çfarë duhet të shmangni dhe për sa kohë.

Këtu janë disa masa paraprake të zakonshme pas operacionit të kataraktit:

Nuk duhet të bëni:

 • vozitni, derisa mjeku të thotë se është në rregull
 • mbani lente kontakti
 • fërkoni ose gërvishtni syrin
 • shkoni të notoni, përdorni një sauna ose një vaskë të nxehtë
 • futni sapun ose ujë në sy
 • bëni grim për sytë
 • bëni ushtrime të rënda ose ngrini objekte të rënda
 • përdorni krem ose locion për fytyrën pranë syve
 • ngjyrosni flokët (për 1-2 javë)
 • të fluturoni, derisa mjeku ta miratojë atë
 • Mund të bëni:
 • përdorni pika për sy sipas udhëzimeve të mjekut
 • vishni syze dielli të errëta kur jeni jashtë
 • mbani një mburojë mbrojtëse mbi sy gjatë gjumit për aq kohë sa ju rekomandon mjeku

Për sa kohë mund të rifilloni aktivitetet tuaja normale?

Ju mund të jeni në gjendje të rifilloni disa aktivitete brenda disa ditësh ose një jave. Aktivitetet e tjera mund të duhen deri në 8 javë për të rifilluar.

Oftalmologu do t’ju njoftojë se kur mund të rifilloni secilin nga aktivitetet tuaja tipike që ju është dashur të ndaloni ose ndryshoni për shkak të operacionit.

Kur do të jetë shikimi përsëri i mirë?

Deri në 95% e njerëzve raportojnë përmirësim të shikimit pas operacionit të kataraktit. Disa njerëz shohin përmirësim brenda pak ditësh dhe kanë vizion të plotë brenda 2 javësh deri në 1 muaj.

Rezultatet do të varen nga shikimi përpara operacionit të kataraktit, nëse keni ndonjë gjendje tjetër të syrit, se si shërohet prerja kirurgjikale dhe çdo gabim refraktiv i mbetur në shikimin tuaj.

Pas operacionit të kataraktit, ka disa aktivitete që duhet t’i shmangni për disa ditë ose disa javë derisa syri të shërohet. Këto masa paraprake janë të vendosura për t’ju ndihmuar të siguroheni që syri të shërohet plotësisht dhe të shmangni komplikimet si një infeksion i syrit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Një nga problemet e zakonshme të syve...

A mund të rikthehet katarakti pas operacionit?