MENU
klinika

Ja ç'duhet të dini

Çrregullimi bipolar, ja cila është mënyra më e mirë e trajtimit

01.06.2023 - 13:59

A mund të ndihmojë stimulimi magnetik transkranial në trajtimin e çrregullimit bipolar?

TMS është një trajtim joinvaziv që përdor impulse magnetike për të stimuluar pjesë të veçanta të trurit. Megjithëse përdoret zakonisht për të trajtuar depresionin, hulumtimet sugjerojnë se mund të jetë një trajtim efektiv edhe për çrregullimin bipolar.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka miratuar stimulimin magnetik transkranial (TMS) si një trajtim për çrregullimin e madh depresiv dhe, së fundmi, çrregullimin obsesiv-kompulsiv.

Depresioni përfshin simptoma që mbivendosen me episodet depresive që ndodhin me çrregullimin bipolar, duke bërë që disa ekspertë të pyesin nëse TMS mund të jetë i dobishëm edhe për çrregullimin bipolar.

Megjithëse TMS është përdorur për të trajtuar depresionin që nga viti 1985, studiuesit vetëm kohët e fundit filluan të shqyrtojnë përfitimet e mundshme të TMS për çrregullimin bipolar.

Ja një vështrim më i afërt se çfarë thotë hulumtimi, rreziqet e mundshme dhe si të provoni TMS.

Përfitimet e mundshme

Çrregullimi bipolar karakterizohet nga periudha të episodeve maniake dhe depresive. Deri më sot, shumica e kërkimeve rreth TMS për çrregullimin bipolar janë fokusuar në efektet e tij në simptomat depresive.

Rezultatet e hershme janë premtuese, duke sugjeruar se TMS mund të zvogëlojë simptomat e depresionit bipolar, duke përfshirë:

 • mungesa e energjisë
 • ndjenjat e mungesës së shpresës, boshllëkut ose trishtimit
 • mungesa e interesit për aktivitetet që ju kanë pëlqyer më parë
 • shqetësim
 • ndjeheni më të ngadaltë se zakonisht
 • periudhat e gjumit të pamjaftueshëm ose të tepërt
 • ndjenja e fajit, turpit ose pavlefshmërisë
 • vështirësi në përqendrim
 • vështirësi në marrjen e vendimeve
 • idetë vetëvrasëse
 • oreksi ose luhatjet e peshës

TMS ka pak efekte anësore të njohura, që është një përfitim tjetër. Mund të jetë veçanërisht e dobishme nëse keni simptoma depresive që nuk i janë përgjigjur trajtimeve të tjera.

Rreziqet dhe konsideratat

Në përgjithësi, trajtimi TMS shoqërohet me efekte të lehta anësore.

Këto mund të përfshijnë:

 • dhimbje ose parehati e lehtë (gjatë procedurës)
 • mendjelehtësi
 • dhimbje koke të lehta
 • pagjumësi
 • ankthi
 • vështirësi të përkohshme në dëgjim
 • ndjesi shpimi gjilpërash në fytyrë, skalp ose nofull

Shumë rrallë, TMS është shoqëruar me një rrezik të vogël të krizave.

Nëse jeni të interesuar të provoni TMS, bisedoni me mjekun profesionist për një referim. Megjithëse TMS është një trajtim relativisht i ri dhe ende i padisponueshëm gjerësisht, ata duhet të jenë në gjendje t’ju lidhin me një profesionist që mund t’ju ndihmojë.

Ata që nuk duhet të provojnë TMS përfshijnë:

njerëzit me histori konvulsionesh apo lëndimesh të trurit

njerëzit me pajisje mjekësore metalike, magnetike ose të implantuara në trup (si një stimulues kardiak), veçanërisht nëse është sipër qafës

Megjithëse TMS përdoret zakonisht për të ndihmuar në trajtimin e depresionit, hulumtimet në zhvillim sugjerojnë se mund të jetë e dobishme për menaxhimin e simptomave depresive të çrregullimit bipolar, veçanërisht atyre që nuk i janë përgjigjur trajtimeve të tjera.