MENU
klinika

Ja kur duhet të shkoni tek mjeku

Marramendjet, si ta kuptoni që është problem serioz

02.06.2023 - 12:23

Marramendja është një term i gjerë që përshkruan të qenit kokëfortë, i paqëndrueshëm, i çorientuar ose i dredhur. Zakonisht nuk është shkak për shqetësim, por i kombinuar me simptoma të tjera, mund të sugjerojë një urgjencë mjekësore.

Një vizitë në departamentin e urgjencës mund të jetë e kushtueshme, kështu që të dish se kur të kërkosh ndihmë urgjente për marramendje mund të jetë e dobishme.

Ky artikull do të shqyrtojë kur marramendja mund të kërkojë një vizitë në një departament të urgjencës (i quajtur gjithashtu “dhomë e urgjencës” ose “ER”) dhe të detajojë se çfarë mund të bëjë personeli mjekësor i urgjencës për të ndihmuar. Ne do të shqyrtojmë gjithashtu simptomat jourgjente që mund të sugjerojnë të kërkoni ndihmë mjekësore së shpejti.

Cilat simptoma mund t’ju bëjnë të vizitoni ER për marramendje?
Marramendja zakonisht nuk është shkak për shqetësim. Por në raste të rralla, mund të jetë një pararendës i një urgjence mjekësore, si një goditje në tru. Në ato raste, simptoma të tjera mund të japin të dhëna më të mira se çfarë hapash duhet të ndërmerren.

Dëmtim në kokë
Nëse keni marramendje me një dëmtim të kokës, është e rëndësishme të kërkoni vëmendje të menjëhershme për mjekimin. Mund të keni një tronditje ose dëmtim më të rëndë traumatik të trurit.

Dhimbje gjoksi
Marramendja me dhimbje gjoksi mund të sugjerojë një ngjarje serioze në zemër, si një atak në zemër. Kontaktoni shërbimet e urgjencës nëse dhimbja juaj në gjoks zgjat më shumë se disa minuta Burimi i Besuar.

Frymëmarrje e shkurtër
Disa shkaqe të gulçimit (dyspnea) me marramendje nuk kanë nevojë për ndihmë urgjente. Megjithatë, mund të jetë një tregues i:

atak ne zemer
bllokimi i zemrës
emboli pulmonare
anafilaksisë
sulmi i astmës
Përkeqësimi i COPD

Simptoma të tjera
Simptoma të tjera tek të rriturit që mund të kërkojnë një vizitë në një departament të urgjencës përfshijnë:

 • të fikët
 • fillimi i papritur i marramendjes
 • dhimbje koke me fillim të papritur
 • vështirësi në ecje
 • mpirje e fytyrës
 • të folurit të paqartë
 • vizion i dyfishtë

Cilat kushte themelore mund t’ju bëjnë të vizitoni ER për marramendje?
Marramendja mund të jetë më serioze nëse keni një gjendje themelore. Ju mund të dëshironi të vizitoni një departament urgjence për marramendje nëse keni një histori të:

 • trauma e kokës
 • sëmundje të zemrës
 • presionin e lartë të gjakut
 • goditje në tru
 • sinkopë (të fikët)
 • të përziera
 • të vjella

Kur duhet të kërkoni ndihmë mjekësore për marramendje?

Jo të gjitha marramendjet janë një urgjencë. Mund të jetë një problem me sistemin tuaj vestibular – lidhja midis veshit tuaj të brendshëm dhe trurit që kontrollon ekuilibrin tuaj. Zakonisht këto nuk janë raste urgjente.

Shumë shkaqe jovestibulare gjithashtu nuk janë një emergjencë. Shkaqet e mundshme jovestibulare përfshijnë dehidratimin dhe efektet anësore të mjekimit.

Në këto raste, telefononi mjekun tuaj për një vlerësim në zyrë. Kërkoni simptoma të tilla si:

humbje dëgjimi
ndryshimet e sjelljes
dhimbje qafe
dhimbje koke
dobësi
Si mund të ndihmojë departamenti i urgjencës me marramendjen?
Një mjek i urgjencës do të bëjë një sërë pyetjesh në lidhje me simptomat dhe historinë mjekësore. Ata gjithashtu do të kryejnë një vlerësim fizik.

Në varësi të vëzhgimeve të tyre fillestare, një mjek mund të urdhërojë teste për të konfirmuar ose përjashtuar një shkak serioz. Testet shtesë mund të përfshijnë:

rezonancë magnetike (MRI)
impulsi i kokës, nistagmusi, testi i animit (HINTS) provim Burimi i besuar
testi i ekuilibrit dhe ecjes (testi Romberg)
një test audiogrami të dëgjimit
testimi vestibular
elektrokardiografi (EKG)
Më vete, marramendja është një dukuri e zakonshme që zakonisht është një moment kalimtar shqetësimi. Nëse zgjat më shumë se disa çaste, vjen me simptoma të tjera ose përsëritet, duhet të kontaktoni mjekun tuaj.

Disa simptoma, si pamundësia për të folur, humbja e ekuilibrit ose koordinimit, dhimbje koke e fortë dhe të fikët, tregojnë një gjendje të rëndë mjekësore dhe nevojën për të vizituar një departament urgjence.

Stafi mjekësor i urgjencës do të marrë një histori të plotë mjekësore, do të pyesë për simptomat dhe mund të kryejë teste për të përcaktuar shkakun e marramendjes.