MENU
klinika

Shkaqet

Ndieni dhimbje shpine edhe kur flini? Ja përse

03.06.2023 - 12:56

Pse kam dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës kur shtrihem?

Dhimbja e shpinës kur shtriheni mund të shkaktohet nga një sërë gjërash. Ndonjëherë, lehtësimi është aq i thjeshtë sa ndryshimi i pozicioneve të gjumit ose marrja e një dysheku që është më i përshtatshëm për nevojat tuaja.

Megjithatë, nëse nuk mund të çliroheni nga ndryshimet në mjedisin tuaj të gjumit, ose nëse dhimbja shfaqet vetëm gjatë natës, mund të jetë një shenjë e diçkaje më serioze, si artriti ose sëmundja degjenerative e diskut.

Bisedoni me mjekun nëse dhimbja e shpinës shoqërohet nga:

 • ethe
 • dobësi
 • dhimbje që përhapet në këmbë
 • humbje peshe
 • problemet e kontrollit të fshikëzës
 • shkakton dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës

Shpina dhe muskujt që rrethojnë palcën kurrizore mund të jenë të ndjeshme. Ato formojnë strukturën qendrore të trupit dhe punojnë shumë për t’ju mbajtur të qëndroni drejt dhe të ekuilibruar. Nëse keni dhimbje kur shtriheni, këtu janë disa nga shkaqet e mundshme.

*Muskujt e tërhequr ose tendosje

Një muskul i tërhequr ose tendosje mund të ndodhë gjatë ngritjes ose përdredhjes gabimisht. Muskujt, ligamentet dhe tendinat mund të shtrihen në një pikë sa të jenë të dhimbshme kur janë në pozicione të caktuara ose gjatë lëvizjeve specifike.

*Spondiliti ankiloz

Spondiliti ankilozant (AS) është një lloj artriti. Dhimbja nga AS zakonisht lokalizohet në pjesën e poshtme të shpinës dhe legenit. Shpesh, dhimbja përkeqësohet gjatë natës kur jeni më pak aktiv.

*Tumori i shtyllës kurrizore

Nëse jeni duke përjetuar dhimbje shpine që është përkeqësuar me kalimin e kohës, mund të keni një tumor ose rritje në shpinë. Dhimbja ka të ngjarë të jetë më e keqe kur jeni shtrirë për shkak të presionit të drejtpërdrejtë në shtyllën kurrizore.

*Degjenerimi i diskut

E quajtur shpesh sëmundja degjenerative e diskut (DDD), shkaqet e sakta të kësaj sëmundjeje nuk dihen. Pavarësisht nga emri, DDD nuk është teknikisht një sëmundje. Është një gjendje progresive që ndodh me kalimin e kohës nga konsumimi ose dëmtimi.

Trajtimi i dhimbjes së shpinës

Trajtimi për dhimbjen e shpinës ndryshon në varësi të diagnozës. Trajtimi afatshkurtër mund të bëhet në shtëpi në përpjekje për të lehtësuar dhimbjet dhe dhimbjet e vogla. Trajtimi në shtëpi përfshin:

 • ndryshimi i pozicioneve të gjumit
 • ngritja e këmbëve ose gjunjëve
 • duke aplikuar jastëkë nxehtësie
 • duke marrë medikamente pa recetë
 • duke marrë një masazh

Mundohuni të mos qëndroni të papunë ose joaktivë për periudha të gjata kohore. Merrni parasysh të përmbaheni nga aktivitetet fizike për disa ditë dhe ngadalë kthehuni në aktivitetet tuaja normale për të parandaluar ngurtësimin.

Dhimbjet e vogla të shpinës zakonisht largohen vetë pas një kohe. Nëse jo, rishikoni situatën tuaj me mjekun.

Trajtimi për AS

Trajtimi për spondilitin ankiloz varet nga ashpërsia e rastit. Mjeku mund të përshkruajë barna anti-inflamatore josteroide (NSAIDs).

Nëse NSAIDs nuk janë efektive, mjeku mund t’ju flasë për medikamente biologjike, të tilla si një bllokues i faktorit të nekrozës së tumorit (TNF) ose një frenues i interleukinës 17 (IL-17). Ju mund të keni nevojë për kirurgji nëse dhimbja e kyçeve është e fortë.

Trajtimi i tumorit të shtyllës kurrizore

Trajtimi për një tumor të shtyllës kurrizore varet nga ashpërsia e tumorit. Mjeku mund të rekomandojë kirurgji ose terapi rrezatimi për të ndihmuar në parandalimin e dëmtimit të nervit në palcën kurrizore. Nëse i kapni simptomat herët, keni një shans më të mirë për shërim.

Trajtimi i disqeve degjenerative

Disqet degjenerative zakonisht trajtohen me qasje jokirurgjikale, si p.sh.

 • ilaçe kundër dhimbjeve
 • terapi fizike
 • masazh
 • ushtrim
 • humbje peshe

Kirurgjia është zakonisht e ndërlikuar dhe kështu shtyhet derisa përpjekjet e tjera të rezultojnë joefektive.

Kini kujdes, nëse dhimbja kur shtriheni është paksa e pakëndshme, ka shumë mundësi që të vuani nga një shtrëngim ose tërheqje në muskujt e shpinës. Me pushim dhe kohë, dhimbja duhet të largohet.

Nëse vuani nga dhimbjet e shpinës kur shtriheni, të cilat ashpërsohen me kalimin e kohës, duhet të konsultoheni me mjekun pasi mund të keni një gjendje më serioze.