MENU
klinika

Nga Ronald Regan

“Nëse keni sukses në politikë ka shumë shpërblime, në qoftë se dështoni ju gjithmonë mund të shkruani një libër”

05.06.2023 - 13:22

Më 5 qershor 2004, në moshën 93 vjeçare, vdiq Presidenti i SHBA-ve, Ronald Reagan.

Një politikan, komentator, aktor dhe anëtar i Partisë Republikane, shërbeu si President i 40-të i Shteteve të Bashkuara nga 1891 deri në 1989. Konsiderohet si një nga presidentët me një karrierë të bujshme në sferën e politikës në Amerikë.

Ronald Reagan ishte president për dy mandate rresht dhe konsiderohet një ndër presidentët më të admiruar, të dashur nga amerikanët.

Ai vlerësohet për kontributin e jashtëzakonshëm për t’i dhënë fund Luftës së Ftohtë me ish-Bashkimin Sovjetik, luftën kundër drogës, për ringjalljen e ekonomisë, për frymëzimin e optimizmit për shumë amerikanë.

Ai njihej për aftësi të veçanta në komunikim.

Disa nga thëniet e tij më të mira janë:

“Supozohet se politika është profesioni i dytë më i vjetër. Unë kam kuptuar që ai ka shumë ngjashmëri me profesionin e parë më të vjetër.”

“Njeriu ka avantazhe kur zgjidhet President. Ditën pasi u zgjodha, notat e mia të shkollës së mesme u klasifikuan sekret.”

“Politika nuk është një profesion i keq. Nëse keni sukses ka shumë shpërblime, në qoftë se dështoni ju gjithmonë mund të shkruani një libër.”

“Nuk kemi borxh një miliard dollarë, pasi nuk kemi taksuar mjaftueshëm; kemi borxh një miliardë miliard dollarë, pasi kemi shpenzuar shumë.”

“Informacioni është oksigjeni i epokës moderne. Ai kapërcen përmbi muret me telat me gjemba, ai depërton përtej kloneve me korrent.”

“Sot, në qoftë se ju shpikni një çark më të mirë minjsh, qeveria vjen me një mi më të mirë.”

“Unë i bëj thirrje komunitetit shkencor, atyre që na dhanë armët bërthamore, për të orientuar talentet e tyre të mëdha tani ndaj çështjes së njerëzimit dhe të paqes në botë: të na japin mjetet për t’i bërë këto armë bërthamore të pafuqishme.”

“Qeveria gjithmonë gjen një arsye për paratë që ajo merr.”

“Nga katër luftëra që i kam parë në jetën time, asnjëra nuk erdhi për shkak se Amerika ishte tepër e fortë.”

“Udhëheqësi më i madh nuk është domosdoshmërisht ai që bën gjërat më të mëdha. Është ai që i bën njerëzit të bëjnë gjërat më të mëdha.”

“Liria përparon kur feja është e gjallë dhe sundimi i ligjit nën Perëndinë është pranuar.”

“Qeveria ekziston për të na mbrojtur nga njëri-tjetri.”

“I gjithë ndryshimi i madh në Amerikë fillon në tryezën e darkës.”

“Pushteti i koncentruar gjithmonë ka qenë armik i lirisë.”

“Pikëpamja e qeverisë për ekonominë mund të përmblidhet në një fjali të shkurtër: Nëse lëviz, tatoje atë. Në qoftë se ajo vazhdon të lëvizë, rregulloje atë. Dhe në qoftë se ajo ndalon së lëvizuri, subvencionoje atë.”

“Qeveria nuk i zgjidh problemet, por i subvencionon ato.”

“Beso, por verifiko.”

“Detyra e parë e qeverisë është t’i mbrojë njerëzit, jo të drejtojë jetën e tyre.”

“Ne duhet të refuzojmë idenë se çdo herë që një ligj është shkelur, shoqëria është më fajtore se shkelësi i ligjit. Është koha për të rivendosur rregullin amerikan që çdo individ është përgjegjës për veprimet e tij.”

“Unë kam menduar shumë kohë se si do të dukeshin Dhjetë Urdhërimet në qoftë se Moisiu do t’i kishte dhënë nëpërmjet Kongresit të Shteteve të Bashkuara.”

“Ne nuk mund t’i ndihmojnë të gjithë, por të gjithë mund të ndihmojnë dikë.”

“Si mund të përkufizoni një komunist? E po, ai është dikush që lexon Marksin dhe Leninin. Dhe si mund të përkufizoni një anti-komunist? Ai është dikush që e kupton Marksin dhe Leninin.”

“Fjalët më të tmerrshme në gjuhën angleze janë: Unë jam nga qeveria dhe ndodhem këtu për të ndihmuar.”

“Një popull që është i lirë të zgjedhë, gjithmonë do të zgjedhë paqen.”

“Recesioni është kur një fqinj humb punën e tij. Depresioni është kur ti humb punën tënde.”

“Për demokracinë ia vlen të vdesësh, sepse kjo është forma më shumë e nderuar e qeverisë e hartuar ndonjëherë nga njeriu.”

“Brenda kapakëve të Biblës janë përgjigjet për të gjitha problemet me të cilat njerëzit ballafaqohen.”

“Të rrish duarkryq duke shpresuar se një ditë, disi, dikush do të bëjë drejtësi, është sikur të shkosh në gojën e krokodilit, duke shpresuar se ai do të të hajë ty të fundit.”

“Nëse duam vendin tonë, ne duhet gjithashtu të duam bashkatdhetarët tanë.”

“Ne kurrë nuk do të mposhtemi, nëse nuk do të heqim dorë nga Zoti.”

“Kur ju nuk mund t’i bëni ata të shohin dritën, bëjini ata të ndjejnë ngrohjen.”

“Nuk ka kufizime në mendjen e njeriut, nuk ka mure rreth shpirtit të njeriut, nuk ka pengesa për përparimin tonë, përveç atyre që ne vetë ngremë.”

Në vitet e fundit të jetës së tij, ai u diagnostifikua me sëmundjen e alzhaimerit. Një çrregullim i pashërueshëm neurologjik që i shkatërron qelizat nervore të trurit.

Ai vdes në pasditen e 5 qershorit, në shtëpinë e tij në Bel Air, Kaliforni.