MENU
klinika

Analiza nga "Financial Times"

Pse Britani e Madhe është ‘tërheqëse’ për emigrantët

07.06.2023 - 16:38

Politikat e emigracionit në Mbretërinë e Bashkuar rrallë kanë fituar lëvdata kohët e fundit. Ardhjet dramatike të emigrantëve me varka të vogla kanë gjeneruar shumë tituj, por pak mbështetje për qeverinë, me kritikët nga të dyja anët e argumentit të migracionit që nisin sulme.

Ndërkohë, kundërshtarët e Brexit ankohen sesi kufizimet në lëvizjen për në BE dhe nga BE kanë rënduar njerëzit dhe bizneset – madje edhe mbështetësit e Brexit luftojnë për të identifikuar përfitimet e kontrolleve të reja.

Pra, është befasuese të gjesh OECD, klubin e vendeve të zhvilluara, që lavdëron Mbretërinë e Bashkuar për politikën e imigracionit – veçanërisht qasjen ndaj punëtorëve shumë të kualifikuar. Ai shkruan në një rishikim të rregullt të politikës së migracionit të 38 shteteve të saj anëtare, të botuar këtë vit, se Britania ka parë “përmirësimin më të madh në renditje” që nga raporti i fundit në 2019. Kjo është për shkak, thotë ai, kryesisht për heqjen e kuotave për personat me aftësi të larta pune dhe për suksesin e migrantëve në gjetjen e vendeve të punës në MB. Kjo e vendos Britaninë në top 10, një grup i udhëhequr nga Zelanda e Re, Suedia, Zvicra dhe Australia.

Megjithatë, vlera e sondazhit të OECD-së nuk qëndron në municionet e ofruara për betejat politike, por në fokusin që ai sjell për lloje të veçanta emigrantësh me vlerë ekonomikisht: sipërmarrësit, themeluesit e bizneseve fillestare dhe studentët, si dhe punëtorët shumë të aftë. Raporti rendit vendet sipas asaj që e quan “tërheqja për të ardhurit”, duke parë dimensione të ndryshme duke filluar nga cilësia e jetës dhe mundësitë e punës deri te rregullat e taksave dhe të imigracionit bashkëshortor, të përfaqësuara kryesisht nëpërmjet grupeve të të dhënave të matshme, të tilla si normat e papunësisë së migrantëve ose përqindjet e refuzimit të vizave.

Ka po aq art sa shkenca në bashkimin e këtyre renditjeve. Në terma të gjerë, ka pak goditje. Vendet nordike bëjnë mirë, ashtu si Australia, Zelanda e Re dhe Kanadaja. SHBA-ja është më pak e mirë për punëtorët e kualifikuar sesa mund të pritej duke pasur parasysh potencialin e saj ekonomik, sepse ka rregulla të ashpra për viza. Por është në krye për studentët e universitetit dhe e dyta (pas Kanadasë) për bizneset fillestare.

Normat e ulëta të taksave, të cilat shumë punëtorë dhe sipërmarrës të paguar mirë mund t’i duken tërheqëse, nuk rezultojnë vetëm në renditje të larta në tabelën e OECD nëse faktorë të tjerë si standardet arsimore dhe infrastruktura janë të dobëta.

Cilësia e shëndetit ka rëndësi gjithashtu, sipas OECD-së. Vendet nordike, Austria, Belgjika, Gjermania, Italia dhe Holanda bëjnë mirë në këtë pikë. Estonia, Hungaria, Letonia dhe Portugalia janë përndryshe vende tërheqëse për punëtorët, studentët dhe sipërmarrësit, por frenohen nga rezultatet e tyre të ulëta shëndetësore. Pra, veçanërisht, është SHBA.

Është e habitshme se si vendet që apelojnë për migrantët që hyjnë përmes rrugëve zyrtare si punëtorë, studentë dhe sipërmarrës shumë të aftë janë gjithashtu ato që tërheqin një numër të madh emigrantësh pa dokumente, duke përfshirë refugjatët nga lufta dhe shtypja.

Siç argumenton OECD, politikat e migracionit janë zgjedhje. Japonia dhe Koreja e Jugut janë shtete të suksesshme ekonomikisht që ofrojnë një cilësi të mirë jetese. Megjithatë, të dy kanë zgjedhur strategji kufizuese të imigracionit që jo vetëm kufizojnë aksesin për të huajt, por gjithashtu pengojnë zhvillimin e brendshëm duke kontrolluar ofertën e punës. Vende të tjera të ulëta në tabelat e migracionit kanë një mori problemesh për të trajtuar përtej politikave të imigracionit në vetvete: Turqia, për shembull, dhe Meksika.

Vendet janë në konkurrencë me njëri-tjetrin për punëtorë të kualifikuar, studentë dhe sipërmarrës. Me kalimin e kohës, disa nga udhëheqësit e sotëm do të humbasin terren dhe të vonuarit do të arrijnë, siç kanë bërë ish-shtetet komuniste të Evropës Lindore.

Për migrantët e mundshëm, qasja më e mirë është të vëzhgojnë ndryshimet në gjithçka, nga mjedisi politik deri te detajet e ligjit të migracionit. Dhe shpërndani bastet tuaja, nëse mundeni, duke jetuar, studiuar dhe punuar në vende të ndryshme, në mënyrë që të jeni në gjendje të mirë për të lëvizur përsëri, nëse duhet ose dëshironi. /Stefan Wagstyl

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Emirati fiton duke luajtur me të gjitha anët

“The Economist”: Dubai, qendra e ringjallur e botës!

Njerëzit në garë me robotët!

Ekonomia globale ka nevojë për emigracionin!