MENU
klinika

A është shqetësuese?

Pse gratë shtatzëna kanë gjakderdhje nga hundët?

02.06.2023 - 12:15

Gjakderdhja nga hunda gjatë shtatzënisë është normale dhe zakonisht nuk është shkak për shqetësim. Shumica e gjakderdhjeve nga hundët shkaktohen nga rritja e vëllimit të gjakut dhe ndryshimet hormonale. Ju mund ta trajtoni gjakderdhjen nga hunda në shtëpi duke i shtrënguar hundët së bashku. Flisni me mjekun nëse keni gjakderdhje të shpeshtë ose të rëndë nga hundët, në mënyrë që ata të përjashtojnë çdo ndërlikim.

Gratë shtatzëna janë më të prirur ndaj gjakderdhjes nga hunda, sepse enët e gjakut në hundë zgjerohen për shkak të presionit të të gjithë gjakut të ri që lëviz nëpër trup. Furnizimi me gjak rritet deri në 50% kur jeni shtatzënë. Enët e gjakut në hundë tuaj janë tepër delikate dhe thyhen lehtësisht. Imagjinoni një tullumbace të mbushur me ujë. Në një moment të caktuar, ajo tullumbace delikate lateksi nuk mund të zgjerohet më dhe do të shpërthejë nën presion. Kjo është ajo që ndodh me enët e gjakut në hundë gjatë shtatzënisë. Ndryshimet hormonale gjatë shtatzënisë mund ta bëjnë hundën të ndihet e bllokuar dhe e mbingarkuar dhe të kontribuojnë në gjakderdhje nga hundët.

Termi mjekësor për gjakderdhjet nga hundët quhet epistaksi. Gjakderdhja nga hunda është e trajtueshme dhe rrallë shkakton komplikime të shtatzënisë.

Sa të shpeshta janë gjakderdhjet nga hundët gjatë shtatzënisë?

Gjakderdhja nga hunda është mjaft e zakonshme gjatë shtatzënisë. Një studim tregoi se deri në 20% e grave  do të përjetojnë gjakderdhje nga hundët gjatë shtatzënisë. Vetëm rreth 6% përjetojnë gjakderdhje nga hundët kur nuk janë shtatzënë.

Çfarë mund të shkaktojë gjakderdhje nga hunda gjatë shtatzënisë?

Ndryshimet në trup që ndodhin gjatë shtatzënisë mund të shkaktojnë gjakderdhje nga hundët. Ka disa arsye pse kjo ndodh:

Rritja e vëllimit të gjakut: Kur mbeteni shtatzënë, sasia e gjakut në trup rritet në mënyrë dramatike. Kjo rritje e vëllimit të gjakut bën që enët delikate të gjakut në mukozën e hundës të shpërthejnë më lehtë nën presion.

Ndryshimet hormonale: Ndryshimet hormonale mund të shkaktojnë shumë simptoma në shtatzëni. Hunda mund të jetë më e mbingarkuar ose e bllokuar. Të njëjtat hormone që trashin shtresën e brendshme të mitrës mund të ndikojnë në membranat e mukozës në hundë, duke i bërë ato më të prirura ndaj gjakderdhjes.

Dehidratimi: Është më e lehtë të dehidratoheni kur jeni shtatzënë sepse keni nevojë për më shumë ujë. Kur dehidratoheni, membranat e mukozës në hundë bëhen të thata dhe të çara. Kjo mund të jetë një shkak i gjakderdhjes nga hundët gjatë shtatzënisë.

Alergji ose ftohje: Enët e gjakut në hundë irritohen dhe inflamohen lehtësisht nëse keni alergji sezonale ose ftohje. Kjo i bën ato të prirura për t’u hapur. Një gjendje e quajtur riniti i shtatzënisë (ënjtja e mukozës në hundë) shkakton mbingarkesë dhe bllokim kryesisht në tremujorin e parë. Mund të kontribuojë gjithashtu në gjakderdhje nga hundët.

Çfarë është normale për gjakderdhjen nga hundët gjatë shtatzënisë?

Sasia e gjakut dhe shpeshtësia e gjakderdhjes nga hundët gjatë shtatzënisë ndryshojnë. Disa gra do të kenë gjakderdhje nga hundët çdo ditë, ndërsa të tjerë kanë vetëm pak gjatë gjithë shtatzënisë. Mund të variojë nga një rrjedhje e lehtë që mbush një ind në një rrjedhje të rëndë që mund të ndihet e frikshme. Në disa raste, njëra anë e hundës rrjedh gjak më shpesh se ana tjetër. Kushtojini vëmendje simptomave dhe bisedoni me mjekun në takimin tuaj të ardhshëm para lindjes.

Kur fillon gjakderdhja nga hunda në shtatzëni?

Gjakderdhja nga hunda gjatë shtatzënisë fillon në tremujorin e parë dhe mund të zgjasë deri në lindjen e foshnjës. Nuk ka një pikënisje të qartë për gjakderdhjet nga hundët gjatë shtatzënisë. Kjo varet nga çdo person, stili i tij i jetesës, historia mjekësore dhe faktorë të tjerë.

A janë gjakderdhja nga hundët shenjë e anemisë?

Anemia e lehtë (nivelet e ulëta të hekurit të shkaktuara nga një rënie në qelizat e kuqe të shëndetshme të gjakut) zakonisht është në rregull gjatë shtatzënisë. Kjo ndodh për shkak të rritjes së vëllimit të gjakut. Njerëzit që janë anemikë mund të vuajnë nga gjakderdhja nga hundët, por nuk ka një lidhje të drejtpërdrejtë me aneminë që shkakton gjakderdhje nga hundët. Ka të ngjarë të mos jetë shkaku kryesor i gjakderdhjes suaj nga hundët. Megjithatë, gjakderdhja e zgjatur dhe e tepërt e hundës mund të shkaktojë anemi. Disa shenja të anemisë janë lodhja ekstreme, marramendja dhe lëkura e zbehtë. Flisni me mjekun nëse keni simptoma të anemisë dhe vuani nga gjakderdhja nga hundët. Ata mund të dëshirojnë të urdhërojnë testin e gjakut dhe të kontrollojnë rezultatet e një analize të mëparshme gjaku.

A duhet të shqetësohem për gjakderdhjen nga hundët gjatë shtatzënisë?

Mund të jetë e frikshme të kesh gjakderdhje nga hundët gjatë shtatzënisë, por zakonisht nuk është shkak për shqetësim. Nëse gjakderdhja vazhdon deri në një pikë ku është e pakontrollueshme ose filloni të ndiheni të mërzitur, flisni me mjekun. Ata mund të duan të përjashtojnë komplikimet ose kushtet shëndetësore. Përndryshe, përmendni gjakderdhjen nga hundët në takimin tuaj të ardhshëm para lindjes.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja kur duhet të shqetësoheni

A është e rrezikshme gjakderdhja në hundë?