MENU
klinika

Si mund të trajtohen?

Pse shfaqen lythat në sy gjatë shtatëzanisë?

02.06.2023 - 12:17

Nënat e ardhshme nuk janë të siguruara nga asnjë sëmundje gjatë lindjes së fëmijës. Dhe, imuniteti i tyre funksionon për dy, ulet dhe nuk mund ta mbrojë më si më parë trupin nga viruset, inflamacionet, infeksionet. Një prej tyre janë lythat në sy. Si të silleni në këtë rast, çfarë të trajtoni dhe sa shpejt ta eliminoni atë?

Shkaku më i zakonshëm i lythave të syrit është një infeksion. Shpesh ky është një stafilokok, i cili bie në gjëndrën dhjamore. Fërkimi i zonës që kruhet me duar katalizon zhvillimin e lythit.

Një arsye tjetër për formimin e tij është depërtimi dhe shumimi i sklepave në gjëndrën e qimeve të qerpikëve. Për ta zbuluar atë, duhet të bëni një test në laborator.

Lythi zakonisht vazhdon në mënyrë akute, por fillon me kruajtje dhe skuqje, pak dhimbje të skaj. Në një ose dy ditë, do të ketë trup të kuq me një majë të verdhë. Zakonisht pas 3-4 ditësh, qelbi thyhet dhe del jashtë. Pas kësaj dhimbja zvogëlohet, edema ulet dhe skuqja kalon. Zakonisht të gjitha këto faza të sëmundjes zgjasin për një javë.

Të gjitha sëmundjet dhe patologjitë janë më të lehta për t’u parandaluar sesa për t’u trajtuar. Megjithatë, askush nuk është i imunizuar nga lyhat, ndaj duhet të filloni trajtimin që në simptomat e para të shfaqjes së tij.

Çdo mjet për trajtimin e lythit gjatë shtatzënisë duhet të përdoret vetëm sipas udhëzimeve të mjekut. Nuk rekomandohet që të angazhoheni vetë në trajtimin e lythave. Do të jetë mirë nëse kontaktoni menjëherë një okulist për të shmangur komplikimet. Në fund të fundit, ato mund të çojnë në shikim të dobët gjatë shtatzënisë dhe përdorimi i pakontrolluar i pilulave mund të ndikojë negativisht në fetus.

Trajtimi

Trajtimi i syve të grave shtatzëna është i ngjashëm. Përjashtimi i vetëm është terapia antibakteriale. Është jashtëzakonisht e padëshirueshme të kryhet terapi me ilaçe në muajt e parë të shtatzënisë. Prandaj, është e nevojshme sa më shpejt që të jetë e mundur, në simptomat e para të syrit, të konsultoheni me një okulist.

Përveç kësaj, është e nevojshme të respektohen rekomandimet e tilla:

  • Hiqni dorë nga kozmetika.
  • Mos e kruani syrin.
  • Hidhni pika në syrin e sëmurë.

Nëse lythi është shumë i përflakur dhe shoqërohet me ethe, dhimbje, ënjtje të nyjeve limfatike, atëherë mjeku mund t’i përshkruajë një gruaje shtatzënë pilula antibiotike. Sot, shumë nëna të ardhshme refuzojnë të marrin antibiotikë, sepse ato janë ilaçe mjaft të forta. Sidoqoftë, në raste të jashtëzakonshme, mjekët i drejtohen këtyre ilaçeve, i kushtojnë vëmendje faktit që aplikimi i tyre lokal nuk ka efekt negativ.

Mjekësia tradicionale ka një arsenal të tërë të mjeteve që janë të sigurta në trajtimin e lythave. Për më tepër, kjo është e rëndësishme gjatë shtatzënisë:

  • Aplikimi i kompresave të ngrohta..
  • Locion me kamomil ose kalendula.

Lythi që ka nëna e ardhshme mund të shërohet me ilaçe dhe mjete juridike popullore. Jini të kujdesshëm, të durueshëm dhe dëgjoni rekomandimet e mjekut.