MENU
klinika

“Të vazhdosh të flasësh për shqiptarët, e ulët!“

Rama kritikon Sunak në “Telegraph”, akuzon Qeverinë britanike për propagandë

05.06.2023 - 14:53

Kryeministri shqiptar ka kritikuar Rishi Sunak për taktikat “e këqija” lidhur me goditjen e tij ndaj emigrantëve me varka të vogla. Sipas Telegraph, Edi Rama akuzoi qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar se “shton dramën” mbi emigrantët shqiptarë, kur ata përbëjnë vetëm dy për qind të mbërritjeve të anijeve të vogla në Channel.

Komentet e tij vijnë pasi kryeministri pritet të pretendojë në një fjalim se plani i tij për të ndaluar anijet që kalojnë Kanalin ka nisur të funksionojë. Në një përditësim mbi ecurinë e premtimit të tij për të ndaluar anijet, Sunak përmendi një rënie të mprehtë të numrit të shqiptarëve që kalojnë Kanalin si dëshmi se një qëndrim i ashpër ndaj dëbimeve do të pengojë emigrantët e paligjshëm.

Shifrat janë ulur nga rreth 30 përqind e ardhjeve të Channel vitin e kaluar në një ose dy përqind në katër muajt e parë të këtij viti.

Megjithatë, Rama tha: Qeveria britanike nuk mund të shkëputet nga propaganda. Është e mjerë dhe shije e keqe të tjerr një dramë për përfitime politike. Më pak se dy për qind e totalit të mbërritjeve në Britaninë e Madhe ishin nga Shqipëria. Të vazhdosh të flasësh për shqiptarët është e ulët.

Kryeministri shqiptar nuk ka ngurruar të kritikojë ministrat kur ata flasin kundër shqiptarëve, duke akuzuar më parë Suella Braverman, Sekretaren e Brendshme, për komente “të turpshme” për veçimin dhe targetimin e shqiptarëve. Sipas Ramës, komentet e saj vitin e kaluar për të ashtuquajturit “kriminelët shqiptarë” që kalojnë Kanalin me varka të vogla, mund të konsiderohen gjithashtu krim.

Mijëra shqiptarë janë duke u gjurmuar dhe vënë në shënjestër nga oficerët e zbatimit të imigracionit të Home Office për dëbim nga Britania e Madhe. Një ekip prej 400 personash punonjësish të çështjeve është ngritur për të gjurmuar shpejt një numër të madh prej 17,000 kërkesash për azil nga shqiptarët, shumica e të cilave pritet të sjellë dëbimin e tyre.

Ministrat besojnë se qasja e re dhe marrëveshjet e reja të deportimit me Shqipërinë kanë depërtuar përsëri tek emigrantët e mundshëm nga vendi ynë./Telegraph