MENU
klinika

Ja pse mund të ndodhë

Testi negativ, por sëmundja ekziston! Kini kujdes nga Lupusi!

08.06.2023 - 08:05

A mund të testoni negativisht për Lupus dhe ta keni akoma atë?

Një numër shumë i vogël i njerëzve që testojnë negativisht për antitrupat antinuklear (ANA) në gjak, i cili është një shenjë e llojit më të zakonshëm të lupusit, ende e kanë këtë gjendje.

Lupusi është një sëmundje autoimune që mund të shkaktojë probleme me shumë organe, si lëkura, veshkat dhe kyçet.

 Gratë diagnostikohen me lupus më shpesh se burrat.

Lupusi është i vështirë për t’u diagnostikuar pasi asnjë test nuk mund të japë një diagnozë përfundimtare. Mjekët përdorin një kombinim të testeve dhe procedurave duke përfshirë:

 • duke ekzaminuar historinë tuaj mjekësore personale dhe familjare
 • duke ju pyetur për simptomat tuaja
 • duke ju ekzaminuar për shenja karakteristike të lupusit
 • urdhërimin e analizave të gjakut dhe urinës
 • duke urdhëruar biopsi të lëkurës dhe veshkave

Lloji më i zakonshëm i lupusit quhet lupus eritematoz sistemik (SLE). Një nga shenjat karakteristike të SLE është një antitrup antinuklear (ANA) në gjak. ANA gjendet në gjakun e rreth 96,8-99,8% të njerëzve me SLE.

Një përqindje e vogël e njerëzve mund të testojnë negativisht për ANA, por ende kanë SLE. Në disa raste, kjo është për shkak të llojit të testit të përdorur, pasi disa janë më efektive se të tjerët në zbulimin e ANA. Kur kjo ndodh, quhet lupus seronegativ ose lupus ANA-negativ.

Çfarë është një test ANA?

Një lloj i qelizave të bardha të gjakut të quajtur qeliza B prodhon antitrupa kur zbulon qeliza të dëmshme. Antitrupat neutralizojnë këto kërcënime të perceptuara dhe sinjalizojnë qelizat e tjera imune për t’i shkatërruar ato.

Tek njerëzit me lupus, qelizat e bardha të gjakut i ngatërrojnë qelizat e shëndetshme si të dëmshme. Ky reaksion autoimun prodhon një lloj antitrupi të quajtur ANA. ANA gjenden gjithashtu në gjakun e njerëzve me disa sëmundje të tjera autoimune si sëmundja Sjögren dhe skleroderma.

Mjekët matin nivelet e ANA me një test gjaku ANA. Rreth 96,8–99,8% Burimi i besuar i njerëzve me SLE kanë ANA në gjakun e tyre. Megjithatë, testimi pozitiv për ANA nuk është i mjaftueshëm për një diagnozë SLE. Sipas Kolegjit Amerikan të Reumatologjisë (ACR), deri në 15% e njerëzve pa sëmundje autoimune janë gjithashtu pozitive për ANA.

Është e rëndësishme të theksohet se infeksionet COVID-19 gjithashtu mund të shkaktojnë autoantitrupa si ANA, dhe ato mund të vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore.

Simptomat dhe shenjat seronegative të lupusit

Shenjat dhe simptomat e SLE për njerëzit me SLE ANA-negative janë të ngjashme me ato për njerëzit me SLE ANA-pozitive.

Shenjat dhe simptomat e SLE mund të përfshijnë:

 • dhimbje dhe ënjtje të muskujve dhe kyçeve
 • një skuqje në formë fluture nëpër hundë dhe faqe
 • skuqje të tjera
 • rënia e flokeve
 • ethe
 • probleme me veshkat
 • lodhje
 • plagët e gojës
 • aneminë
 • probleme me kujtesën
 • dhimbje gjoksi

Në një studim të vitit 2022, studiuesit zbuluan se një numër i ulët i trombociteve ishte më i përhapur në mesin e SLE-së ANA-negative sesa SLE-së ANA-pozitive.

Si trajtohet lupusi seronegativ?

SLE nuk ka një kurë, por medikamentet mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni simptomat tuaja. Trajtimet për lupusin seronegativ janë të njëjta me SLE. Mjeku mund të rekomandojë trajtime:

 • barna anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs)
 • kortikosteroidet
 • barna antimalariale
 • imunosupresantët ose kimioterapia
 • Frenuesit specifikë të BLyS

Është e rëndësishme të shihni një mjek sa herë që vëreni simptoma të mundshme të lupusit si një skuqje në formë fluture në fytyrë ose një ethe të pashpjegueshme. Ndjekjet e rregullta janë gjithashtu thelbësore. Është e rëndësishme t’i tregoni mjekut nëse:

 • zhvilloni simptoma të reja
 • medikamentet tuaja humbasin efektin e tyre
 • simptomat po përkeqësohen

Shumica e njerëzve me lupus testojnë pozitivisht për ANA. Megjithatë, nuk është e pazakontë që njerëzit pa sëmundje autoimune të rezultojnë gjithashtu pozitivë për ANA.

Një numër i vogël i njerëzve me lupus nuk kanë ANA që qarkullon përmes gjakut të tyre. Është gjithashtu e mundur që të keni një test pozitiv ANA dhe më pas të mos keni nivele të dallueshme të ANA në testet e ardhshme.

Kriteret më të reja diagnostikuese për SLE kërkojnë të paktën një test pozitiv ANA.