MENU
klinika

Sipas ekspertëve amerikanë

Ushqimet pikante për më shumë freski në organizëm

04.06.2023 - 12:27

Prej shekujsh njerëzimi i ka përdorur ushqimet pikante si një burim freskie.

Nuk e lexuat gabim, pasi sipas ekspertëve sekreti i freskisë që nxit një ushqim pikante bazohet tek djersa. Specat djegës të cilat janë baza e një ushqimi pikant përmbajnë kapsaicinë. Kur ajo tretet, kapsaicina nxit një reagim nervor.

Sipas ekspertëve amerikanë, ushqimet pikante ndezin receptorët e lëkurës që reagojnë ndaj nxehtësisë.

Këto receptorë aktivizohen dhe njeriu djersin dhe skuqet, ndërsa enët e gjakut zgjerohen.

Temperatura e trupit rregullohet nëpërmjet djersës

Djersitja është metoda kryesore e organizmit për të rregulluar temperaturën e brendshme.

Avullimi i djersës eliminon nxehtësinë e brendshme dhe pasohet me një ulje të temperaturës.

Kësisoj, sipas ekspertëve, konsumi i ushqimeve pikante bashkë me pirjen e ujit janë metodat më të shpejta dhe më efikase për një freski të organizmit.

Efekti i një pije të ftohtë nuk zgjat shumë në organizëm

Në ditët përvëluese të vapës, idea më e mirë për freski të menjëhershme është që të pimë ose hamë diçka të ftohtë.

Uji i ftohtë, shalqini apo akullorja duken shumë tunduese në një ditë të nxehtë.

Megjithatë, efekti freskues i tyre nuk zgjat shumë dhe shumë shpejt njeriu do të ndihet i nxehtë sërish.

Kjo ndodh sepse me konsumin e ushqimeve dhe pijeve të lartpërmendura, temperature e brendshme ulet shumë shpejt. Trupi reagon duke rritur temperaturën e brendshme për të kompensuar uljen e menjëhershme të saj.

Në këtë mënyrë, njeriu do të ketë vapë shumë shpejt. Ushqimet pikante funksionojnë ndryshe. Ato e rrisin temperaturën e brendshme si reagim ndaj asaj të jashtme.

Qarkullimi i gjakut rritet, njeriu ndihet më i nxehtë dhe nis të djersijë, kryesisht në fytyrë dhe më pas në të gjithë trupin.

Ndikimi i parë i rregullimit të temperaturës vërehet në fytyrë pas aktivizimit të gjendrave të shijes. Më pas kur djersa avullon, njeriu ndihet më i freskët.

Idea e ngrënies së diçkaje pikante mund të tingëllojë e bezdisshme sepse askush nuk ka qejf të djersijë, sidomos kur është duke ngrënë.

Megjithatë, ajo funksionon dhe për hir të freskisë, duhet provuar.