MENU
klinika

Analiza

Veç Putinit, “Wagner” po shqetëson edhe Amerikën…

10.06.2023 - 19:48

Përballja mes Uashingtonit dhe Moskës kalon përmes Libisë.

Dosja që ka të bëjë me shtetin e Afrikës Veriore, të fragmentuar dhe pa shtet të vërtetë që nga viti 2011, pra që nga rënia e Muamar Gadafit, sot shfaqet gjithnjë e më e rëndësishme si për Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ashtu edhe për Rusinë.

Arsyeja është e lehtë të thuhet: pozicioni gjeografik e bën Libinë një vend strategjik, për më tepër nafta dhe gazi nën dunat e Saharasë janë të lakmuara nga të dy fuqitë.

Për SHBA-në ekziston gjithashtu një shqetësim që shkon përtej kufijve të Libisë dhe përfshin të gjithë rajonin e Lindjes së Mesme, ku aktivizmi i Kinës ka çuar në tronditje të rëndësishme diplomatike.

Rusia, nga ana e saj, ka aftësinë të kontrollojë puset dhe fushat e naftës në Libi.

Për ta bërë këtë, ajo mund të përdorë milicët e Wagner , të cilët kanë qenë të pranishëm në Libi për disa kohë. Lufta në Kiev detyroi një ndryshim të shpejtë të situatës. Shtëpia e Bardhë tani dëshiron të jetë sërish protagoniste në Libi.

Uashingtoni, siç nënvizohet nga Bloomberg , i frikësohet një aktivizmi gjithnjë e më të madh nga Moska në vendin e Afrikës Veriore. Dhe mbi të gjitha ai i frikësohet pranisë së Wagnerit në bazat një hedhje guri nga puset e naftës të Cyrenaica.

Për diplomacinë amerikane, thirrja e fundit zgjimi erdhi nga njoftimi i Moskës për qëllimin e saj për të rihapur ambasadën e saj në Tripoli, e mbyllur që nga lufta civile që çoi në vdekjen e Gadafit. Burimi kryesor i shqetësimit për Uashingtonin është prania e Wagner.

Për sa kohë që ka qoftë edhe një kontraktor të vetëm të dërguar nga Kremlini, tërheqja e luftës me Moskën në Libi rrezikon të luhet nga një pozicion i qartë në disavantazh.