MENU
klinika

Ja si funksionon

Zgjidhja për kancerin e prostatës është trajtimi HIFU!

07.06.2023 - 08:24

Ekografia e fokusuar me intensitet të lartë (HIFU) është një trajtim minimal invaziv për kancerin e prostatës. Ajo përdor energjinë nga valët e zërit të synuar për të hequr ose shkatërruar qelizat e kancerit.

Procedura relativisht e re shoqërohet me më pak efekte anësore dhe një kohë më të shkurtër rikuperimi krahasuar me kimioterapinë ose operacionin për heqjen e prostatës.

Ndërsa HIFU nuk është i përshtatshëm për të gjitha rastet e kancerit të prostatës, ai mund të jetë një opsion veçanërisht i dobishëm për individët me rrezik të ulët deri në mesatar me kancer të sapo diagnostikuar që nuk është përhapur.

Çfarë është trajtimi HIFU për kancerin e prostatës?

Ju mund të jeni më të njohur me ultratinguj si një teknikë imazherike e përdorur për të parë një fëmijë në mitër, për të vlerësuar rrjedhën e gjakut ose për të vlerësuar shëndetin e organeve të ndryshme dhe indeve të tjera.

Në vend të krijimit të fotografive, HIFU për kancerin e prostatës përdor valë zanore me energji të lartë për të shkatërruar indet e synuara.

HIFU u testua për herë të parë në provat klinike në vitet 1990 dhe mori miratimin e Administratës së Ushqimit dhe Barnave (FDA) në vitin 2015.

Si funksionon HIFU?

Përpara një trajtimi HIFU, ju do t’i nënshtroheni një MRI ose ultrazërit tradicional për të përcaktuar vendndodhjen e indit kanceroz. Ju mund të jeni zgjuar, por merrni ilaçe për t’ju ndihmuar të relaksoheni gjatë procedurës. Anestezia e përgjithshme mund të jetë e dobishme në disa raste.

Pasi të jeni gati, një sondë HIFU me madhësinë e gishtit tregues futet në rektum dhe drejtohet në gjëndrën e prostatës. Atje, sonda do të lëshojë valë zanore me energji të lartë të fokusuara pikërisht në indin e synuar. Trarët synojnë zona që janë afërsisht sa një kokërr orizi.

Për shkak se rrezet arrijnë temperatura të larta (rreth 60°C), sonda mbështillet në një tullumbace ftohëse ose me kasë për të shmangur dëmtimin e çdo indi tjetër. Imazhe shtesë përdoren për të përcaktuar nëse i gjithë indi i synuar është shkatërruar.

Sa i sigurt dhe efektiv është trajtimi me HIFU për kancerin e prostatës?

HIFU konsiderohet një alternativë e sigurt dhe efektive për disa trajtime të tjera të kancerit të prostatës.

Një studim i vitit 2020 zbuloi se rreth 91% e pjesëmarrësve që iu nënshtruan HIFU për kancerin e prostatës ishin në gjendje të shmangnin trajtimet radikale, si heqja kirurgjikale e prostatës, për të paktën 2 vjet.

Studimi gjithashtu vuri në dukje se shumica e njerëzve që kishin HIFU nuk përjetuan inkontinencë dhe kishin pak efekte anësore që përfshinin funksionin seksual, të cilat mund të zhvillohen nga heqja kirurgjikale ose rrezatimi i prostatës.

Cilat janë rreziqet e mundshme nga trajtimi me HIFU?

Efekti anësor më i zakonshëm i HIFU-së, është një gjendje e njohur si mosfunksionim i zbrazjes. Mund të përfshijë frekuencë më të madhe të urinimit ose urgjencë, si dhe mbajtje të urinës, që është pamundësia për të zbrazur plotësisht fshikëzën.

Disfunksioni erektil (ED) është një tjetër efekt anësor i mundshëm. Sidoqoftë, ED mund të ndodhë edhe për shkak të trajtimeve të tjera të kancerit të prostatës.

Ekziston gjithashtu një rrezik i mundshëm i infeksionit të traktit urinar. Megjithatë, antibiotikët duhet të jenë në gjendje të trajtojnë një infeksion në një kohë relativisht të shkurtër.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN