MENU
klinika

Kujdes!

A është normale të të merren mendtë nga ashensori?

29.09.2023 - 14:05

Sëmundja e lëvizjes është shumë e zakonshme, me 1 në 3 persona që raportojnë simptoma të rënda. Për më tepër, pothuajse të gjithë njerëzit përjetojnë marramendje në një moment të jetës së tyre.

Të dyja kushtet mund t’ju bëjnë të ndjeshëm ndaj lëvizjes, duke përfshirë hipjen në ashensor.

Ndërsa marramendja pas lëvizjes, siç bëni në ashensor, nuk është saktësisht “normale”, nuk është edhe aq e pazakontë.

Pse mund të keni marramendje ose të përziera pasi keni përdorur ashensorin?

Marramendja nga hipja në ashensor mund të rezultojë nga sëmundja e lëvizjes.

Ju gjithashtu keni më shumë gjasa të përjetoni marramendje në ashensor ose kudo tjetër nëse keni probleme me veshin e brendshëm. Veshi i brendshëm ndihmon trupin të kuptojë pozicionin dhe orientimin bazuar në botën përreth jush.

Inflamacioni, infeksioni dhe probleme të tjera në veshin e brendshëm mund t’ju bëjnë të ndiheni të trullosur ose jashtë ekuilibrit.

Shembuj të kushteve që mund të bien në këtë kategori përfshijnë:

 • Sëmundja e Meniere
 • neuriti vestibular
 • infeksionet e veshit të brendshëm

Nëse keni marramendje mjaftueshëm, mund të vijnë të përziera.

A kanë të njëjtin efekt shkallët lëvizëse në marramendje?

Ashtu si ashensorët, shkallët lëvizëse lëvizin trupin edhe pse ju jeni në këmbë. Ky akt i lëvizjes “pa lëvizur” është paksa një paradoks dhe se sa të trullosur jeni duke bërë aktivitete të ndryshme mund të ndryshojë nga personi në person.

Ka një ndryshim të vogël në lëvizjen me secilën pajisje, kështu që mund të keni marramendje në të dyja, ose simptomat tuaja mund të kufizohen në një.

Nëse në mënyrë rutinore keni marramendje në lëvizje ose me pajisje që lëvizin trupin tuaj nga një vend në tjetrin, kini kujdes të shtuar kur i përdorni.

Çfarë mund të bëni me marramendjen nga një ashensor?

Nëse keni marramendje ose të përziera gjatë ose pas çdo lëvizje me ashensor, mund të provoni të përdorni mjete juridike që synojnë trajtimin e sëmundjes në lëvizje, si p.sh.

 • difehidraminë (Benadryl)
 • dimenhidrinat (dramamine)
 • skopolaminë

Sidoqoftë, duhet të dini se disa ilaçe të përdorura për sëmundjet e lëvizjes mund të shkaktojnë përgjumje.

Dizajnerët e ashensorëve gjithashtu përpiqen të minimizojnë efektet e lëvizjes dhe ndryshimeve në lartësi me gjëra të tilla si muret me pasqyrë dhe sistemet e presionit brenda kabinës së ashensorit. Nëse e dini se keni marramendje gjatë një lëvizje me ashensor, mund të jetë e dobishme të mbaheni pas dorezës ose shufrës së kapjes që duhet të vendoset brenda ashensorit.

Nëse hipni shpesh në ashensor, mund të vëreni se ndjenjat e marramendjes zvogëlohen me kalimin e kohës ndërsa trupi përshtatet me lëvizjen.

Ju gjithashtu mund të merrni masa paraprake me mënyrën se si poziciononi dhe mbani trupin – veçanërisht kokën – ndërsa ashensori lëviz.

Ilaçe të tjera natyrore ose holistike që mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni marramendjen ose të përzierat që vijnë pas lëvizjes me ashensor nga sëmundja e lëvizjes përfshijnë:

 • duke ngrënë karamele me xhenxhefil
 • duke nuhatur sende me aromë trëndafili
 • duke e fokusuar vizionin në një vend të palëvizshëm
 • duke bërë grushta ose duke tendosur muskujt

Nëse problemet e veshit të brendshëm janë fajtorë për marramendjen tuaj pas lëvizjes me ashensor, trajtimi mund të jetë pak më i përfshirë dhe mund të përfshijë gjëra të tilla si:

 • antibiotikët
 • steroidet
 • antihistamines
 • diuretikët
 • terapi fizike

Sëmundja e lëvizjes dhe marramendja nuk janë normale, por nuk janë të rralla. Nëse përjetoni njërën nga këto çështje, çfarë lloj lëvizjeje shkakton ndjesinë do të jetë unike për ju.

Nëse keni marramendje pas hipjes në ashensor, faji mund të jetë sëmundja e lëvizjes, marramendja apo edhe çrregullimet e veshit të brendshëm.

Ju mund të konsideroni të konsultoheni me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse përjetoni marramendje deri në atë pikë sa të humbni mendjen ose të humbni vetëdijen.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN