MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

A mund të rrisin nishanet rrezikun e kancerit të gjirit?

20.09.2023 - 11:27

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: A mund të rrisin nishanet rrezikun e kancerit të gjirit?

Mjeku: Kanceri i gjirit është kanceri më i zakonshëm i diagnostikuar tek gratë. Sipas hulumtimit të vitit 2021, ai përbën 1 në 10 diagnoza të reja të kancerit. Zbulimi i hershëm i kancerit të gjirit është çelësi për të pasur rezultatin më të mirë të trajtimit dhe njohja e faktorëve tuaj të rrezikut e bën zbulimin shumë më të lehtë.

Hulumtimet na tregojnë se mund të ketë një lidhje midis të pasurit të nishaneve në lëkurë dhe zhvillimit të kancerit të gjirit.

Nishanet e zakonshme, të njohura edhe si nevi, mund të jenë të pranishëm në lëkurën tuaj që nga koha kur keni lindur. Ato gjithashtu mund të shfaqen në lëkurën tuaj për shkak të ekspozimit në diell, si pjesë e natyrshme e plakjes, apo edhe pa asnjë arsye. Të kesh nishane nuk do të thotë se do të zhvillosh kancer të gjirit, edhe nëse ke mjaft.

Le të hedhim një vështrim në atë që dimë deri tani për lidhjen midis nishaneve dhe kancerit të gjirit.

Si e rrisin nishanin rrezikun e kancerit të gjirit?

Gjetjet e studimeve tregojnë se gratë me më shumë nishane mund të jenë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit të gjirit para menopauzës. Studiuesit analizuan të dhënat e 89,902 grave në Francë. Nga ky numër, 5,956 u zhvilluan me kancer gjiri.

Studimi zbuloi se gratë me “shumë” nevi kishin më shumë gjasa të kishin një histori familjare të kancerit të gjirit. Ata gjithashtu kishin më shumë gjasa të zhvillonin këtë gjendje.

Në një studim tjetër me gjetje të ngjashme, studiuesit analizuan të dhëna shëndetësore 24 vjeçare nga 74,523 infermiere femra. Gjatë atyre viteve, 5483 prej tyre zhvilluan kancer invaziv të gjirit.

Infermieret pa nishane kishin më pak gjasa të diagnostikoheshin me kancer gjiri sesa ato që kishin disa nevi. Infermierët në studim që kishin 15 ose më shumë nevi kishin 3 përqind më shumë gjasa të zhvillonin kancer gjiri.

Studiuesit nga të dy studimet teorizuan se hormonet mund të luajnë një rol në numrin e nishaneve që zhvilloni gjatë jetës tuaj. Nivelet tuaja të hormonit estrogjen mund të lidhen si me zhvillimin e kancerit të gjirit ashtu edhe me një numër më të madh nishanesh. Deri më tani, nevojiten më shumë studime për të kuptuar mënyrën se si funksionon (ose jo) estrogjeni për të lidhur këto dy gjëra.

Si duken nishanet kanceroze?

Nishanet kanceroze duken paksa ndryshe nga nishanet e zakonshme. Instituti Kombëtar i Kancerit (NCI) rekomandon përdorimin e rregullit ABCDE për të identifikuar nishanet që kanë nevojë për vëmendje nga një mjek. (Ankronim nga anglishtja për fjalët: Asymmetry, Border, Color, Diameter, Evolving)

Asimetria (A). Forma e një nishani kanceroz mund të jetë e ndryshme në njërën gjysmë sesa në gjysmën tjetër.

Kufiri (B). Një nishan kanceroz mund të ketë një kufi të thyer ose të pabarabartë në vend që të paraqitet si i rrumbullakët.

Ngjyra (C). Një nishan kanceroz mund të jetë me ngjyrë të pabarabartë në vend të një pigmenti në të gjithë, me ngjyrë rozë, të zezë, të bardhë ose gri.

Diametri (D). Një nishan kanceroz mund të rritet në madhësi, duke marrë një pamje më të trashë.

Në zhvillim (E). Një nishan kanceroz mund të duket ndryshe nga sa dukej disa javë ose muaj më parë.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Prioritetet e Ministrisë së Shëndetësisë

“Shëndetësia falas?”/ Ja çfarë pritet në 2020!