MENU
klinika

Si mund të trajtohet?

Astma neutrofilike/ Nga duhani tek parfumi, ja çfarë e shkakton

30.09.2023 - 08:36

Astma është një sëmundje kronike e mushkërive e karakterizuar nga inflamacioni i rrugëve të frymëmarrjes. Ndërsa termi “astma” i referohet gjerësisht inflamacionit dhe simptomave të shkaktuara nga shtrëngimi i rrugëve të frymëmarrjes, të tilla si fishkëllima dhe gulçimi, ekzistojnë disa nëntipe.

Një nëntip i tillë i astmës së rëndë është astma neutrofile. Nivelet e larta të një lloji të qelizave të bardha të gjakut të quajtura neutrofile që grumbullohen në mushkëri shkaktojnë këtë lloj astme. Këto më pas mund të shkaktojnë probleme me pengimin e rrugëve të frymëmarrjes.

Ndërsa mund të keni shenja të astmës së rëndë, vetëm një mjek mund të përcaktojë nëse keni nëntipin neutrofilik.

Llojet e astmës

Ekspertët e kategorizojnë astmën në disa mënyra. Ekzistojnë nëntipe të ndryshme bazuar në shkakun ose ashpërsinë. Një mënyrë për të kategorizuar astmën bazohet në atë që shkakton inflamacionin.

Llojet e zakonshme inflamatore të astmës përfshijnë:

Alergjike: Thithja e disa alergeneve mund të shkaktojë astmë alergjike.

Eozinofile: Ky lloj i astmës së rëndë karakterizohet nga teprica e qelizave të bardha të gjakut të quajtura eozinofile.

Neutrofile: Qelizat e bardha të gjakut të quajtura neutrofile shkaktojnë këtë lloj astme.

E përzier: Kjo i referohet pranisë së astmës eozinofilike dhe neutrofilike.

Paucigranulocitik: Ky nëntip gjithashtu përbëhet nga eozinofile dhe neutrofile, por është më pak e rëndë në krahasim me llojet e listuara më sipër.

Çfarë e shkakton astmën neutrofilike?

Në përgjithësi, ndonjë nga të mëposhtmet mund të shkaktojë astmë të rëndë:

  • polenit
  • myk
  • grimcat e pluhurit
  • pezmatim i kafshëve
  • tymi i duhanit
  • parfume dhe aroma
  • ndotja e ajrit

Megjithatë, shkaktarët e astmës neutrofile janë të ndryshëm. Shkaqet e mundshme dhe faktorët e rrezikut përfshijnë:

Përdorimi i tepërt i kortikosteroideve të thithura, të cilat mund të rrisin nivelet e neutrofileve në mushkëri

probleme me muskujt e lëmuar në rrugët e frymëmarrjes

infeksionet kronike

pirja e duhanit

obeziteti

Si e trajtojnë mjekët astmën neutrofilike?

Astma neutrofile nuk i përgjigjet trajtimeve tipike të astmës së rëndë, të tilla si steroidet orale ose kortikosteroidet e thithura.

Ndërsa studiuesit janë ende duke hetuar trajtime efektive, një rishikim i vitit 2020 thotë se astma neutrofilike kërkon metoda që ndihmojnë në parandalimin ose uljen e rimodelimit të rrugëve të frymëmarrjes.

Kjo mund të përfshijë një ose një kombinim të opsioneve të mëposhtme:

Frenuesit me veprim të gjatë PDE 4: Këta ndihmojnë për të kontrolluar një enzimë të quajtur fosfodiesterazë (PDE), të cilën disa qeliza inflamatore si neutrofilet mund ta shprehin. Frenuesit PDE 4 me veprim të gjatë mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit dhe ndryshimeve të mëvonshme të rrugëve të frymëmarrjes të shkaktuara nga astma neutrofilike.

Termoplastika bronkiale (BT): Kjo procedurë ambulatore zbut muskujt e rrugëve të frymëmarrjes duke përdorur valët e radiofrekuencës. Mjekët rekomandojnë BT vetëm për të rriturit që nuk kanë kushte të tjera themelore mjekësore.

Antibiotikët makrolidë: Kur përdoren në një bazë afatshkurtër, këto lloje të antibiotikëve mund të ulin nivelet e neutrofileve në mushkëri.

Një mjek mund të rekomandojë ndryshimet e mëposhtme të stilit të jetesës për të ndihmuar në menaxhimin e astmës neutrofilike:

mbajtja e një peshe të moderuar përmes dietës dhe stërvitjes

lënia e duhanit, nëse është e aplikueshme

menaxhimi i refluksit të acidit

Astma neutrofile është një lloj astme inflamatore e rëndë e shkaktuar nga neutrofilet e tepërta në mushkëri. Është një sëmundje e komplikuar e mushkërive që mund të shkaktojë bllokim të rrugëve të frymëmarrjes dhe nuk i përgjigjet mirë trajtimeve tipike të astmës.

Ndërsa perspektiva e përgjithshme për astmën neutrofilike është e ndërlikuar, ju mund të konsideroni diskutimin e trajtimeve në zhvillim me një mjek. Disa ndryshime të stilit të jetesës mund të ndihmojnë gjithashtu këto metoda trajtimi.