MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Çfarë është trajtimi i çrregullimeve të yndyrnave

20.09.2023 - 11:30

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Çfarë është trajtimi i çrregullimeve të yndyrnave?

Mjeku: Pse shumë njerëz që e kanë të nevojshme, nuk i marrin statinat duke riskuar kësisoj për sëmundje kardiovaskulare? Statinat janë të nevojshme jo vetëm tek ata me sëmundje të zemrës, infarkt miokardi , goditje iskemike në tru , ose sëmundje të arterieve periferike, por edhe në gjithë pacientët me sëmundje kronike të veshkave dhe në ata me diabet.

Dislipidemia prek një të tretën e popullatës së përgjithshme dhe është një faktor kryesor rreziku për sëmundjet kardiovaskulare aterosklerotike (CVD). Dislipidemia përbën pothuajse gjysmën e rrezikut të infarktit të miokardit që i atribuohet popullatës dhe një të katërtën e rrezikut të goditjes në tru. Statinet janë një klasë e ilaçeve që janë krijuar për të ulur nivelet e kolesterolit në pacientët me dislipidemi. Ekzistojnë dëshmi të forta se trajtimi i dislipidemisë me statina në individët që kanë një histori të CVD të vendosur si infarkt miokardi, goditje ishemike, ose sëmundja e arterieve periferike (dmth, popullatat parandaluese dytësore) zvogëlon ngjarjet e përsëritura dhe vdekshmërinë të CVD.

Përfitimet e statinave në ata që nuk kanë tashme CVD (dmth. parandalimi parësor) është disi më i diskutueshëm. Megjithatë, Shoqëria Kardiovaskulare Kanadeze dhe grupe të tjera kanë caktuar disa individë që janë në rrezik mjaft të lartë për SKV (për shkak të kushteve themelore të tilla si diabeti ose sëmundjet kronike të veshkave) që terapia me statin është e garantuar. Ka dëshmi që mbështesin se në këto popullata, përfitimet e statinave përafrohen me ato me CVD të vendosura dhe për këtë arsye ato janë përcaktuar si “kushte të indikuara per statinë”

Provat e kontrolluara të rastësishme dhe meta-analizat gjithashtu tregojnë se trajtimi me statina ul CVD dhe vdekshmërinë në këto grupe, pavarësisht nga tiparet bazë duke përfshirë nivelin bazë të kolesterolit, hipertensionin e trajtuar, indeksin e masës trupore, presionin sistolik ose diastolik të gjakut dhe statusin e pirjes së duhanit.

Pavarësisht nga këto dëshmi të fuqishme, normat e trajtimit me statina janë nën optimale në ato me gjendje të indikuara per mjekim me statina.

Studimet kanë treguar se vetëm 23% -65% e njerëzve me 1 ose më shumë gjendje të indikuara per mjekim me statina po marrin këtë terapi dhe 50% e atyre që e marrin, nuk janë plotësisht aderues. Shumë pacientëve që duhet të jenë ne mjekim me statinat nuk u janë përshkruar kurrë ose nuk po i marrin aktualisht, edhe pse statinat janë efikase, të sigurta dhe me kosto efektive.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.