MENU
klinika

Ja çfarë tregojnë

Keni hipotiroidizëm? Shikoni duart tuaja

21.09.2023 - 12:48

Hipotiroidizmi në duar mund të shkaktojë simptoma si lëkura e zbardhur, dhimbje kyçesh dhe ndjesi shpimi gjilpërash.

Hipotiroidizmi është termi mjekësor për një gjëndër tiroide joaktive. Kjo ndodh kur tiroidja nuk prodhon mjaftueshëm hormone për të plotësuar nevojat e trupit.

Hipotiroidizmi mund të shkaktojë një sërë simptomash, disa prej të cilave mund të prekin duart.

Cilat janë simptomat e hipotiroidizmit në duar?

Nëse keni hipotiroidizëm, mund të përjetoni dhimbje, mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në duar dhe gishta për shkak të sindromës së tunelit karpal (CTS). Kjo është një gjendje e zakonshme që ndodh për shkak të ngjeshjes së nervit mesatar që udhëton nëpër kyçin e dorës.

Një studim i vitit 2016 sugjeron që njerëzit me hipotiroidizëm kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të CTS.

Ju gjithashtu mund të vëreni ndryshime në duart tuaja, të tilla si:

duart ndjehen të ftohta

dhimbje kyçesh

ndjesi shpimi gjilpërash

një ngjyrë të verdhë-portokalli në pëllëmbë

lëkurë më të errët në rrudhat e pëllëmbës

vija të thella dhe të dukshme në pëllëmbët tuaja

Sëmundjet joaktive dhe tepër aktive të tiroides mund të prekin gjithashtu majat e gishtave dhe thonjtë. Disa simptoma për t’u kujdesur përfshijnë:

thonjtë e lakuar

trashje e lëkurës sipër thonjve

Me sëmundjet e tiroides, vetë thonjtë mund të:

jenë të trashë, të thatë dhe të brishtë, me kreshta të dukshme

ka më shumë gjasa të ngrihet ose të zhvishet

rriten më ngadalë se zakonisht

Si duket hipotiroidizmi në lëkurë?

Hipotiroidizmi zvogëlon shkallën metabolike të trupit, gjë që mund të ngadalësojë qarkullimin e qelizave të lëkurës. Kjo mund të çojë në probleme të ndryshme të lëkurës, duke përfshirë:

ekzemë craquelé, një lloj ekzeme që bën që lëkura të duket e përflakur, e plasaritur dhe me luspa

lëkurë që ka një strukturë të thatë dhe të trashë

lëkurë që ka një nuancë të verdhë

plagët ose plagët e lëkurës për shkak të shërimit të vonuar të plagëve

lëkurë të ftohtë në ekstremitete

Pse hipotiroidizmi prek duart tuaja?

Hipotiroidizmi ngadalëson metabolizmin ose “shkallën metabolike”. Termi metabolizëm i referohet të gjitha reaksioneve kimike brenda qelizave të trupit që i japin trupit energji.

Një metabolizëm i ngadaltë ngadalëson shkallën e qarkullimit të qelizave të lëkurës dhe rritjen e thonjve. Ngadalësimi i qarkullimit të qelizave të lëkurës do të thotë që qelizat e vjetra dhe të vdekura të lëkurës mbeten në lëkurë për më gjatë, duke shkaktuar tharje, luspa dhe rrëshqitje.

Për më tepër, rritja e ngadalësuar e thonjve bën që thonjtë të bëhen të thatë dhe të brishtë.

Hipotiroidizmi gjithashtu rrit mbajtjen e lëngjeve, gjë që mund të rezultojë në ënjtje të majave të gishtave.

Çfarë përfshin një ekzaminim fizik për hipotiroidizëm?

Kur kontrollojnë për sëmundjen e tiroides, një mjek do t’ju ekzaminojë fizikisht për zmadhimin e tiroides, nyjet ose anomalitë e tjera në pjesën e përparme të qafës. Ata do ta bëjnë këtë duke prekur kërcin e tiroides, i cili ndodhet mbi gjëndrën tiroide.

Mjekët gjithashtu mund të prekin pjesën e përparme të qafës ndërsa ju gëlltitni pak ujë. Kjo është për të kontrolluar lëvizshmërinë e gjëndrës tiroide, e cila duhet të lëvizë lart ndërsa ju gëlltitni.

Një ekzaminim fizik për hipotiroidizëm mund të përfshijë gjithashtu një kontroll të një profesionisti të kujdesit shëndetësor për:

ndryshimet e lëkurës

ënjtje

reflekset më të ngadalta

rrahje më të ngadalta të zemrës

Opsionet e trajtimit për hipotiroidizmin

Një tiroide e shëndetshme prodhon nivele të mjaftueshme të hormonit tiroksinë ose “T4” për të mbështetur nevojat e trupit. Kur dikush ka hipotiroidizëm, tiroidja nuk prodhon nivelet e duhura të këtij hormoni.

Trajtimi kryesor për hipotiroidizmin është zëvendësimi i tiroksinës. Kjo përfshin marrjen e një forme sintetike të T4 të quajtur levotiroksinë, e cila imiton T4 që gjëndra tiroide prodhon natyrshëm.

Zëvendësimi i tiroksinës rrit T4 në nivele të rregullta, duke ndihmuar kështu në lehtësimin e simptomave të hipotiroidizmit.

Nëse nuk keni hipotiroidizëm kërcënues për jetën, mund të merrni levotiroksinë nga goja në shtëpi.

Disa njerëz që marrin levotiroksinë mund të përfitojnë nga marrja e saj në kombinim me një hormon tjetër sintetik të tiroides të quajtur T3 ose liotironinë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Çfarë është hipotiroidizmi subklinik?