MENU
klinika

Analiza nga "The Economist"

Kostot e luftës janë gati ‘të godasin’ Rusinë!

28.09.2023 - 17:26

Gjatë vitit të kaluar pak monedha ishin më dobët se rubla e Rusisë. Shtatorin e kaluar një dollar amerikan bleu pak më shumë se 60 prej tyre. Këto ditë do të blejë pothuajse 100. Rënia është një goditje simbolike për rusët e zakonshëm, të cilët barazojnë një monedhë të fortë me një vend të fortë, dhe shkaku i tensioneve në shtetin rus. Ajo ka rrëzuar konsensusin që ekzistonte mes politikëbërësve rusë vitin e kaluar, kur banka qendrore dhe ministria e financave punuan dorë për dore. Tani, ndërsa inflacioni rritet dhe rritja ngadalësohet, të dy institucionet po kthehen kundër njëri-tjetrit. Në rrezik është aftësia e vendit për të zhvilluar luftë në mënyrë efektive.

Gjatë fazave të hershme të konfliktit, zyrtarët rusë kishin një detyrë të drejtpërdrejtë: ishte detyra e tyre të ndalonin kolapsin e ekonomisë. Menjëherë pas fillimit të pushtimit, kjo përfshinte parandalimin e njerëzve nga tërheqja e parave nga sistemi financiar, duke zbatuar kontrollet e kapitalit dhe duke dyfishuar normën e interesit. Rubla arriti në 135 për dollar, përpara se të rikuperohej. Ekonomia u ul dhe më pas u përmirësua. Financuar nga të ardhurat e lëngshme nga shitja e naftës dhe gazit, ministria e financave e mbajti më pas shfaqjen në rrugë duke shpenzuar shpenzime për mbrojtjen dhe mirëqenien.

Eksportet e forta të naftës dhe gazit shkaktuan gjithashtu një mbiçmim të rublës, duke ulur çmimet e importit dhe nga ana tjetër inflacionin. Kjo i lejoi bankës qendrore të përshtatej me zgjerimin fiskal, duke ulur normat e interesit nën nivelin që kishin qenë në prag të pushtimit. Gjatë vitit 2022, çmimet e konsumit u rritën me 14% dhe PBB-ja reale ra me 2%, një performancë e dobët, por milje më e mirë se sa kishin parashikuar parashikuesit. Javën e kaluar Vladimir Putin vuri në dukje se “faza e rimëkëmbjes për ekonominë ruse ka përfunduar”.

Faza e re e luftës ekonomike i paraqet zyrtarëve zgjedhje të vështira. E ndërgjegjshme për zgjedhjet presidenciale në mars, ministria e financave dëshiron të mbështesë ekonominë. Bloomberg, një shërbim lajmesh, ka raportuar se Rusia po planifikon të rrisë shpenzimet e mbrojtjes nga 3.9% në 6% të PBB-së. Ministria e financave dëshiron gjithashtu të rrisë shpenzimet e sigurimeve shoqërore. Zoti Putin është i prirur për të drejtuar ekonominë të nxehtë. Kohët e fundit ai u mburr me shkallën rekord të ulët të papunësisë në Rusi, duke e quajtur atë “një nga treguesit më të rëndësishëm të efektivitetit të gjithë politikës sonë ekonomike” (rekrutimi dhe emigracioni pa dyshim ndihmuan).

Megjithatë, banka qendrore nuk është më e prirur të ndihmojë. Problemi fillon me rubla. Ajo po rrëshqet pjesërisht sepse biznesmenët po tërheqin para nga vendi. Çmimet e ulëta të naftës në pjesën më të madhe të këtij viti kanë ulur edhe vlerën e eksporteve. Ndërkohë, Rusia ka gjetur burime të reja për gjithçka, nga mikroçipet e deri te pijet me gaz. Rritja e importeve si rezultat ka rritur kërkesën për valutë të huaj, duke ulur vlerën e rublës.

Një monedhë në rënie po rrit inflacionin rus, pasi kostoja e këtyre importeve rritet. Kështu është edhe vetë stimuli fiskal, paralajmëroi Elvira Nabiullina, guvernatorja e bankës qendrore, në një deklaratë të fundit. Çmimet e konsumit u rritën me 5.5% në vitin deri në shtator, nga 4.3% në korrik. Ka shenja të efekteve të “raundit të dytë”, në të cilat inflacioni sot çon në më shumë nesër. Rritja e pagave nominale është më shumë se 50% e normës së saj para pandemisë, edhe pse rritja e produktivitetit mbetet e dobët. Pagat më të larta po shtojnë kostot e kompanive dhe ato ka të ngjarë t’i kalojnë ato në formën e çmimeve më të larta. Pritjet për inflacionin janë në rritje.

Kjo e ka detyruar zonjën Nabiullina të veprojë. Në gusht, banka qendrore tronditi tregjet, duke rritur normat me 3.5 pikë përqindjeje dhe më pas me një pikë tjetër përqindjeje një muaj më vonë. Shpresa është që normat më të larta të joshin investitorët e huaj për të blerë rubla. Rritja e kostos së huamarrjes duhet të zvogëlojë gjithashtu kërkesën e brendshme për importe.

Por tarifat më të larta krijojnë probleme për ministrinë e financave. Rritja më e ngadaltë ekonomike do të thotë më shumë papunësi dhe rritje më të vogla pagash. Normat më të larta rrisin gjithashtu kostot e huamarrjes, duke goditur pronarët e hipotekave si dhe vetë qeverinë. Dhjetorin e kaluar, ministria e financave vendosi se ishte një ide e mirë të mbështetej më shumë në borxhin me normë të ndryshueshme – pikërisht kur kostot e huamarrjes filluan të rriteshin. Në gusht, e vetëdijshme për norma më të larta, ajo anuloi një ankand të planifikuar të më shumë borxheve.

Zoti Putin u ka kërkuar politikëbërësve të tij që të gjejnë zgjidhje kreative. Dy ide kryesore janë duke u eksploruar: menaxhimi i monedhës dhe rritja e eksporteve të energjisë. Asnjëra nuk duket të funksionojë.

Merrni monedhën e parë. Qeveria është e prirur të mandatojë eksportuesit që të heqin dorë nga më shumë para të gatshme dhe ta bëjnë më të vështirë largimin e parave nga vendi. Në gusht, zyrtarët filluan të përgatisin “udhëzues” që do t’u “rekomandonin” firmave të kthenin jo vetëm të ardhurat nga shitja, por edhe pagesat e dividentëve dhe huatë jashtë shtetit. Më 20 shtator Alexei Moiseev, zëvendësministri i financave, la të kuptohej se kontrollet e kapitalit po konsideroheshin për të frenuar daljet në çdo vend, madje edhe ata që konsideroheshin “miqësorë”.

Masa të tilla janë, në rastin më të mirë, të papërsosur. Industritë e eksportit të Rusisë formojnë lobe të fuqishme. Përvoja e 18 muajve të fundit është se firmat që dominojnë energjinë, bujqësinë dhe minierat janë të afta në hapjen e boshllëqeve në kontrollet e monedhës, thotë Vladimir Milov, zëvendësministër i energjisë në ditët e para të mbretërimit të Putinit. Heqja dorë dhe përjashtimet janë të shumta. Në fund të korrikut, Putin lëshoi ​​një dekret që lejon eksportuesit që veprojnë sipas marrëveshjeve ndërqeveritare, të cilat mbulojnë një pjesë të madhe të tregtisë me Kinën, Turqinë dhe të tjerët, të mbajnë të ardhurat në det të hapur.

Luftë civile
Kremlini gjithashtu dëshiron të krijojë kërkesë artificiale për rubla duke i detyruar të tjerët të paguajnë për eksportet e Rusisë në monedhë. Bankierët qendrorë duket se mendojnë se ky plan është shumë budalla. “Në kundërshtim me besimin popullor”, siç vuri në dukje zonja Nabiullina në një fjalim më 15 shtator, përbërja e monedhës së pagesave të eksportit nuk ka “ndikim të dukshëm” në kurset e këmbimit. E vetmja gjë që ndryshon është koha e konvertimit. Ose një eksportues i paguar në dollarë i përdor ato për të blerë rubla, ose klienti i blen vetë rubla. Ajo që mund ta ndihmonte më shumë Rusinë do të ishte të paguante më shumë nga importet e saj në monedhën vendase, në mënyrë që të kursente valutën e huaj – dhe më pas që shitësit e huaj t’i mbanin ato rubla. Por ka pak shenja që kjo të ndodhë.

Rusia mund të konsiderojë përdorimin e rezervave të saj valutore për të ndërhyrë në tregjet valutore. Megjithatë, më shumë se gjysma e rezervave të saj me vlerë 576 miliardë dollarë, të mbajtura në Perëndim, janë ngrirë. Përdorimi i pjesës tjetër është i vështirë sepse shumica e institucioneve të Rusisë janë nën sanksione që kufizojnë aftësinë e tyre për të kryer transaksione, thotë Sofya Donets, një ish-zyrtare e bankës qendrore ruse. Dhe rezervat e disponueshme të vendit, të cilat janë tkurrur me 20% që para luftës, mund ta mbronin rublën vetëm për pak kohë gjithsesi.

Pa rritje të normave, e vetmja mënyrë e zbatueshme për të mbështetur rublën është rritja e eksporteve të energjisë. Në teori, dy faktorë po punojnë në favor të Rusisë. Njëra është rritja e çmimit të naftës. Që nga korriku, shkurtimet e prodhimit nga Arabia Saudite dhe frika e zvogëlimit të një recesioni global kanë ndihmuar në rritjen e çmimit të naftës së papërpunuar Brent me gati një të tretën, në 97 dollarë për fuçi. Faktori tjetër është ngushtimi i hendekut midis çmimit të Urals, kategoria kryesore e Rusisë, dhe Brent, nga 30 dollarë në janar në 15 dollarë sot. Ky hendek ka të ngjarë të vazhdojë të tkurret. Që nga dhjetori, anëtarët e G7 i kanë ndaluar transportuesit dhe siguruesit e tyre që të ndihmojnë për të transportuar karburantin në vendet që ende e blejnë atë, nëse nuk shitet nën 60 dollarë për fuçi. Përgjigja e Rusisë ka qenë ndërtimi i një flote “hije” të cisternave, në pronësi të ndërmjetësve në Azi dhe Gjirit, dhe përdorimi i fondeve shtetërore për të siguruar dërgesat.

Megjithatë, të ardhurat e Rusisë nga eksporti i naftës ndoshta nuk do të rriten më shumë. Çmimet më të larta mund të ulin konsumin në Amerikë; Rimëkëmbja e Kinës nga zero-kovid duket se ka mbaruar. Reid l’Anson i Kpler, një firmë e të dhënave, vlerëson se Amerika, Brazili dhe Guajana së bashku mund të rrisin prodhimin me 670,000 fuçi në ditë vitin e ardhshëm, duke përbërë dy të tretat e shkurtimeve aktuale të Arabisë Saudite. Tregjet e së ardhmes sugjerojnë se çmimet do të bien gjatë pjesës më të madhe të vitit 2024. Edhe pse Rusia mund të eksportojë më shumë naftë për të kompensuar këtë, bërja e kësaj do të përshpejtonte rrëshqitjen.

Lajmi tjetër i keq për Rusinë është se ajo tani duhet të fitojë më shumë nga nafta thjesht për të mbajtur të ardhurat e saj totale të eksportit të sheshta, për shkak të rënies së shitjeve të gazit pas mbylljes së tubacionit të saj kryesor në Evropë. Në dy javët deri më 19 shtator, këto ishin 73 milionë euro (77 milionë dollarë), krahasuar me 290 milionë euro vitin e kaluar. Në BE po flitet për frenimin e importeve të gazit natyror të lëngshëm rus. Gjeneruesit e energjisë bërthamore të Evropës po e shkurtojnë gjithashtu varësinë e tyre nga uraniumi rus.

E gjithë kjo do të thotë se, ndërsa problemet e inflacionit të Rusisë vazhdojnë, përleshja midis qeverisë dhe bankës qendrore vetëm do të intensifikohet. Tundimi për të mburrur përpara zgjedhjeve presidenciale vitin e ardhshëm do të nxisë tensionet, duke e detyruar bankën qendrore ose të rrisë normat në nivele dobësuese ose të heqë dorë nga lufta, duke çuar në inflacion spirale. Përndryshe, zoti Putin mund të shkurtojë shpenzimet ushtarake – por planet e tij për vitin 2024 tregojnë se ai ka pak interes për ta bërë këtë. Sa më gjatë të vazhdojë lufta e tij, aq më shumë beteja do t’i duhet të luftojë në shtëpi.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist