MENU
klinika

Analiza

Si do të mbrohet Evropa nga sulmet raketore ruse?

26.09.2023 - 08:30

Pushtimi rus i Ukrainës e ktheu luftën përsëri në Evropë dhe vuri në fokus aftësitë mbrojtëse të NATO-s dhe Evropës. Tani BE po armatoset dhe po përgatit strategji të reja mbrojtëse. Kjo përfshin mbrojtjen kundër sulmeve të mundshme raketore ruse në rast se konflikti ukrainas përshkallëzohet dhe ndodh një konfrontim me Moskën.

19 shtete evropiane marrin pjesë

Megjithatë, edhe në ombrellën mbrojtëse të NATO-s për Evropën, ka mangësi që duhen hequr nga sistemi i mbrojtjes kundërajrore European Sky Shield Initiative (ESSI – European Sky Shield), të cilin Gjermania e lançoi tetorin e kaluar. Në atë kohë, 15 vende në margjinat e takimit të NATO-s në Bruksel nënshkruan një deklaratë të synimit për të krijuar një sistem evropian të mbrojtjes ajrore. Përveç Gjermanisë, këto janë: Belgjika, Bullgaria, Estonia, Finlanda, Britania e Madhe, Letonia, Lituania, Holanda, Norvegjia, Rumania, Sllovakia, Sllovenia, Republika Çeke dhe Hungaria. Më vonë nismës iu bashkuan Danimarka, Suedia, Austria dhe Zvicra. Kancelari Olaf Scholz (SPD) foli më pas për një “përfitim sigurie për të gjithë Evropën” dhe argumentoi se një mbrojtje ajrore e përbashkët evropiane do të ishte më e lirë dhe më efikase sesa nëse secili vend do të kishte të vetin. Megjithatë, Franca, Italia dhe Polonia nuk i janë bashkuar ende nismës. Parisi ka kritikuar planet për të blerë teknologji nga Izraeli dhe SHBA. Qëllimi i ESSI është të prokurojë sisteme të mbrojtjes me rreze të shkurtër, të mesme dhe të gjatë për të qenë në gjendje të parandalojë të gjitha kërcënimet nga ajri. Në faqen e saj të internetit, Ministria Gjermane e Mbrojtjes përcakton distancën e shkurtër si një distancë deri në 15 kilometra në distancë dhe deri në gjashtë kilometra në lartësi. Gama e mesme është nga 15 deri në 50 kilometra në distancë dhe deri në 25 kilometra në lartësi, dhe një varg prej 50 kilometrash në gjerësi dhe deri në 35 kilometra në lartësi konsiderohet i madh.

IRIS-T për mbrojtje kundër sulmeve me dron

Në mbrojtjen kundërajrore me rreze të gjatë, ushtria gjermane (Bundeswehr) ka sistemin Patriot (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target), i cili ende konsiderohet efektiv dhe duhet ruajtur, por edhe modernizuar. Ky sistem raketor anti-ajror amerikan përdoret kundër avionëve, raketave të lundrimit dhe raketave me rreze të mesme veprimi. Që nga viti 1984, Patriot është bërë një pjesë integrale e mbrojtjes ajrore të shumë vendeve, përfshirë Gjermaninë. Gjermania aktualisht ka 12 hendese Patriot. Kjo nuk është pothuajse e mjaftueshme për të mbuluar territorin e të gjithë vendit. Mbrojtja kundër raketave të lundrimit gjithashtu duhet të përmirësohet. Për shkak të lartësisë së tyre të ulët të fluturimit dhe zbulimit shumë të vonë, mbrojtja zakonisht është e mundur vetëm duke përdorur sisteme moderne si Patriot ose IRIS-T. Prandaj, sipas Bundeswehr-it, mbrojtja gjithëpërfshirëse është “jashtëzakonisht e shtrenjtë dhe e mundur vetëm me një numër të madh sistemesh dhe thekson nevojën për një qasje shumëkombëshe”.

Shigjeta 3 kundër raketave jashtë atmosferës së Tokës

Një mangësi tjetër ekziston në mbrojtjen kundër raketave balistike me rreze të gjatë veprimi, të cilat mund të arrijnë objektivat e tyre jashtë atmosferës së Tokës. “Ajo duhet të eliminohet shpejt, veçanërisht pasi Rusia tashmë i posedon këto armë. Gjermania duhet të jetë në gjendje të mbrohet më shpejt se sa ishte planifikuar më parë kundër raketave me rreze më të madhe se 1000 kilometra”, thekson Ministria e Mbrojtjes. Kjo mund të arrihet duke përdorur sistemin e mbrojtjes antiraketë amerikano-izraelite Arrow 3, i cili duhet të jetë në shërbim në Gjermani deri në fund të vitit 2025. Komisioni i Buxhetit dhe Komiteti i Mbrojtjes i Bundestagut Gjerman miratuan blerjen në qershor të këtij viti. Sipas informacioneve izraelite, kostot arrijnë në gati katër miliardë euro. Shigjeta 3 mund të shkatërrojë sistemet e sulmit mbi 100 kilometra mbi atmosferë dhe ka një rreze veprimi deri në 2400 kilometra.