MENU
klinika

Çfarë mund të bëjë Putin

‘Leva’ e gazit rus mbi BE nuk është zhdukur plotësisht!

05.09.2023 - 13:39

Rusia mund të ushtrojë presion mbi furnizimin me gaz natyror evropian këtë dimër kur të jetë e mundur, tha banka suedeze SEB në një shënim të hënën.

Dërgesat e gazit të Gazprom për ish-klientët e tij kryesorë në Evropë ranë me ndalimin e eksporteve të gazit rus në pothuajse të gjitha vendet evropiane. Javë pas pushtimit rus të Ukrainës në fillim të vitit 2022, Rusia ndërpreu furnizimin me Poloninë, Bullgarinë dhe Finlandën.

Më pas Gazprom filloi të reduktonte furnizimin përmes gazsjellësit Nord Stream në Gjermani në qershor 2022, duke pretenduar një paaftësi për të shërbyer mirëmbajtjen e turbinave me gaz jashtë Rusisë për shkak të sanksioneve perëndimore kundër Moskës për pushtimin e Ukrainës.

Gazprom tha në fillim të shtatorit se Nord Stream do të qëndronte i mbyllur derisa “të eliminohen defektet operacionale në pajisje”, përpara sabotimit në tubacionet Nord Stream në fund të shtatorit 2022, i cili mbylli përfundimisht të gjitha rrugët e gazit të gazit të Rusisë për në Gjermani.

Rusia tani dërgon gaz në Evropë përmes një rruge përmes Ukrainës dhe përmes Rrjedhës Turke.

“Qëllimi afatgjatë i Putinit për të përdorur furnizimin me gaz natyror si një mjet strategjik duket se ka dështuar,” shkruajnë strategët e SEB në shënimin sot.

Megjithatë, “Putini mund të ketë ende levë mbi furnizimin me gaz natyror të BE-së,” shtuan ata.

Sipas SEB, Putini mund të vendosë “të strategjizojë këtë levë që çon në tremujorin e katërt të 2023 dhe më tej”.

“Pasiguria e rëndësishme që rrjedh nga agresioni i shtuar i Rusisë ndaj Ukrainës duket se është anashkaluar në çmimin e gazit natyror në BE. Prandaj, që nga 31 gushti, ne besojmë se TTF ka hapësirë ​​potenciale për rritje në rritje”, shkruajnë analistët e bankës, duke iu referuar çmimit standard evropian të gazit në qendrën holandeze TTF.

BE-ja ka arritur tashmë disa muaj më parë objektivin e saj për të pasur 90% ruajtje të plotë të gazit deri më 1 nëntor 2023. Që nga 2 shtatori, vendet e depozitimit të gazit të BE-së ishin tashmë 93% plot, sipas të dhënave nga Gas Infrastructure Europe.

Por në rast të një dimri të ftohtë, Evropa mund të përballet me probleme me furnizimin me gaz, thonë analistët.

Zyrtarët gjermanë kanë paralajmëruar për muaj të tërë se ekonomia më e madhe e Evropës nuk është ende jashtë rrezikut për sa i përket furnizimit me gaz dhe se çmimet e gazit natyror mund të mbeten të larta të paktën deri në vitin 2027.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “OilPrice.com

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Përgjigjia e gabuar mund të falimentojë qeveritë

‘The Economist’: Si duhet të përballet Europa me krizën e energjisë?