MENU
klinika

Ja çfarë duhet të dini!

Menopauza e hershme, tre faktorët që kërcënojnë gratë!

24.09.2023 - 12:13

Dhimbja e kokës, depresioni dhe ngërçet janë tre faktorët që ndikojnë në periudhën e menopauzës, sipas një studimi të ri.
Sipas studimit, njerëzit me çrregullime premenstruale, ose PMD, si sindroma premenstruale kanë më shumë se dyfishin e rrezikut për të kaluar menopauzën herët.

“Ne kemi zbuluar se krahasuar me gratë pa PMD, ato me PMD kanë 2.67 herë më shumë rrezik për të pasur menopauzë të hershme,” tha autorja e studimit Yihui Yang.

Menopauza konsiderohet e hershme kur ndodh para moshës 45 vjeç, për 5 deri në 10% të grave shpjegon autorja e studimit. Menopauza e hershme është shqetësuese për shkak të shkurtimit të viteve të riprodhimit, por edhe për shkak të lidhjeve me shqetësime të tjera shëndetësore, shtoi ajo.

“Është e rëndësishme të identifikohen gratë në rrezik për menopauzë të hershme për shkak të lidhjes së saj me shëndetin më të dobët të zemrës, trurit dhe kockave,” tha Dr. Stephanie Faubion, e cila nuk ishte e përfshirë në studim.

Një studim i vitit 2010 zbuloi se gratë që përjetojnë menopauzë të hershme janë në një rrezik në rritje për vdekshmërinë e përgjithshme, duke përfshirë sëmundjet kardiovaskulare, osteoporozën dhe sëmundjet neurologjike. Sipas studimit, gratë me PMD kishin gjithashtu më shumë gjasa të kishin simptoma të rënda gjatë natës, citon CNN.

Si lidhen PMS dhe menopauza e hershme?

Studimi përfshiu të dhëna nga më shumë se 3,000 gra – 1,220 me çrregullime premenstruale (PMD) dhe 2,415 pa PMD që morën pjesë në Studimin e Shëndetit të Infermierëve II, i cili heton faktorët e rrezikut për sëmundjet kronike tek gratë.
Duke filluar nga viti 1991, gratë vetë-raportuan diagnozat e tyre PMD dhe iu përgjigjën një pyetësori për të konfirmuar simptomat, tha studimi. Studiuesit ndoqën pjesëmarrësit çdo dy vjet deri në vitin 2017 për të vlerësuar se kur gratë kaluan në menopauzë.

Është e rëndësishme të theksohet, duke qenë se ky është një studim vëzhgues se nuk mund të thuhet se të kesh çrregullime premenstruale shkakton menopauzë të hershme. Në vend të kësaj, rezultatet tregojnë se ka një korrelacion midis të dyjave, tha autori i studimit Dr. Donghao Lu.

Më pas, studiuesit duhet të zbulojnë pse të dy kushtet janë të lidhura dhe nëse ekziston një proces biologjik që i lidh ato, tha Faubion.

Çfarë duhet të bëni për PMS dhe menopauzën e hershme?

Hulumtimet si ky mund të ndihmojnë profesionistët e kujdesit shëndetësor të identifikojnë se kush mund të jetë në rrezik për menopauzë të hershme, tha autorja kryesore e studimit Dr. Elizabeth Bertone-Johnson.

Sindroma premenstruale është një gjendje që përfshin ndryshime mujore fizike dhe të humorit që çojnë në menstruacione. Simptomat mund të përfshijnë ankth, depresion, nervozizëm, pagjumësi, përqendrim të dobët, ndryshime të oreksit, lodhje, dhimbje, dhimbje koke, fryrje dhe dhimbje barku.