MENU
klinika

Nuk është vetëm pesha

Pse ju dhembin këmbët gjatë shtatzënisë?

28.09.2023 - 17:08

Shumë gra shtatzëna ankohen për dhimbje në këmbë gjatë kohës që janë në pritje. Dhimbja e këmbës mund të shkaktohet kryesisht nga shtimi i peshës dhe ndryshimet hormonale që ndodhin në trup. Duke kuptuar se si shtatzënia ndikon në shëndetin e këmbëve të një gruaje, një grua shtatzënë mund të ndërmarrë veprime për t’i mbajtur këmbët e saj sa më të shëndetshme dhe komode.

Për shkak se pesha e një gruaje ndryshon gjatë shtatzënisë, u bëhet më shumë presion si në trup ashtu edhe në këmbë. Ky ndryshim i peshës mund të shkaktojë dy probleme të mëdha të këmbës: mbipronim, i njohur gjithashtu si këmbët e sheshta, si dhe edemë, e cila është ënjtje e këmbëve.

Mbipronimi ndodh kur harku i këmbës rrafshohet, duke bërë që këmba të rrotullohet nga brenda kur individi është duke ecur dhe mund të përkeqësojë indet e fascisë shputore të vendosura përgjatë pjesës së poshtme të këmbëve. Nëse këto inde inflamohen, një grua shtatzënë mund të përjetojë dhimbje në thembrën e këmbës, si dhe dhimbje të forta në këmbë gjatë ecjes ose qëndrimit në këmbë. Ënjtja e këmbëve, ose edema, ndodh shpesh në fazat e mëvonshme të shtatzënisë. Shkaktohet nga qarkullimi i ngadaltë dhe mbajtja e ujit, dhe mund t’i kthejë këmbët një ngjyrë vjollce të lehtë.

Për të mbajtur këmbët në shëndet të mirë dhe për të parandaluar mbipronimin, gratë shtatzëna duhet të shmangin ecjen zbathur dhe të jenë të sigurta që mbajnë këpucë që ofrojnë mbështetje të mirë të harkut. Një pajisje e njohur si ortotike mund t’i shtohet këpucëve të zakonshme në mënyrë që të sigurojë mbështetje shtesë për këmbët gjatë shtatzënisë. Çdo nënë shtatzënë, këmbët e së cilës i dhembin duhet së pari të kontrollojë nëse këpucët që ajo ka veshur janë të vjetra, të konsumuara dhe nuk ofrojnë mbështetjen e duhur të nevojshme për shpërndarjen e peshës së trupit gjatë shtatzënisë.

Për të trajtuar edemën e këmbëve, një fillim i mirë është të vishni këpucë cilësore të cilat ofrojnë mbështetje dhe qarkullim të mirë. Mbani këmbët lart sa herë që të jetë e mundur duke përdorur një stol këmbësh kur jeni ulur. Qëndroni të hidratuar duke pirë shumë ujë për të parandaluar mbajtjen e ujit në këmbë. Çdo ënjtje që shfaqet vetëm në njërën këmbë duhet të ekzaminohet sa më shpejt të jetë e mundur nga një mjek.

Shëndeti i mirë i këmbës gjatë shtatzënisë mund t’i ndihmojë nënat e ardhshme të shmangin dhimbjet e këmbëve që çojnë në probleme të tjera shëndetësore. Masazhimi i këmbëve dhe ushtrimet e rregullta të buta si ecja ndihmon shëndetin e këmbëve duke kontribuar në qarkullimin e mirë. Këpucët mbështetëse janë gjithashtu një investim i mirë që do të mbështesë shëndetin e këmbëve gjatë shtatzënisë.