MENU
klinika

Analiza: Si të mbledhim?

Triliona dollarë për të luftuar krizën klimatike

26.09.2023 - 19:02

Petroshtetet si Arabia Saudite dhe Norvegjia kanë bërë fitime marramendëse nga nafta dhe gazi. Një taksë e thjeshtë mund të dërgojë para në vendet që kanë nevojë për të

Nga Gordon Brown

Pas një vere përmbytjesh, thatësirash dhe stuhish gjithnjë e më vdekjeprurëse, dy samite vjeshtore – G20 dhe Asambleja e Përgjithshme e OKB-së – kanë ardhur dhe kanë shkuar. Të dy nuk arritën të realizonin planin global të premtuar prej kohësh për të financuar zbutjen dhe përshtatjen e klimës. Por ndërsa liderët politikë lëshojnë komunikata pa dhëmbë dhe lehtësisht të harrueshme, një përparim i mundshëm po e vështron botën përballë. Më në fund mund t’i japë fund ciklit të premtimeve të thyera për jugun global dhe të shpëtojë samitin e ardhshëm, Cop28 në nëntor dhe dhjetor.

Vitin e kaluar, industria e naftës dhe gazit anembanë botës grumbulloi rreth 4 trilion dollarë, sipas kreut të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë. Kjo përfaqëson një nga rishpërndarjet më të mëdha të pasurisë nga të varfrit e botës te shtetet më të pasura të naftës. Çmimet rekord të energjisë që kanë prodhuar këto fitime të pafituara jo vetëm që kanë shkaktuar rritje dramatike të varfërisë dhe borxhit në jugun global, por gjithashtu kanë penguar dekada të tëra progresi në shtrirjen e energjisë në shtëpi, fshatra dhe qytete që më parë ishin pa energji elektrike.

Le ta vendosim këtë në perspektivë: 4 trilion dollarë është një shumë më e madhe se e gjithë ekonomia e Mbretërisë së Bashkuar dhe rreth 20 herë më shumë se të gjitha buxhetet e ndihmës ndërkombëtare në botë. Është 40 herë më shumë se objektivi i 100 miliardë dollarëve në vit për jugun global që ishte premtuar në vitin 2009 për vitin 2020, por nuk u arrit kurrë.

Të ardhurat e papritura u kanë dhënë eksportuesve të energjisë, përfshirë shtetet e Gjirit dhe Norvegjinë, rreth 1 trilion dollarë të ardhura vetëm nga shitjet e tyre të huaja, dhe dështimi për të ricikluar një pjesë të këtyre përfitimeve për vendet më të varfra të botës është një nga skandalet më të mëdha të kohës sonë.

Pikërisht kjo bonancë e stilit të lotarisë, e grumbulluar nga petrostatet, është sfondi i samitit të klimës Cop28 në Emiratet e Bashkuara Arabe. Samiti do të kryesohet nga Sulltan Al Jaber, kreu i Kompanisë Kombëtare të Naftës në Abu Dhabi, e cila është një nga përfituesit më të mëdhenj të fitimeve të papritura.

Ai u ka bërë thirrje vendeve më të pasura që të “më tregojnë paratë” për të përmbushur premtimet e financimit “të vonuara”. Por me konferencën në një rrugë drejt dështimit për shkak të mungesës së financave, është vendi i Al Jaber që tani ka përgjegjësinë dhe mundësinë për të qenë shtytësi i parë në ofrimin në jugun global.

Një taksë e papritur globale prej 25 miliardë dollarësh mbi fitimet e naftës dhe gazit, e paguar nga shtetet më të pasura të naftës, do të përbënte më pak se 1% të të ardhurave globale të naftës dhe gazit dhe vetëm 3% të të ardhurave nga eksporti të këtyre prodhuesve kryesorë. Secili prej shteteve më të pasura të naftës mund të përballojë lehtësisht të paguajë. Emiratet e Bashkuara Arabe kanë parë të ardhurat e saj nga eksporti të rriten nga 76 miliardë dollarë në 119 miliardë dollarë; ajo mund të përballojë të kontribuojë me 3 miliardë dollarë pa asnjë ndikim në çmimet e energjisë që paguajnë konsumatorët e saj vendas. Dhe nuk është vetëm: me të ardhurat e Katarit nga eksporti, kryesisht nga gazi, duke u rritur nga 53 miliardë dollarë në 86 miliardë dollarë, ai gjithashtu mund të përballojë lehtësisht 3 miliardë dollarë, ashtu si Kuvajti me të ardhurat e tij nga eksporti që rriten nga 63 miliardë dollarë në 98 miliardë dollarë.

Norvegjia ka përfituar edhe më shumë, të ardhurat e saj nga eksporti janë rritur në mënyrë dramatike në rreth 174 miliardë dollarë; mund të përballojë një taksë prej 5.2 miliardë dollarësh. Por kontribuuesi më i madh nga të gjithë duhet të jetë Arabia Saudite, e cila ka grumbulluar një fitim të papritur prej 120 miliardë dollarësh, pasi të ardhurat nga eksporti janë rritur në 311 miliardë dollarë. 10.35 miliardë dollarë që duhet t’i kërkohet të kontribuojë është më pak se sa shpenzon për blerjen e futbollit, boksit dhe golfit.

Taksa globale e të ardhurave të papritura prej 25 miliardë dollarësh mund të jetë gjithashtu shkas që emetuesit historikë dhe aktualë të kontribuojnë pjesën e tyre prej 1 trilion dollarësh në vit që tani kërkohen për të përmbushur nevojat e klimës dhe zhvillimit të jugut global.

Vendet me vlerësime kreditore të trefishtë AAA ose të dyfishta AA+ mund të ofrojnë garanci për bankat shumëpalëshe të zhvillimit, të cilat, në fuqinë e këtyre garancive, mund të marrin hua me kushte tërheqëse nga tregjet financiare. Nëse një pjesë e taksës globale të fatit të papritur përdoret si kolateral, Evropa dhe Amerika e Veriut mund të ofrojnë 25 miliardë dollarë garanci, të cilat mund të përdoren nga institucionet shumëpalëshe katër herë më shumë – duke krijuar kështu 100 miliardë dollarë burime që mund të financojnë daljen nga qymyri dhe të zgjerojnë energjinë diellore. dhe burime të tjera të rinovueshme në Afrikën Sub-Sahariane. Një ofertë edhe më ambicioze – 100 miliardë dollarë garanci – mund të krijojë 400 miliardë dollarë investime të reja në mënyrë që Afrika të mund të marrë më shumë se 3% e pakët e financimit të ofruar për klimën.

Sapo të shtojmë paratë e lëshuara nga Axhenda ambicioze e Bridgetown (e krijuar nga kryeministrja e Barbados, Mia Mottley) dhe plani Summers-Singh (i cili do të rifinanconte rrënjësisht bankat e zhvillimit shumëpalësh), fondet totale për zhvillimin e nisur nga fitimi i papritur global. taksa mund të arrijë në 1 trilion dollarë.

Dhe me fitimet e naftës dhe gazit që mbeten të larta jo si një aksident, por për shkak të një vendimi të qëllimshëm të Organizatës OPEC për të vazhduar kufizimin e prodhimit, nuk ka asnjë arsye pse taksa të mos paguhet në baza vjetore.

Vitin e ardhshëm është 80-vjetori i marrëveshjes së Bretton Woods të vitit 1944, kur një arkitekturë e re financiare ndërkombëtare u vendos për të menaxhuar sistemin ekonomik global. Me përjashtim të dukshëm të pagesës për paqeruajtjen e OKB-së, askush atëherë apo që atëherë nuk ka rënë dakord ndonjëherë se si do të ndahen kostot e financimit të të mirave publike globale.

Si rezultat, kanë kaluar 14 vjet pa u ofruar perëndimi 100 miliardë dollarë në vit të premtuara për zbutjen dhe përshtatjen, ose fondin e Humbjeve dhe Dëmtimit të rënë dakord një vit më parë. Tani ka dyshime nëse një para e veçantë prej 100 miliardë dollarësh ndërkombëtare, e njohur si të drejta speciale të tërheqjes, do të materializohet ndonjëherë plotësisht. Iniciativat që kalojnë raundin e lypjes në një kohë krize nuk janë zëvendësues për një sistem të barabartë të ndarjes së barrës, bazuar në emetimet historike dhe aktuale dhe në kapacitetin e vendeve për të paguar.

Dhe kështu, nëse samitet e ardhshme do të gëzojnë ndonjë kredibilitet në jugun global, bllokimi i financave duhet të thyhet. Një përparim në Cop28 do të na shmangë pa presion të fortë publik mbi vendin pritës për të prodhuar një plan. Për ta përshpejtuar këtë, presidenti i Brazilit Lula, kryesuesi i ri i G20, është personi i duhur për të thirrur një samit të përbashkët G20-Opec për të shtyrë ndryshimet. Më në fund, ne do t’u ofrojmë vendeve të shkatërruara nga kriza atë që ka munguar këtë verë dhe që mungon në përfundimet e samiteve të fundit: shpresën. Paratë janë atje – udhëheqësit botërorë duhet të kenë guximin t’i kërkojnë ato. Tani.

*Gordon Brown ishte kryeministër i Mbretërisë së Bashkuar nga 2007 deri në 2010. /The guardian

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Project Syndicate

10 vitet e ardhshme të Evropës

Editorial i "Financial Times"

Ekonomia e brishtë globale!

Nga Project Syndicate/ Kush rrezikon të goditet, nafta apo...?

Mashtrimi i rrezikut të klimës për sistemin financiar

Nga Bloomberg/ Çfarë po i pengon vendet e zonës së euros?

Evropa ka mbetur pas në garën e rimëkëmbjes


“Business Insider” shkrim për turizmin në Shqipëri

Vend i aventurave të paharrueshme!

Tregtarët vazhdojnë traditën e 'vjedhjes'

Nis shtrenjtimi i çmimeve me afrimin e festave

Analiza e DW: Po i mbarojnë edhe BE-së paratë?

KE parashikon të rrisë buxhetin. Gjermania kërkon që të kursehet