MENU
klinika

"Kërkon të ndjekë hapat e..."

Kush pritet mund të marrë drejtimin e Wagner

02.10.2023 - 08:33

Djali 25-vjeçar i Yevgeny Prigozhin, Pavel Prigozhin, ka bërë lëvizje për të marrë përsipër komandën e Grupit Wagner, sipas një think tank amerikan.

Ai është duke negociuar me gardën kombëtare ruse, Rosgvardia, për ribashkimin e organizatës mercenare në luftime në Ukrainë, tha Instituti për Studimin e Luftës, duke cituar një kanal të njohur Telegram të lidhur me grupin.

Masa do të sigurojë një lider alternativ për komandantin e Wagner, Andrey Troshev, i cili është nënshkruar me ministrinë e mbrojtjes dhe është përqafuar publikisht nga Vladimir Putin.

Ajo tregon se “disa personel të Wagner janë të interesuar të mblidhen rreth një alternative të lidhur me Prigozhin ndaj Kremlinit dhe Troshev të lidhur me Ministrinë e Mbrojtjes”, tha ISW.

“Është e paqartë se çfarë mendon Kremlini për marrëdhëniet midis elementëve të Wagner dhe qeverisë ruse,” tha ISW.

Rosgvardia është drejtpërdrejt në varësi të administratës presidenciale, gjë që e bën të rëndësishëm “përqafimin publik të Putinit të Troshev dhe nënshtrimin e elementëve Wagner ndaj Ministrisë së Mbrojtjes ruse”, shpjeguan analistët me bazë në SHBA.

“MM do të duhet të sigurojë pajisjet dhe furnizimet për një forcë të madhe, të rindërtuar nën Rosgvardia në çdo rast, pasi Rosgvardia nuk ka infrastrukturën logjistike për ta bërë këtë vetë.”

Megjithatë, ISW citoi një burim Wagner që raportonte se negociatat midis Pavel Prigozhin dhe gardës kombëtare përfshinin grupin paraushtarak që ruante emrin, simbolet, ideologjinë, komandantët dhe menaxhmentin e tij.