MENU
klinika

Studimi i ri

Botoksi, “kurë” kundër ankthit dhe depresionit?

20.11.2023 - 09:06

“Fanatikët” e botoksit mendojnë se kjo gjë i ndihmon ata me ankthin dhe depresionin. Shkencëtarët gjermanë mendojnë se kjo mund të ndihmojë edhe pacientët me çrregullim të personalitetit kufitar, të cilët shpesh vuajnë nga depresioni. Botox-i funksionon duke relaksuar muskujt e fytyrës për të zbutur vijat dhe rrudhat. Studiuesit pretendojnë se të njëjtat efekte, të cilat zgjasin për tre muaj, janë përgjegjëse për çdo përfitim të shëndetit mendor.

Personat që ngrijnë muskujt e ballit raportojnë se kanë më shumë humor pozitiv. Ekipi në Shkollën Mjekësore të Hanoverit tha se Botox-i ‘mund të ketë një rol’ në trajtimin e sëmundjeve mendore. Dr.Axel Wollmer, një psikiatër në Universitetin Semmelëeis dhe autor i vjetër i studimit, tha:

Organizata Botërore e Shëndetësisë vlerëson se numri i njerëzve që vuajnë nga depresioni është afërsisht 280 milionë. Trajtimet e krijuara si psikoterapia ose ilaçet kundër depresionit nuk funksionojnë mjaftueshëm për rreth një të tretën e pacientëve, kështu që ekziston nevoja për të zhvilluar opsione të reja trajtimi dhe këtu mund të kenë një rol injeksionet Botox.

Në kohët e sotme botoksi është përhapur gjerësisht dhe së fundmi FDA ka aprovuar ‘rivalin’ e këtij solucioni. Produkti quhet Daxxify, edhe pse shumë i referohen me emrin e firmës farmaceutike “Revance Therapeutics”. Ky produkt mund të ketë së shpejti një problem identiteti, derisa të fiksohet emri i tij, por sfida më e madhe mbetet konkurrimi në treg me botoksin.

Trajtimi kozmetik me këtë medikament heq përkohësisht rrudhat, nga ato të moderuarat, deri tek më të theksuarat. Ashtu si Botoksi, Daxxify është një neuromodulator që injektohet. Por produkti i Revance është i pari i bazuar në teknologjinë e shkëmbimit të peptideve. Diferencuesi kryesor për Daxxify është fuqia e tij qëndruese.

Ndërkaq, rrudhat në zonën e ballit nuk janë vetëm një shenjë e moshës, por ato mund të krijohen edhe nga lodhja apo ngarkesat e përditshme. Shpesh kur mendojmë për eleminimin e rrudhave, botoksi është fjala e parë që na vjen në mendje, por në këtë link do të gjeni disa metoda natyrale dhe efektive që do ju ndihmojnë për të pasur një lëkurë më të shëndetshme.