MENU
klinika

Shumë e rrallë...

Çfarë është sindroma e borës vizuale?

20.11.2023 - 08:51

Sindroma e borës vizuale është një çrregullim neurologjik i zbuluar së fundmi që mori emrin në 2013.

Karakterizohet nga pika që lëvizin në të gjithë fushën e shikimit. Këto pika i ngjajnë “rënies së borës”.

Studiuesit dinin shumë pak për sindromën vizuale të borës deri në fund të viteve 2010. Ende nuk është e qartë se sa e zakonshme është ose çfarë e shkakton. Studimet e imazhit të trurit kanë sugjeruar se mund të lidhet me probleme me një ose më shumë pjesë të trurit.

Disa studiues mendojnë se bora vizuale mund të kalojë pa u vënë re në shumë raste sepse truri e modifikon atë. Për disa njerëz, bora vizuale mund të jetë dobësuese dhe të ndikojë seriozisht në cilësinë e jetës së tyre.

Cilat janë simptomat e sindromës vizuale të borës?

Simptoma kryesore e sindromës vizuale të borës është bora vizuale, një “rënie” e vazhdueshme e pikave në të gjithë fushën vizuale.

Deri në 75% e njerëzve me sindromën vizuale të borës raportojnë gjithashtu të paktën tre nga simptomat e mëposhtme:

  • palinopsia, ose shikimi i një imazhi përsëritës të objekteve pasi ato janë zhdukur
  • ndjeshmëri ndaj dritës
  • shikimi i dëmtuar gjatë natës
  • fenomene entoptike të zgjeruara, ose ndryshime vizuale që vijnë nga brenda syrit

Fenomeni entoptik i fushës blu, duke parë linja të mprehta kur shikon në zona blu të ndezura si qielli

Çfarë e shkakton sindromën vizuale të borës?

Shkaku i sindromës vizuale të borës është ende i panjohur. Ekspertët mendojnë se mund të jetë një çrregullim neurologjik i qendrës së përpunimit vizual të trurit.

Në veçanti, mosfunksionimi dhe aktiviteti i tepërt i neuroneve në dy pjesë të trurit mund të luajnë një rol:

  • korteksi parësor vizual, i cili përpunon informacionin vizual
  • gyrus gjuhësor, i cili luan një rol në redaktimin e informacionit vizual që truri të interpretojë

Zona e saktë e përfshirjes së trurit mund të ndryshojë pak midis njerëzve. Kjo gjithashtu mund të shpjegojë pse njerëzit përjetojnë simptoma të ndryshme.

Në studimet e hershme, hetuesit zbuluan se njerëzit me sindromën vizuale të borës në përgjithësi kishin rezultate tipike në testet e syve. Njerëzit janë zakonisht të rinj kur zhvillojnë sindromën vizuale të borës. Shpesh duket se zhvillohet në fëmijëri.

Cili është trajtimi i sindromës vizuale të borës?

Asnjë trajtim aktual nuk është dëshmuar efektiv për trajtimin e sindromës së borës vizuale. Studiuesit po vazhdojnë të hetojnë opsionet e mundshme.

Provat aktuale sugjerojnë se medikamentet që parandalojnë migrenën, të tilla si antidepresantët ose ilaçet kundër dhimbjes, nuk përmirësojnë ose përkeqësojnë vazhdimisht gjendjen.

Alkooli mund të përkeqësojnë simptomat, të paktën përkohësisht.

Stimulimi magnetik transkranial (TMS) është nën hetim si një trajtim i mundshëm. Disa kërkime, sugjerojnë se mund të jetë i dobishëm, por nevojiten studime më të mëdha për të eksploruar plotësisht përdorimin e tij. TMS përdor fusha magnetike për të stimuluar neuronet në tru.

Ka interes për përdorimin e lenteve të ngjyrosura për të përmirësuar simptomat e sindromës së borës vizuale.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN