MENU
klinika

Analiza

Si krahasohen pagat mesatare në të gjithë Europën?

20.11.2023 - 20:29

Rregulloret e BE-së për punonjësit janë përgjithësisht mjaft të forta me një theks në kushtet individuale të punës dhe të drejtat e punës, duke përfshirë të drejtën për informacion, ligjet antidiskriminuese dhe sigurinë e punës. Megjithatë, kur bëhet fjalë për pagat në vendet anëtare të BE-së, ka ende ndryshime të konsiderueshme, në varësi të një sërë faktorësh, si ligjet, kërkesa, inflacioni dhe më shumë.

Sipas Statista, në vitin 2022, pagat mesatare vjetore varionin nga 73,642 € në Islandë, deri në 24,067 € në Greqi. Vendet më të paguara në vitin 2022 ishin Islanda (73,642 €), Luksemburgu (72,529 €), Zvicra (67,605 €), Belgjika (63,758 €) dhe Danimarka (59,405 €), ndërsa paguesit më të ulët ishin Greqia (24,067 €), Sllovakia. 24,337 €), Hungaria (26,376 €), Portugalia (29,540 €) dhe Republika Çeke (30,967 €).

Sipas Eurostat, kostoja mesatare e punës për orë në BE ishte 30.5 €. Pagat mesatare vjetore për punëtorët beqarë pa fëmijë ishin 26,136€. Çiftet e punës me dy fëmijë kanë një mesatare prej 55,573 € në vit. Hendeku i parregulluar i pagave gjinore ishte 12.7% në vitin 2021, ku hendeku më i madh është parë në Estoni, me 20.5% dhe hendeku më i vogël është në Luksemburg me -0.2%. Megjithatë, sipas Komisionit Europian, hendeku i pagave u rrit me 13% në 2023.

Ekonomia e përgjithshme e Greqisë dhe tregu i punës ende po luftojnë për t’u rikuperuar nga kriza e borxhit sovran, duke bërë që pagat mesatare dhe pagat minimale të jenë shumë më të ulëta se pjesa tjetër e Evropës. Një sërë masash më të rrepta të tregut të punës janë zbatuar gjithashtu kohët e fundit, të tilla si nxitjet për të punësuar studentë të rinj, të sapodiplomuar, të cilët mund të paguhen më pak.

Në mënyrë të ngjashme, Sllovakia gjithashtu lufton me produktivitetin e ulët të punës dhe pasojat e një regjimi sovjetik të shembur, duke mbajtur pagat të ndrydhura. Portugalia u përball gjithashtu me produktivitet të ulët, si dhe një tendencë në rritje për të punësuar punëtorë sezonalë afatshkurtër, për të forcuar sektorin e turizmit të vendit. Pagat më të ulëta kanë bërë gjithashtu një rrugë të gjatë në çmimin e një numri njerëzish nga sektori në zhvillim i pasurive të paluajtshme.

Një recesion teknik në Hungari mund të ketë kontribuar në uljen e pagave kohët e fundit, pasi më pak kompani ishin në gjendje të përballonin kostot e punës. Megjithatë, historikisht, kostoja e ulët e jetesës së Hungarisë mund të ketë qenë një faktor kyç në lëvizjet e dobëta të pagave, megjithëse kjo mund të ndryshojë ngadalë tani që vendi përballet me inflacion më të lartë.

Nga ana tjetër, Republika Çeke u përball me një problem më kulturor ku shumica e punonjësve hezitonin të negocionin për paga më të larta. Si rezultat, edhe sindikatat dhe sindikatat janë më të dobëta se sa duhet dhe nuk janë në gjendje të bëjnë shumë për të çuar më tej axhendat e punonjësve.

Në vitin 2020, Komisioni Europian shpalli një strategji për të tentuar të kapërcejë këtë hendek deri në vitin 2025. Kjo u pasua nga komisioni që lançoi Direktivën e Transparencës së Pagave në qershor 2023, me një fond prej 6.1 milionë euro për të ndihmuar në zbatimin e të njëjtës. Kjo e bëri më të lehtë për punonjësit që të njohin diskriminimin e pagave. Ai funksionoi gjithashtu si një udhëzues për punëdhënësit.

Zakonisht sektorët më të paguar në Evropë janë financat, sigurimet, energjia elektrike, minierat, teknologjia e informacionit, shitja me pakicë dhe arsimi. Në anën tjetër të spektrit, sektorët me pagesë më të ulët priren të jenë mbështetja administrative, mikpritja dhe ndërtimi.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Këto shtete janë ende të "brishta"

Ekonomia po ecën mirë! A do të zgjasë dhe shumë!?

Kostoja e jetesës mbetet ende e lartë

Inflacioni në Europë ngadalësohet sërish