MENU
klinika

Analiza

Inteligjenca artificiale po ndryshon ekonominë globale

17.01.2024 - 10:01

Me inteligjencën artificiale, ne jemi në prag të një revolucioni teknologjik që mund të katalizojë produktivitetin dhe rritjen dhe të rrisë të ardhurat në mbarë botën. Megjithatë, inteligjenca artificiale mund të zëvendësojë vendet e punës dhe të thellojë pabarazinë.

Rezultati përfundimtar vështirë se mund të parashikohet. Megjithatë, mund të themi me njëfarë besimi se nevojiten një sërë politikash për të shfrytëzuar në mënyrë të sigurt potencialin e madh të inteligjencës artificiale për të mirën e njerëzimit.

Në një analizë përfundimtare, stafi i FMN-së shqyrton ndikimin e mundshëm të inteligjencës artificiale në tregun global të punës.

Pothuajse 40% e punësimit global është në rrezik për shkak të inteligjencës artificiale.

Historikisht, automatizimi dhe teknologjia e informacionit kanë prirje të ndikojnë në detyrat e përditshme, por një nga gjërat që e bën inteligjencën artificiale të veçantë është aftësia e tij për të ndikuar në punë me aftësi të mëdha.

Në ekonomitë e zhvilluara janë në rrezik 6 nga 10 vende pune. Nga këto, gjysma mund të përfitojnë nga inkorporimi i inteligjencës artificiale, duke rritur produktivitetin.

Për gjysmën tjetër, aplikacionet mund të trajtojnë detyrat bazë të kryera aktualisht nga njerëzit. Kjo do të reduktonte kërkesën për punë, pagat dhe punësimin, dhe në rastet më ekstreme disa nga këto punë mund të zhduken.

Në të kundërt, në tregjet në zhvillim dhe vendet me të ardhura të ulëta ekspozimi ndaj inteligjencës artificiale pritet të jetë përkatësisht 40% dhe 26%.

Shumë prej këtyre vendeve u mungon infrastruktura ose fuqia punëtore e aftë për të shfrytëzuar përfitimet e saj, duke rritur rrezikun që teknologjia të përkeqësojë gradualisht pabarazitë.

Për më tepër, inteligjenca artificiale mund të ndikojë në pabarazinë e të ardhurave dhe pasurisë brenda vendeve.

Hulumtimi i FMN-së tregon se inteligjenca artificiale mund të ndihmojë punëtorët me më pak përvojë të përmirësojnë produktivitetin e tyre më shpejt, ndërsa më të moshuarit do të luftojnë për t’u përshtatur.

Për të ndihmuar vendet që të ndërmarrin politikat e duhura, FMN-ja ka zhvilluar një Indeks së AI dhe ka vlerësuar 125 vende.

Bazuar në gjetjet, ekonomitë më të pasura priren të jenë më mira të pajisura se vendet me të ardhura të ulëta, megjithëse ka një ndryshim të konsiderueshëm midis vendeve.

Hapat që po ndiqen për realizimin

Këtë vit pritet “5G” në Shqipëri

"Të gjithë presin fushatën e rivlerësimit me 3 për qind"

Bllokohet shitblerja e pronave, si e shpjegojnë agjentët imobiliarë

“Thjeshtimi i kritereve prodhon të paaftë“

Bursë për studentët me pesa, pse ekspertët janë kundër

Jugu me çmime të ‘kripura’

Pushuesit zgjedhin veriun për plazhet e lira