MENU
klinika

Çmimet europiane të gazit natyror në rënie

Analiza: A ka përfunduar totalisht kriza energjetike?

20.02.2024 - 18:35

Kjo tendencë rënëse pasqyron një prirje më të gjerë të ndikuar nga një përzierje faktorësh klimatikë dhe ekonomikë, duke përfshirë temperaturat më të ngrohta se mesatarja në të gjithë hemisferën veriore dhe një rënie të dukshme të kërkesës industriale dhe të brendshme për gaz natyror. Një dimër i butë, veçanërisht në Francë dhe Gjermani, të cilat po përjetojnë përkatësisht dimrin e tretë dhe të katërt më të ngrohtë në 34 vjet, ka kontribuar në uljen e kërkesës për ngrohje.

Nivelet europiane të depozitimit të gazit natyror janë aktualisht në nivelet më të larta sezonale të pesë viteve, me rezervat e gazit të BE-së në 65.9%, Gjermaninë në 71.56%, Italinë në 60.3% dhe Francën në 51.3%, sipas të dhënave nga Gas Infrastructure Europe’ (GIE )s Inventari i Agregatit të Magazinimit të Gazit (AGSI). Një rënie globale në aktivitetet prodhuese që nga viti 2022 ka ndikuar ndjeshëm në kërkesën industriale për gaz, veçanërisht në Europë.

Një tjetër faktor kyç në rënien e fundit të mprehtë të çmimeve evropiane të gazit natyror ka qenë performanca e fortë e burimeve të rinovueshme të energjisë dhe prodhimi i energjisë bërthamore. Pas disa viteve me performancë të dobët në 2021 dhe 2022, energjia e erës dhe diellit kanë treguar përmirësime të ndjeshme në vitin 2023 dhe energjia hidroelektrike po performon afër niveleve më të larta sezonale pesëvjeçare. Për më tepër, prodhimi i energjisë bërthamore ka pasur një prodhim më të mirë në gjysmën e dytë të 2023, duke vazhduar në 2024.

Francisco Blanch, Strateg i Mallrave në Bank of AmericaGlobal Research, në një shënim të ndarë javën e kaluar, parashikoi një gjasë më të madhe që çmimet e gazit natyror TTF të priren në rënie në pranverë, veçanërisht nëse ekonomia globale mbetet e ngadaltë, duke çuar potencialisht në një rishikim të niveleve më të ulëta të verës 2023. apo edhe nivele më të ulëta. Rritjet e fundit në pozicionimin e investitorëve mund të ndryshohen, veçanërisht nëse moti më i ngrohtë shkakton një likuidim të pozicioneve të gjata, duke çuar më tej çmimet e TTF në rënie.

Megjithatë, Blanch theksoi gjithashtu disa rreziqe që mund të çojnë në një rritje befasuese të çmimeve të gazit natyror. Një rigjallërim në aktivitetin e prodhimit ka të ngjarë të çojë në rritjen e kërkesës globale për gaz industrial, ndërsa ndërprerjet në rajonin e Detit të Kuq mund t’i japin Europës një nxitje të konsiderueshme. Për më tepër, kërkesat rregullatore të miratimit për terminalet GNL paraqesin një rrezik të konsiderueshëm të vonesave në kapacitetin e planifikuar për vitin 2024, duke kufizuar potencialisht rritjen e furnizimit global në gjysmën e dytë të 2024 dhe më tej.

Analistët e mallrave të Goldman Sachs, Samantha Dart dhe Daniel Moreno kohët e fundit ulën parashikimin e tyre të çmimit të gazit natyror TTF nga 41 €/MWh në 31 €/MWh, duke sugjeruar se mbifurnizimi global i gazit që pritet gjatë kësaj periudhe mund të jetë aq i rëndësishëm sa Europa mund të ketë nevojë të ofrojë stimuj. për të reduktuar furnizimin dhe për të parandaluar bllokimin e magazinimit verën e ardhshme.

Pavarësisht nga nivelet komode të ruajtjes në fund të dimrit, megjithatë, ata argumentojnë se Europa nuk e ka zgjidhur ende krizën e saj energjetike. Ata besojnë se duhet të kalojë një dimër tjetër përpara se të zvogëlohet rreziku i rritjeve ekstreme të çmimit të gazit. Deficiti strukturor i gazit natyror europian nuk është adresuar plotësisht, pasi rritja e furnizimit me LNG nuk ka kompensuar plotësisht importet e humbura ruse. Rrjedhimisht, çmimet evropiane të gazit mbeten të ndjeshme ndaj ndërprerjeve të furnizimit ose rritjes së kërkesës, veçanërisht gjatë dimrit.

Duke filluar nga viti 2025, do të ketë një rritje të dukshme të furnizimit global të LNG, duke çuar në një situatë të mbifurnizimit në treg dhe më pas duke ulur çmimet evropiane të gazit dhe GNL-së, veçanërisht gjatë 2026-2028.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Çmime, që bota nuk mund t'i përballojë!"

“NOPEC” mund t’i dërgojë çmimet e naftës në 300 dollarë