MENU
klinika

Tre shtete në “rrethin e kuq” rus

Baltiku është i vetëdijshëm për fatin e tij “të zi”…

29.02.2024 - 09:00

Me ish-presidentin Donald Trump që inkurajon Rusinë të sulmojë territorin e NATO-s dhe mbështetjen e SHBA-së për flamurin e Ukrainës, disa nga vendet që kufizojnë Rusinë po kërkojnë mënyra për të forcuar mbrojtjen e tyre, duke marrë parasysh minat tokësore dhe teknologjitë e tjera nga luftërat e lashta në një përpjekje për “të zbutur” një sulm nga Kremlini. Dy vjet pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia, vende të tilla si shtetet baltike dhe Finlanda paralajmërojnë se një kërcënim për territorin e tyre mund të jetë pak në horizont, me disa agjenci të inteligjencës që thonë se Kremlini mund të bëjë një përpjekje të tillë brenda një dekade. Tani ata po marrin mësime nga linjat e forta të mbrojtjes së armikut të tyre në Ukrainë, duke vënë në dukje se sistemi rus i fushave të minuara, telit të koncertinës dhe llogoreve e bënë të pamundur përparimin e forcave të Kievit verën e kaluar.Shtetet evropiane ende po kërkojnë avionë luftarakë F-35 dhe armë të epokës hapësinore, por interesi i rinovuar dhe investimi në taktikat shekullore është shembulli më i fundit se si lufta e Rusisë në Ukrainë po përmbys supozimet e kahershme se si të mbrohet territori i NATO-s, me një fokus të ringjallur në ndalimin e tankeve dhe artilerisë së lëvizshme. Dhe megjithëse politikëbërësit thonë se janë ende të sigurt se NATO do t’i dalë në mbrojtje, ata shtojnë se retorika e Trump e bën më të rëndësishme se kurrë që të jenë në gjendje të mbajnë veten për aq kohë sa të munden.

Baltiku në “rrethin e kuq” rus, tre shtetet europiane

Dilema e Baltikut

Askund zgjedhjet nuk kanë qenë më të qarta se sa në diskutimin për minat tokësore, pasi ushtarakët peshojnë aftësinë e tyre me kosto të ulët për të ngadalësuar tanket dhe për të blerë kohë për shpëtimtarët e NATO-s kundrejt rrezikut për brezat e ardhshëm të qytetarëve të tyre. Minat tokësore vijnë në shumë forma, por varianti më i lirë dhe më i thjeshtë kundër personelit, pasi të vendoset, mund të përbëjë një rrezik dekada pas përfundimit të një konflikti. Minat dhe mbetjet e tjera shpërthyese të luftës vranë ose plagosën të paktën 12 civilë në ditë në mbarë botën në vitin 2022, shumë prej tyre fëmijë, sipas Monitorit të Minave Tokësore dhe Municioneve Gërmuese. Politikëbërësit në tre vendet baltike: Lituania, Letonia dhe Estonia kanë pasur biseda javët e fundit nëse duhet të tërhiqen nga konventa ndërkombëtare që ndalon minat kundër personelit. Tani për tani, secili ka zgjedhur kundër tij. Është një zhvillim i mrekullueshëm në kombet, pyjet dhe fushat e të cilave ende ndonjëherë shkarkojnë predha dhe municione të pashpërthyera nga luftimet e rënda gjatë Luftës së Parë Botërore dhe Luftës së Dytë Botërore.

The Baltics and the possibility of a Russian invasion – NAOC

Tërheqja nga Konventa

Traktati u lejon vendeve të përdorin mina antitank, të cilat konsiderohen më të sigurta për civilët, sepse kërkojnë presion shumë më të madh në rënie për t’u shpërthyer sesa ai i shkaktuar nga një njeri që ecën mbi to. Traktati gjithashtu lejon përdorimin e minave më të vogla me telekomandë që mund të vrasin ushtarë individualë, për sa kohë që ato janë të afta të operohen nga dikush që mund të bëjë dallimin midis objektivave ushtarake dhe civile. Këto lloj minash janë shumë më të shtrenjta se minat e modës së vjetër kundër personelit, të cilat si pjesë e doktrinës ushtarake konvencionale janë të shpërndara rreth një mine antitank për ta bërë ngarkesën më të madhe më të vështirë për t’u çaktivizuar. As Shtetet e Bashkuara dhe as Rusia nuk janë palë në traktatin e minave kundër personelit, i cili është nënshkruar nga 133 vende, megjithëse administrata e Biden ka njoftuar se planifikon t’u përmbahet rregullave të saj, përveç në Korenë e Jugut.Minat kundër personelit janë “të vështira për t’u menaxhuar”, tha Kusti Salm, sekretari i përhershëm i Ministrisë së Mbrojtjes të Estonisë.Me një kufi të fortifikuar, Rusia do të kërkonte “shumë më shumë burime, shumë më shumë fuqi zjarri” për një sulm, tha Salm. Nevoja e Kremlinit për të grumbulluar këto forca shtesë, vuri në dukje ai, do t’u jepte vendeve të NATO-s paralajmërimin më herët për një sulm të afërt, duke u dhënë atyre më shumë kohë për t’u përgatitur.