MENU
klinika

Habit studimi!

Konsumimi i kivit përmirëson humorin!

31.05.2024 - 18:07

Një dietë e shëndetshme shkon paralelisht me cilësinë e lartë të jetës, por studiuesit ende po mësojnë më shumë për lidhjen midis ushqimit dhe shëndetit mendor. Për të eksploruar më tej këtë temë, një studim i fundit i botuar në British Journal of Nutrition u thellua në efektet e konsumimit të kivit dhe vitaminës C në humor dhe shpejtësinë me të cilën pjesëmarrësit përjetuan përmirësime.

Studimi zbuloi se konsumimi i kivit përmirësoi gjendjen shpirtërore pas katër ditësh, me ndikimin në vitalitet dhe humor të ishte pak më i fortë në krahasim me ata pjesëmarrës që morën suplemente të vitaminës C. Kjo nënvizon rëndësinë e vitaminës C për shëndetin mendor dhe sugjeron që marrja e kësaj lëndë ushqyese nga burime të plota ushqimore mund të jetë metoda më efektive.

Kivi është një nga frutat e shumtë që ofron disa përfitime shëndetësore. Përveç përmbajtjes së fibrave, kaliumit dhe vitaminës E, ajo ka nivele relativisht të larta të vitaminës C. Vitamina C është një lëndë ushqyese thelbësore për funksionimin e sistemit imunitar dhe shërimin e plagëve. Studimet e mëparshme sugjerojnë se suplementet e vitaminës C dhe frutat e pasura me vitaminë C mund të ndihmojnë në përmirësimin e humorit.

Për studimin aktual, studiuesit supozuan se vitamina C mund të ndikojë në humorin dhe funksionin e shëndetshëm të trurit. Ata ishin kuriozë se si marrja e frutave mund të ndikojë në shëndetin mendor për njëfarë kohe.