MENU
klinika

“Besoj në lirinë e shprehjes së mendimit”

Presidentja e RMV-së: S’e kam shkelur marrëveshjen e Prespës

28.05.2024 - 10:29

Pas debateve të shumta që shkaktoi gjatë ceremonisë së betimit pas zgjedhjes së saj si presidente në Maqedoninë e Veriut, duke përdorur emrin “Maqedoni”, Gordana Siljanovska-Davkova është shprehur se në asnjë moment nuk e ka shkelur Marrëveshjen e Prespës. Ajo ritheksoi se e respekton Marrëveshjen e Prespës dhe se në asnjë moment nuk ka deklaruar se është kundër saj apo se ka për qëllim ta shpërbëjë atë.

“E kam respektuar Marrëveshjen e Prespës dhe e respektoj tani. Unë e firmosa deklaratën me emrin aktual, emër nga Marrëveshja e Prespës”, ka thënë ajo.

Ndonëse shtoi se më herët ajo e ka kritikuar këtë marrëveshje pasi sipas saj nuk përputhet me Kartën e Kombeve të Bashkuara, por për aq kohë sa është zyrtare, reale nga ana e saj do ta respektojë.

“Megjithatë, unë besoj gjithashtu në lirinë e shprehjes së mendimit, lirinë e vetëidentifikimit dhe lirinë e vetëvendosjes, të cilat nuk mund të jenë vetëm kolektive dhe t’u referohen kombeve, por mund të jenë edhe individuale. Pra, për mua, liria e mendimit si pjesë e Deklaratës Universale të Lirive dhe të Drejtave, si pjesë e Konventës për Mbrojtjen e Lirive dhe të Drejtave, si pjesë e Konventës së BE-së për të Drejtat Themelore, i lejon njerëzit të shprehin veten dhe unë nuk shikoj se këtu e kam shkelur Marrëveshjen e Prespës. Unë as nuk e grisja deklaratën, as nuk thashë që nuk do ta respektoj Kushtetutën, as nuk thashë se do ta shpërbëj Marrëveshjen e Prespës. Një gjë është se unë e kam kritikuar Marrëveshjen e Prespës, për shkak të procesit të miratimit të saj, për shkak të mospërputhjes së saj me Kartën e Kombeve të Bashkuara. Por është fakt juridik, është realitet dhe do ta respektoj”, tha G. Silianovska.

“Të bëhet një traktat i paqes Kosovë - Serbi”

Sinjalet për sulme në Veri, ministri Maqendonci ngre alarmin

"Të shqetësuar për përdorimin e termit “maqedonas verior”!"

Censi/ Reagon ashpër Shkupi: Të dhënat për minoritetin etnik s’janë të sakta!

“Nuk ka minoritet bullgar, të ribëhet regjistrimi“

Maqedonasit, kundër censit në Shqipëri