MENU
klinika

E vërteta tronditëse pas ‘rregullit të 5 sekondave’

Çfarë ndodh kur ushqimi bie në dysheme

17.06.2024 - 14:06

Disa besojnë se ushqimi që bie në dysheme për një periudhë të shkurtër kohe mbledh më pak baktere sesa ushqimi që mbetet atje për një periudhë më të gjatë kohore.

Kjo njihet ndryshe si rregulli i artë i pesë sekondave dhe shumë prej nesh e kanë zbatuar, aq më tepër nëse bëhet fjalë për një ushqim që e shijojmë shumë.

Megjithatë, studimet kanë treguar se bakteret mund të ngjiten në ushqimin tuaj pothuajse menjëherë. Kjo do të thotë që edhe ndjekja e rregullit të pesë sekondave mund të mos jetë e mjaftueshme për të mbajtur ushqimin tuaj të sigurt.


Ndonëse është joshëse të kurseni një kafshatë të shijshme që e keni marrë shpejt nga dyshemeja, është më e sigurt të bëni kujdes dhe ta hidhni atë, veçanërisht nëse është ulur në një sipërfaqe publike ose është prekur nga një mizë.