MENU
klinika

Ja çfarë thonë ekspertët

E vërteta për lidhjen mes kovidit dhe kancerit

21.06.2024 - 09:10

Katër vjet pas pandemisë, koronavirusi dhe infeksioni COVID pothuajse janë zhdukur nga përditshmëria jonë falë vaksinave dhe ilaçeve antivirale, por në komunitetin shkencor, koronavirusi ruan pozicionin e tij të fortë.

Efekti i tij në shëndetin e popullatës është nën mikroskopin e ekspertëve dhe në epokën pas pandemisë, duke shkaktuar pyetje, shqetësime dhe shqetësime. Shkencëtarët po studiojnë vazhdimisht lidhjen epidemiologjike të infeksionit SARS-CoV-2 dhe COVID me sëmundje të tjera dhe po kryejnë studime për të vërtetuar këtë lidhje – nëse dhe ku është identifikuar.

Kanceri është një nga sëmundjet që që në fillim, që nga shpërthimi i pandemisë, pushtoi ekspertët. Njohja e ndikimit të COVID në pacientët me kancer ka qenë një kërkesë për këtë grup popullsie shumë të cenueshme, e lidhur drejtpërdrejt me vendimmarrjen dhe formulimin e udhëzimeve mjekësore.

Një publikim i fundit i gazetës amerikane “Washington Post” solli në plan të parë marrëdhënien midis koronavirusit dhe kancerit, por nga një kënd tjetër: bazuar në vëzhgimet individuale të onkologëve, u ngrit pyetja – dhe sugjerimi për kërkime të mëtejshme – nëse koronavirusi shkakton kanceri dhe mund të jetë përgjegjës për rritjen e rasteve në SHBA.

“Në të vërtetë, sipas të dhënave të fundit nga Shoqata Amerikane e Kancerit, viti 2024 është viti i parë në të cilin SHBA pret më shumë se 2 milionë raste të reja të kancerit, edhe pse raportohen norma më të ulëta të vdekjeve se në të kaluarën”, thotë ai, duke folur. te “SUBJEKT” .

Shkaqet

Në pyetjen se ku mund t’i atribuohet kjo rritje, profesori është i qartë: “Ashtu si në vendet e tjera perëndimore, kjo tendencë ndikohet kryesisht nga plakja, ndërkohë që ka një rritje të diagnozave për 6 nga 10 më të zakonshmet. kanceret: gjiri , prostata, endometriumi, pankreasi, veshka dhe melanoma . Arsyet kryesore për rritjen e incidencës së kancerit janë gjithashtu vitet e pirjes së duhanit dhe pesha e tepërt trupore.

Është vënë re, megjithatë, siç thotë ai, se disa lloje të kancerit nuk janë në rritje në incidencën e përgjithshme, por nëngrupe të veçanta të tyre janë në rritje, përkatësisht kanceri i zorrës së trashë tek njerëzit nën moshën 50 vjeç, kanceri i mëlçisë tek gratë , kanceri i gojës . Kanceri i qafës së mitrës i lidhur me HPV-në tek gratë e moshës 30 deri në 44 vjeç. “Për dy kanceret e fundit një arsye kryesore për rritjen mund të jetë mungesa e ekzaminimit apo vaksinimit për HPV. Shkaku i rritjes së kancerit të zorrës së trashë tek të rinjtë mbetet i paqartë, por ka të ngjarë të reflektojë ndryshimet e stilit të jetesës duke filluar me brezat e lindur rreth vitit 1970. Faktorë të tjerë mund të jenë ndotja e mjedisit ose predispozicioni gjenetik dhe familjar.” thotë zonja Psaltopoulou.

Informacione të ngjashme fatkeqësisht nuk disponohen në vendin tonë. “Meqenëse në Greqi Regjistri Kombëtar i Sëmundjeve Neoplazike nuk është zbatuar ende plotësisht, në komunitetin shkencor vendas flasim vetëm me vëzhgime dhe vlerësime, jo me të dhëna”, thekson presidenti i Shoqatës së Patologëve Onkologjikë të Greqisë (EOPE). , Drejtoreshë e Klinikës së Parë Onkologjike të Spitalit Metropolitan, Zenia Saridaki.

Ajo që me siguri mund të parashtrohet në debatin për korrelacionin mes pandemisë së koronavirusit dhe kancerit , sipas zonjës Saridakis, është se “gjatë pandemisë, testet depistuese, testet përcjellëse, trajtimet e pacientëve onkologjikë, seancat e terapisë rrezatuese, por edhe operacionet onkologjike humbën ose u vonuan. Me fjalë të tjera, diagnoza të reja dhe përsëritje humbën, në mbarë botën, por edhe në Greqi, siç pasqyrohet nga sondazhet e Federatës Helenike të Kancerit. Në fund të vitit 2020 dhe në pjesën më të madhe të vitit 2021 kishim rritje të diagnozave, shpesh në një fazë më të avancuar, si dhe rritje të vdekjeve për shkak të largimit nga sistemi shëndetësor”.

Gjithashtu, gjatë pandemisë pamë parandalimin parësor “zakonet e mira të shëndetshme” si ushqimi i duhur, ushtrimet, mbajtja e një peshe të shëndetshme trupore, ndalimi i duhanit dhe alkoolit, gjumi i mirë, vaksinimi, të cilat mbajnë në zbehje shumë sëmundje, përfshirë kancerin.

Gjatë së njëjtës periudhë, megjithatë, është shënuar një gjetje pozitive. Për shkak të testeve imazherike, veçanërisht rrezeve X të gjoksit, që pacientët iu nënshtruan pas kontraktimit të COVID, mjekët ishin në gjendje të diagnostikonin rastet e kancerit të mushkërive në një fazë veçanërisht të hershme. “U zbuluan raste të kancerit që nuk do të zbuloheshin nëse nuk do të ishte direktiva për të rikontrolluar mushkëritë dhe sistemin e frymëmarrjes pas koronavirusit”, thotë zonja Saridakis.

Viruset e dyshuara

Mundësia që vetë mekanizmat biologjikë të SARS-CoV-2 të kenë pasur një rol në shfaqjen e kancerit është formuluar nga një pjesë e shkencëtarëve amerikanë. “Nuk ka asnjë etiologji të provuar dhe asnjë tregues në nivelin e kërkimit që kanceri është i lidhur me infeksionin me koronavirus, infeksionin COVID apo vaksinimin”, thotë presidenti i EOPE-së pa mëdyshje.

“Shkencëtarët e dinë se disa viruse mund të shkaktojnë kancerogjenezë”, shton zonja Saridaki. “Ne e dimë se 15%-20% e të gjithë kancereve në mbarë botën e kanë origjinën nga agjentët infektivë si virusi HPV (shkakton shumë lloje kanceri, kryesisht kanceri i qafës së mitrës), virusi Epstein-Barr (i lidhur me neoplazitë hematologjike) dhe hepatiti B ( mund të shkaktojë kancer të mëlçisë).

Koronaviruset nuk qëndrojnë në organizëm, siç është karakteristikë e viruseve të lartpërmendura, por pastrohen, largohen. Nuk ka të dhëna për të mbështetur ndonjë lidhje të koronavirusit me kancerogjenezën,” vëren ajo. Shkencëtarët gjithashtu hedhin poshtë teoritë që lidhin rastet e kancerit me vaksinat. Në fakt, një studim nga EOPE tregoi se vaksinat dhe ilaçi antiviral Paxlovid kishin një ndikim pozitiv vetëm në trajtimin e infeksionit COVID në pacientët grekë të onkologjisë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Mos dëgjoni politikë-qenërit. Enverizmi ende frymon..."

Apeli i profesor Tritan Kalos për vaksinën kineze. Si shqiptar, si mjek…

Ja çelësat për zgjidhjen e kësaj sfide!

Kalo: Covid është ulur këmbëkryq mes nesh!