MENU
klinika

Çfarë e pret vendin me “Trumpin europian” në krye

Holanda zhvendoset djathtas, krijohet qeveria e koalicionit

12.06.2024 - 08:56

Katër partitë që kanë luftuar për të formuar një qeveri koalicioni në Holandë pas zgjedhjeve parlamentare të nëntorit kanë arritur një marrëveshje për një kabinet të ri, tha Geert Wilders, i njohur edhe si “Trump holandez”. PVV e tij e ekstremit të djathtë kishte përparuar ngadalë në bisedimet me VVD, NSC dhe BBB për të përcaktuar se cilat parti do të parashtronin kandidatë për postet ministrore dhe sekretarët e shtetit që shërbejnë në to. “Ne e kemi kuptuar dhe ju do ta zbuloni pjesën tjetër më vonë,” u tha ai gazetarëve pas përfundimit të bisedimeve të martën pasdite. “Ne jemi shumë të lumtur, tani ka një marrëveshje. Do të dëgjoni më shumë në orët dhe ditët në vijim”, tha Wilders. Në X, ai postoi: “E kuptuam! Marrëveshje për gjithçka! Një kabinet i ri.” Sipas NOS, katër partitë e djathta kanë arritur një marrëveshje për mënyrën se si do të ndahen postet e ministrit dhe sekretarit të shtetit dhe kandidatët për çdo post. Kryeministri Dick Schoof filloi të punojë me formatorin Richard van Zwol dhe krerët e katër partive për të krijuar një kabinet të ri dy javë më parë. Është e pazakontë që ky hap i procesit të formimit të zgjasë kaq shumë. Sipas RTL, PVV ka të ngjarë të marrë pesë poste ministrore, NSC dhe VVD 4, dhe BBB 2 ose 3. Do të ketë gjithashtu katër zëvendëskryeministra, nga një për secilën parti, duke qenë se Schoof supozohet të përfaqësojë të katër partitë e koalicionit. Në kabinetet e mëparshme, partia më e madhe mori postin e kryeministrit dhe secila parti e koalicionit mori një zëvendëskryeministër. VVD thuhet se po kërkon deputetin Eelco Heijnen për ministër të Financave. Sophie Hermans gjithashtu dëshiron të dalë nga parlamenti dhe të hyjë në kabinet.